Μια μαζική κυβερνοεπίθεση δέχθηκαν τα συστήματα επικοινωνιών και οι ιστοσελίδες της κυβέρνησης στην Ουκρανία τη νύχτα, ενώ η λειτουργία πολλών εξ αυτών δεν είχε αποκατασταθεί μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Παρά δε το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν σαφείς αποδείξεις για να διαπιστωθεί ποιος φέρει την ευθύνη, το Κίεβο έσπευσε εξαρχής να «δείξει» την Μόσχα.
«Είναι πολύ νωρίς για να εξάγουμε συμπεράσματα, όμως υπάρχει μακρά παράδοση ρωσικών επιθέσεων κατά της Ουκρανίας στο παρελθόν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών στο Κίεβο.
Τη Ρωσία «φωτογράφησε» ουσιαστικά και ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, τονίζοντας: «Είναι δύσκολο να πούμε (ποιος κρύβεται πίσω από αυτήν).
Δεν μπορώ να κατηγορήσω κανέναν καθώς δεν έχω καμία απόδειξη, αλλά μπορούμε να φανταστούμε». «Δυστυχώς, γνωρίζαμε ότι θα συμβεί», πρόσθεσε, ενώ υποσχέθηκε κάθε βοήθεια στην κυβέρνηση της Ουκρανίας για την αντιμετώπιση των κυβερνοεπιθέσεων.
Να φοβάστε για τα χειρότερα!
Η αλήθεια είναι ότι, καθώς η επίθεση αυτή εκδηλώθηκε μετά από μία εβδομάδα «φρενήρους» διπλωματικής δραστηριότητας, η οποία όλα δείχνουν πως κατέληξε σε πλήρες αδιέξοδο, αρκετοί έσπευσαν να την χαρακτηρίσουν ως το πρελούδιο ενός γενικευμένου πολέμου.
Πολύ περισσότερο καθώς το μήνυμα που εμφανίστηκε στις «χακαρισμένες» ιστοσελίδες ήταν εξαιρετικά απειλητικό.
«Ουκρανοί, όλες οι πληροφορίες που σας αφορούν έχουν πλέον δημοσιοποιηθεί. Να φοβάστε και να προετοιμάζεστε για το χειρότερο. Αυτό ισχύει για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον σας», ανέφερε το κείμενο που ανέβασαν οι δράστες.
Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινοβραδινή εξέλιξη επιβεβαιώνει τους φόβους που είχαν εκφράσει Αμερικανοί και Βρετανοί για επικείμενο κύμα κυβερνοεπιθέσεων κατά της Ουκρανίας. Εντείνει δε τον συναγερμό που επικρατεί στις ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες της χώρας, καθώς και στο ΝΑΤΟ.
Πρελούδιο γενικής επίθεσης;
«Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία έχουν στείλει αθόρυβα στην Ουκρανία ειδικούς στην αντιμετώπιση κυβερνοεπιθέσεων, σε μια προσπάθεια να την προετοιμάσουν καλύτερα για να αντιμετωπίσει αυτό που εκτιμάται ότι θα είναι το επόμενο βήμα του προέδρου της Ρωσίας, Βλάντιμιρ Πούτιν, ο οποίος απειλεί εκ νέου την πρώην σοβιετική δημοκρατία:
Όχι με μία εισβολή των 175.000 στρατιωτών που έχει συγκεντρώσει στα σύνορα, αλλά με κυβερνοεπιθέσεις οι οποίες θα γονατίσουν το δίκτυο ηλεκτροδότησης, το τραπεζικό σύστημα και άλλες ζωτικές λειτουργίες της οικονομίας και της κυβέρνησης», σημείωνε σχετικό ρεπορτάζ της Washington Post στις 20 Δεκεμβρίου.
Ορισμένοι ειδικοί, μάλιστα, θεωρούν ότι – όπως συνηθίζεται σε παρόμοιες περιπτώσεις – η Μόσχα εξαπολύει τις κυβερνοεπιθέσεις ως μέρος της «προετοιμασίας του πεδίου της μάχης» για την επικείμενη γενική έφοδο. Κάτι, δηλαδή, που στο παρελθόν έκαναν οι μαζικοί βομβαρδισμοί των εχθρικών θέσεων και τα φυλλάδια που ρίχνονταν στις πόλεις – μόνο που η εποχή έχει αλλάξει και μαζί η μορφή των πολέμων.