Εισήγηση προς τη Λευκωσία για να αγοραστούν μαχητικά αεροσκάφη φέρεται να έκανε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος κατά τη σύσκεψη που είχε χθες με τον υπουργό Άμυνας της Μεγαλονήσου Χρ. Φωκαϊδη και τη στρατιωτική ηγεσία Ελλάδας και Κύπρου.
Η εισήγηση του κ. Καμμένου θεωρείτε ότι είναι άτοπη από τους στρατιωτικούς οι οποίοι θεωρούν ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας ιδέας είναι εκτός συζήτησης, πρωτίστως για οικονομικούς λόγους …Αλλά και για άλλους λόγους!
Βέβαια θα μπορούσε να εξεταστεί η περίπτωση να σταθμεύει ένα ζεύγος Ελληνικών Μαχητικών ανά περίσταση στην Αεροπορική Βάση της Πάφου! Η Κύπρος έχει κάνει «αιματηρές» περικοπές στα εξοπλιστικά της προγράμματα και δεν έχει οικονομικές δυνατότητες αγοράς και συντήρησης αεροσκαφών.
Αυτό που εξετάζει η Λευκωσία όμως είναι η αγορά ενός σμήνους UAV (μη επανδρωμένα αεροσκάφη) για επιτήρηση της ΑΟΖ. …Αλλά το πρόβλημα δεν είναι η επιτήρηση αλλά η αποτροπή και η εκδίωξη των Τούρκικων Πολεμικών Σκαφών απο την ΑΟΖ και εδώ είναι το πρόβλημα
Να θυμηθούμε ότι
Η ΠΑ την τελευταία φορά που μαχητικά της επιχείρησαν σε κυπριακό έδαφος ήταν η 22η Οκτωβρίου του 2000 όταν δύο F-16 block 30 είχαν προσγειωθεί στην ΑΒ της Πάφου για τις ανάγκες της άσκησης Νικηφόρος – Τοξότης.
Έκτοτε η ΠΑ είναι πλήρως απούσα από την Κύπρο μην παρέχοντας κανένα αίσθημα ασφάλειας στον κυπριακό Ελληνισμό όχι γιατί έτσι αποφάσισαν οι επιτελείς της ΓΕΑ αλλά γιατί έτσι είναι οι εντολές που παίρνουν από την πολιτική ηγεσία.
Έτσι ενώ η Τουρκία απλώνει το μακρύ της χέρι πάνω από τα ελεύθερα εδάφη της Κύπρου η Ελλάδα κοιτά αλλού για να μην τυχόν και την εκνευρίσει.
Η ΑΒ της Πάφου έγινε με γνώμονα την εφαρμογή στην πράξη του δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου (το οποίο απεμπολήθηκε στη συνέχεια) και το οποίο είχε «εγκαινιαστεί» τον Οκτώβριο του 1994, από τον Ανδρέα Παπανδρέου.
Τα A-7H συνοδεύονταν από ζεύγος F-16C Block 30 της 330Μ που είχαν απογειωθεί από το Καστέλι.
Η συνολική διάρκεια του σκέλους μετάβασης στην Κύπρο από την Κρήτη ήταν 23 λεπτά και τα αεροσκάφη της ΠΑ παρέμειναν στον Κυπριακό εναέριο χώρο 60 λεπτά πριν επιστρέφουν στις βάσεις από όπου είχαν εξορμήσει.
Η αποστολή εκείνη των αεροσκαφών της ΠΑ αποτέλεσε και την πρώτη φορά που ελληνικά μαχητικά πετούσαν πάνω από το έδαφος της Κύπρου εγκαινιάζοντας μια περίοδο όπου η Ελλάδα θα επιδείκνυε το ενδιαφέρον της για την άμυνα της μεγαλονήσου με έμπρακτο τρόπο.
Από τότε και μέχρι το 2000 η ΠΑ αλλά και ΠΝ έδιναν το παρών κατά τη διάρκεια ασκήσεων στην Κύπρο. Ύστερα όμως από την υπόθεση των S-300 και τις τουρκικές απειλές η αναδίπλωση –προς τα πίσω- της ελληνοκυπριακής πλευράς ήταν θεαματική.