Ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε δύο 24ωρα πριν το ταξίδι του στην Ελλάδα, ότι δεν θεωρεί αποδεκτή την κατάσταση που επικρατεί στο Αιγαίο, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι είναι αδιανόητο να μην κυκλοφορούν ελεύθερα τα τουρκικά καράβια. Στις επίσημες δηλώσεις του, δε, κατά την επίσκεψη στην Αθήνα και στην Κομοτηνή, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάναμφισβήτησε ευθέως την ισχύ της Συνθήκης της Λωζάνης, ζητώντας επικαιροποίηση. Λίγες ημέρες μετά, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, όχι μόνο δεν επιχείρησε να κατεβάσει, παρά τη διεθνή κατακραυγή, αλλά ανέβηκε ένα επίπεδο παραπάνω, δηλώνοντας πως το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό.
Οι άκρως εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού έγιναν με αφορμή την απάντηση που κλήθηκε να δώσει στις αιτιάσεις του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιντσντάρογλου. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε σε 18 ερωτήματα, μεταξύ των οποίων υπήρχε θέμα για «τα 18 υπό ελληνική κατοχή νησιά στο Αιγαίο» και βέβαια την αναθέωρηση της Συνθήκης της Λωζάνης.
Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στην κατηγορία του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος ότι η τουρκική Κυβέρνηση έχει «δωρίσει» στην Ελλάδα νησιά του Αιγαίου, ο Γιλντιρίμ απάντησε ότι υπάρχει ένα «γκρίζο καθεστώς» όσον αφορά στις 132 βραχονησίδες στο Αιγαίο, ενώ επικαλέστηκε την κρίση των Ιμίων ως ενδεικτική των προθέσεων της Τουρκίας. «Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας ούτε ένα πετραδάκι δεν αφήσαμε να φύγει από τα νησιά του Αιγαίου. Η πρώτη διαμάχη για τα νησιά του Αιγαίου ήταν στην κρίση των Ιμίων και τότε η Τουρκία έδειξε ξεκάθαρα τη θέση της σε αυτό το θέμα», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός δεν περιορίστηκε στις παραπάνω δηλώσεις, λέγοντας πως: «Το Αιγαίο δεν είναι ούτε ελληνική ούτε τουρκική λίμνη. Το Αιγαίο δεν είναι πεδίο αντιπαράθεσης, το Αιγαίο είναι μία θάλασσα σημαντική, ώστε να αναπτυχθούν ακόμη περισσότερο οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Γι’ αυτό θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί προκειμένου να μην ζημιωθούν ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Η Τουρκία δεν είναι μία χώρα που θα αφήσει κάτι αναπάντητο. Αυτό ας το γνωρίζουν όλοι!».