Τουλάχιστον 28 άνθρωποι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν χθες Παρασκευή στις σφοδρές μάχες που ξέσπασαν ανάμεσα σε αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις στην Τρίπολη, την πρωτεύουσα της Λιβύης.
Στις εχθροπραξίες, οι οποίες ξέσπασαν σε κατοικημένες συνοικίες της πόλης, αναμετρήθηκαν δυνάμεις πιστές στην Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ), η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, και αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις.
Παράλληλα, μια ένοπλη οργάνωση πιστή στην ΚΕΕ κατέλαβε μια φυλακή νότια της Τρίπολης, όπου κρατούνταν κορυφαία στελέχη του ανατραπέντος καθεστώτος του Μουάμαρ Καντάφι, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια δικαστική πηγή υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Αργά χθες βράδυ οι υπουργοί Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΚΕΕ διευκρίνισαν ότι όλοι οι κρατούμενοι παραδόθηκαν στη δική τους δικαιοδοσία.
Οι κρατούμενοι είναι «καλά στην υγεία τους» και μετήχθησαν «σε μια ασφαλή τοποθεσία», ανέφεραν τα δύο υπουργεία σε κοινή ανακοίνωσή τους.
Πάνω από τριάντα εξέχουσες προσωπικότητες του προηγούμενου καθεστώτος βρίσκονταν σε αυτή τη φυλακή, ανάμεσά τους ο τελευταίος πρωθυπουργός του Καντάφι, ο Μπαγκντάντι αλ Μαχμούντι, και ο πρώην επικεφαλής των υπηρεσιών πληροφοριών Αμπντάλα Σενούσι. Αμφότεροι είχαν καταδικαστεί σε θάνατο το 2015.
Οι χθεσινές συγκρούσεις είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 28 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 128, δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ανουάρ Φρατζαλά, χωρίς να είναι σε θέση να διευκρινίσει άμεσα ποια ήσαν τα θύματα.
Πρόσθεσε πάντως ότι υπάρχει κίνδυνος ο απολογισμός να γίνει ακόμη βαρύτερος, καθώς πολλοί από τους τραυματίες βρίσκονται σε «κρίσιμη» κατάσταση, ενώ επισήμανε πως «ορισμένα νοσοκομεία δεν είναι σε θέση να μας ενημερώσουν για τους δικούς τους απολογισμούς λόγω ενός προβλήματος στις τηλεπικοινωνίες».
Ένας αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας της ΚΕΕ, ο Χάσεμ Μπισρ, δήλωσε από την πλευρά του ότι οι απώλειες στις τάξεις των δυνάμεων που πρόσκεινται στην κυβέρνηση είναι 23 νεκροί και τουλάχιστον 29 τραυματίες.
Οι μάχες άρχισαν τα ξημερώματα στις συνοικίες Αμπού Σλιμ, Χάντμπα και Σαλαχεντίν, στο νότιο τμήμα της Τρίπολης, όπου αναπτύχθηκαν άρματα μάχης και βαρύς οπλισμός, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.