«Πάγο» για μία ακόμη φορά στην πιθανότητα παροχής κεφαλαίων προς την Ελλάδα έριξε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ σε δηλώσεις της στην ΕΡΤ.
Η κυρία Λαγκάρντ χαρακτήρισε ως θετικό βήμα τη συμφωνία του Eurogroup, επισημαίνοντας ότι είναι έτοιμη να προτείνει στο εκτελεστικό συμβούλιο του Ταμείου την υπογραφή μίας Κατ’ Αρχήν Συμφωνίας με την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει, όμως, ότι το ΔΝΤ θα περιμένει πρώτα σαφείς ενδείξεις ότι το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο – κάτι που θα εξαρτηθεί από τα μέτρα που θα προωθήσει η Ευρωζώνη- πριν προχωρήσει στην εκταμίευση οποιουδήποτε ποσού. Σύμφωνα με όσα δήλωσε χθες στη συνέντευξη Τύπου μετά το Eurogroup η κυρία Λαγκάρντ το ποσό αυτό δεν θα ξεπερνά τα δύο δισ. δολάρια.
Θετική η συμφωνία
Αναφερόμενη στη συμφωνία του Eurogroup η κυρία Λαγκάρντ τόνισε ότι «η είναι μια σημαντική στιγμή, γιατί όλοι αναγνωρίζουν την τεράστια προσπάθεια και τις θυσίες που έκαναν οι Έλληνες, αλλά και τις αλλαγές σε πολιτικές που οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν. Όσα συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση αποτελούν σοβαρότατο λόγο υποστήριξης της ασκούμενης ελληνικής πολιτικής. Δεύτερον, οι πιστωτές αναγνωρίζουν επίσης ότι το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί και να εξασφαλισθεί η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του. Από την άποψη αυτή πρέπει να γίνουν περισσότερα πράγματα, πιστεύω όμως ότι η απόφαση αποτελεί ισχυρή έκφραση στήριξης της Ελλάδας, επίσης οι Ευρωπαίοι εταίροι εκταμιεύουν για την Ελλάδα μια σημαντική δόση ένα σημαντικό ποσό που θα αποτρέψει την εκδήλωση χρηματοπιστωτικής κρίσης και τοποθετεί την Ελλάδα σε μια πορεία που οι ανάγκες για χρηματοδότηση της θα είναι περιορισμένες και το πρωτογενές πλεόνασμα θα προστατέψει την ελληνική οικονομία από τη ρευστότητα και ένα πιθανό οικονομικό σοκ, για αυτό και είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις και γενικότερα σε θετικές εξελίξεις».
Η Κατ’ Αρχήν Συμφωνία
Επεσήμανε ακόμη ότι «είμαι αποφασισμένη να πάω στο διοικητικό συμβούλιο του ΔΝΤ πολύ σύντομα και να προτείνω για έγκριση μια συμφωνία επί της αρχής, που σημαίνει ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει με το πρόγραμμα και θα εκταμιεύσει χρήματα όταν υπάρξει σαφήνεια, ταυτοποίηση και οριστικοποίηση των παραμέτρων για αναδιάρθρωση του χρέους από τους πιστωτές».
Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους υπογράμμισε ότι «θέλουμε άμεση αποσαφήνιση των παραμέτρων για την αναδιάρθρωση του χρέους τώρα, και θα περιμένουμε έως ότου καταλήξουμε σε αυτό. Θέλουμε το πρόγραμμα μας να ευθυγραμμιστεί με τη διάρκεια και τους στόχους του προγράμματος του ESM, θα συμμετέχουμε για τους επόμενους δεκατρείς μήνες, όσο πιο γρήγορα προχωρήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους».