Η Ελλάδα έχει ανακοινώσει σχέδια για αναβάθμιση του υπάρχοντος στόλου μαχητικών αεροσκαφών καθώς και για την απόκτηση νέων αεροσκαφών F-35 Lightning II πέμπτης γενιάς των ΗΠΑ σε κίνηση που θα μπορούσε να δώσει στον στρατό της τεχνολογικό πλεονέκτημα έναντι της γειτονικής Τουρκίας.
Ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είπε αυτό το μήνα ότι η Ελλάδα σχεδιάζει να αγοράσει μια μοίρα 24 F-35.
Η Αθήνα διαθέτει σήμερα περίπου 150 τέταρτης γενιάς F-16 Fighting Falcons.
Τον Δεκέμβριο, ο Παναγιωτόπουλος ανακοίνωσε ότι 84 από αυτούς θα αναβαθμιστούν στην προηγμένη κατηγορία Viper από τον Lockheed Martin μέχρι το 2027, με συνολικό κόστος περίπου 1,5 δισ. Δολ. Για την Αθήνα.
Επιπλέον, η Ελλάδα σχεδιάζει να αναβαθμίσει το μικρότερο στόλο των γαλλικών πολυεθνικών μαχητών Mirage 2000, επίσης για τα επόμενα επτά χρόνια.
Οι αναλυτές που συμβουλεύτηκαν οι Ahval News περιέγραψαν την πιθανή σημασία της Ελλάδας να αποκτήσει F-35.
What a modernised Hellenic Air Force with F-35s could mean for Turkey
Ο Levent Özgül, ένας αναλυτής της Τουρκικής άμυνας για την Blue Melange Consultancy, δήλωσε ότι η αγορά των F-35s “θα είναι το σημαντικότερο ορόσημο και άλμα ικανότητας για την Ελλάδα και την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία (HAF)”.
Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των προηγμένων δυνατοτήτων του F-35, όπως τα χαρακτηριστικά μεγάλης εμβέλειας, δικτύωσης και μυστικότητας.
Η προγραμματισμένη αγορά της Ελλάδας από την F-35 και τα σχέδια για τον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων πτητικών αεροσκαφών της, ήρθε μέσα σε μια περίοδο αυξανόμενων εντάσεων με την Τουρκία.
Ενώ τα χαρακτηριστικά του F-35 μάλλον θα προσφέρουν στην Ελλάδα πλεονέκτημα έναντι της μεγαλύτερης αεροπορικής δύναμης της Τουρκίας, ο Özgül σημείωσε ότι το αεροσκάφος δεν είναι ο εξωπραγματικό ως οι προηγμένοι μαχητές της Ρωσίας Sukhoi, αλλά είναι ένα αεροσκάφος με μυστική υπεροχή. “
“Ως εκ τούτου, δεν μπορούμε να δούμε αερομαχίες με F-35 πάνω από το Αιγαίο επειδή η Τουρκία πιθανώς δεν μπορεί να τα δει ή να τα εντοπίσει”, είπε.
Ο Sebastien Roblin, συγγραφέας της στρατιωτικής αεροπορίας για το Εθνικό Ενδιαφέρον, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα οι αεροπορικές δυνάμεις “προσπάθησαν να κρατήσουν τα μυστικά των F-35s εκτός περιστάσεων υπό τις οποίες θα μπορούσαν να μελετηθούν από δυνητικούς αντιπάλους ή ακόμα και ουδέτερους τρίτους”.
“Όσο περισσότερες πληροφορίες συγκεντρώνουν στη μικροσκοπική υπογραφή ραντάρ του αεροσκάφους, τόσο πιο εύκολα το F-35 μπορεί να εντοπιστεί και να εντοπιστεί στο μέλλον”, δήλωσε.
“Αν λοιπόν η Ελλάδα παίρνει F-35s και νομίζω ότι είναι πιθανό να εγκριθεί μια τέτοια πώληση η HAF μπορεί να διστάσει να τα χρησιμοποιήσει στις αερομαχίες με τους Τούρκους μαχητές”.
Ωστόσο, ο Roblin υπενθύμισε ένα περιστατικό στο οποίο οι αμερικανικοί Πολεμικοί Φωτογράφοι F-22 Raptor έκπληκτα τα ιρανικά φαντάσματα F-4 στο παρελθόν, έρχονταν στο οπτικό πεδίο τους.
Η Τουρκία ήταν μέλος του κατασκευαστικού προγράμματος F-35 παράγγειλε 100 από τα F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά η Ουάσιγκτον ανέστειλε τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και ακύρωσε αυτή την παραγγελία μετά την αγορά από την Άγκυρα των εξελιγμένων ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 της Ρωσίας.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν προειδοποιήσει την Τουρκία να μην αγοράσει αυτό το σύστημα, επιμένοντας επανειλημμένα ότι το F-35 δεν μπορεί να συνυπάρχει με το S-400.
Ο Özgül σημείωσε επίσης ότι η αναβάθμιση του F-16 και του Mirage 2000 θα προσδώσει στην HAF “μεγαλύτερη αεροπορική υπεροχή, βελτιωμένη ικανότητα να διεξάγει περιπολίες εναέριας μάχης, στενή αεροπορική άμυνα, ναυτικές επιχειρήσεις , καταστολή και καταστροφή της εναέριας άμυνας του εχθρού, με ικανότητες βαθιάς απεργίας πάνω από το Αιγαίο και τις λεκάνες της Κεντρικής και Ανατολικής Μεσογείου. “
Με αυτά τα πολεμικά αεροπλάνα θα μπορούσαμε να δούμε “τεράστια ελληνική κυριαρχία πάνω από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο”, κατέληξε !!
Αυτό δεν είναι, μόνο, λόγω των δυνατοτήτων αυτών των Μαχητικών αεροσκαφών, αλλά και από το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, η ΕΕ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Φόρουμ Φυσικού Αερίου της Ανατολικής Μεσογείου υποστηρίζουν όλα νομικά και διπλωματικά την Ελλάδα “στις διαμάχες της με την Τουρκία σε αυτές περιοχές.