Η πιθανή πώληση 40 μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter Typhoon, εξοπλισμένων με πυραύλους Meteor, στην Τουρκία δημιουργεί σοβαρές εντάσεις στις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γαλλίας και της Ελλάδας, σύμφωνα με δημοσίευμα της La Tribune.
Από τη μία πλευρά, το Λονδίνο, σε συνεργασία με την εταιρεία BAE Systems, πιέζει για την εξαγωγή των 40 Eurofighter στην Τουρκία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Άγκυρα έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά τους, υπό την προϋπόθεση ότι θα μπορέσει να αποκτήσει και τον πύραυλο Meteor. Ο Meteor, ένας εξαιρετικά εξελιγμένος πύραυλος αέρος-αέρος μεγάλης εμβέλειας, έχει τη δυνατότητα να πλήξει στόχους σε αποστάσεις άνω των 100 χιλιομέτρων, γεγονός που θα ενίσχυε σημαντικά την επιχειρησιακή ικανότητα της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, καθιστώντας την ικανή να ανταγωνιστεί τα ελληνικά Rafale, τα οποία είναι ήδη εξοπλισμένα με Meteor.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την παραλαβή 24 μαχητικών Rafale, ζητά από τη Γαλλία, με την οποία έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης από το 2021, να μπλοκάρει την πώληση των πυραύλων Meteor στην Τουρκία.
Η Γαλλία έχει τη δυνατότητα να ασκήσει βέτο στην πώληση, καθώς ο Meteor είναι προϊόν συνεργασίας έξι ευρωπαϊκών χωρών – της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Σουηδίας. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα μπορούσε να επιδεινώσει τις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Λονδίνου, με πιθανές γεωπολιτικές επιπτώσεις.
Από την άλλη πλευρά, η Ελλάδα, η οποία παρέλαβε πρόσφατα τα τελευταία24 αεροσκάφη Rafale ζητά από το Παρίσι, με το οποίο έχει υπογράψει συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης το 2021, να αντιταχθεί στην πώληση αυτού του πυραύλου αέρος-αέρος.
Το Παρίσι μπορεί να αντιταχθεί στην πώληση του πυραύλου αέρος-αέρος, που αναπτύχθηκε και κατασκευάστηκε σε συνεργασία από έξι ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία και Σουηδία).