Το απόγευμα της Δευτέρας, σημειώθηκε διπλό αρνητικό ρεκόρ σε θανάτους και διασωληνωμένους, ενώ παράλληλα ανακοινώθηκαν μόλις 1.490 κρούσματα της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα.
Κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, η Βάνα Παπαευαγγέλου, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ανακοίνωσε 1.490 νέα κρούσματα της πανδημίας της COVID-19 στη χώρα μας.
Από τα νέα κρούσματα, 390 εντοπίστηκαν στην Αττική, 412 στη Θεσσαλονίκη και 25 κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
Πλέον, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 58.187, εκ των οποίων το 54,2% άνδρες, ενώ 4.456 (7,7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 15.977 (27,5%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Παράλληλα, σημειώθηκε νέο διπλό αρνητικό ρεκόρ, όσον αφορά τους ημερήσιους θανάτους και τον αριθμό των διασωληνωμένων.
Πιο συγκεκριμένα, η κα Παπαευαγγέλου υπογράμμισε πως τις τελευταίες 24 ώρες κατέληξαν ακόμη 41 άνθρωποι, ενώ οι διασωληνωμένοι στην Ελλάδα έφτασαν τους 239.
Η διάμεση ηλικία των διασωληνωμένων είναι τα 66 έτη, από αυτούς 59 (24,7%) είναι γυναίκες, ενώ το 87,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή ηλικία 70 ετών και άνω.
Στα ευχάριστα νέα, 329 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ)..Ακόμη, η χώρα μας μετρά συνολικά 825 θανάτους, εκ των οποίων 335 (40,6%) ήταν γυναίκες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων ήταν τα 79 έτη και το 96,5% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Σύμφωνα με την κα Παπαευαγγέλου, παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλό το επιδημιολογικό τοπίο της Αττικής, ενώ επέστησε την προσοχή όλων, ειδικά όσων έφυγαν από την πρωτεύουσα για να μεταβούν στην επαρχία, να δείξουν υπευθυνότητα και να αποφύγουν άσκοπες συναθροίσεις.
Όπως είπε, αντιλαμβάνεται πως η ελληνική κοινωνία είναι κουρασμένη, όμως «δεν θα θέλαμε να δούμε άνοδο των κρουσμάτων στην επαρχία, οι πολίτες θα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα».
Τέλος, η καθηγήτρια διευκρίνισε πως τις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται μια μείωση των κρουσμάτων, και μετά θα ακολουθήσει μείωση και στον αριθμό των νοσηλευόμενων, ωστόσο «δεν αναμένουμε μείωση των διασωληνωμένων καθώς έχουν διαφορετικό μέσο όρο παραμονής εκεί»