Μέχρι πού φτάνει το Τουρκικό παζάρι για την τύχη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη; Απαιτούν οι Τούρκοι σε αντάλλαγμα παράδοση των οκτώ αξιωματικών τους ή την αλλαγή στον τρόπο ορισμού του μουφτή στη Θράκη που εξετάζει η Αθήνα;
Αυτά τα ερωτήματα προέκυψαν μετά τη συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπου το θέμα των δύο φυλακισμένων Ελλήνων κατείχε κεντρική θέση στη συζήτηση.
Την ίδια ώρα, όμως, μια άλλη πρωτοβουλία που εκδηλώνεται στη Θράκη από τον πρόεδρο της αυτοαποκαλούμενης «Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης» γεννά τεράστια ερωτήματα για τις επιδιώξεις και τα παιχνίδια που φέρονται έτοιμοι να παίξουν κάποιοι ακραίοι μειονοτικοί κύκλοι στη Δυτική Θράκη.
Ειδικότερα, πρόκειται για το έγγραφο – κάλεσμα του Χαλίτ Χαμπίπογλου (φωτό) (υπογράφει ως «πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων Δυτικής Θράκης») που εστάλη στα μέσα ενημέρωσης.
Σε αυτό το κείμενο ο υπογράφων, αφού πλέκει το εγκώμιο στον εκλιπόντα εθνικιστή Αχμέτ Σαδίκ, εξαπολύει επίθεση στην ελληνική πολιτεία αναφέροντας: «Η χώρα μας, η Ελλάδα, δεν έχει σωφροσύνη και καλή θέληση απέναντι στους Τούρκους της Δυτικής Θράκης.
Η χώρα μας, η οποία χαρακτηρίζει τους Τούρκους της Δυτικής Θράκης ως απειλητικό στοιχείο, αγωνίζεται να εφαρμόσει μια πολιτική που είναι πάντα αναληθής και παραπλανητική».
Κάλεσμα
Ο Χαλίτ Χαμπίπογλου διερωτάται αν ήρθε η ώρα για «πιο τολμηρά βήματα» κι έτσι προχωρά ένα βήμα ακόμα, απευθύνοντας κάλεσμα για την έναρξη νέας διαδικασίας στη Θράκη για να καταφέρουν οι «Τούρκοι» (όπως αναφέρει) «να αλλάξουν την παρούσα κατάσταση υπέρ τους»!
Με στόχο να γίνει η μειονότητα «ορατή», ο Χαλίτ Χαμπίπογλου προτρέπει τα μέλη της να λάβουν μέρος σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις ώστε να εισαγάγουν τα στοιχεία του «τουρκικού» πολιτισμού σε όλη τη χώρα, συμπεριλαμβανομένων πόλεων όπως η Αθήνα, η Καβάλα και η Θεσσαλονίκη.
Ο Χαμπίπογλου δεν μένει όμως εκεί, αλλά προαναγγέλλει την κάθοδο «τουρκικού» κόμματος στις επερχόμενες εκλογές, όπως έγινε στις ευρωεκλογές του 2014.
«Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι το κόμμα μας Ισότητα – Ειρήνη και Φιλία (ΚΙΕΦ) συμμετέχοντας στις εκλογές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2014 με το σύνθημα “Ευρώπη, Ευρώπη, άκου τη φωνή μας!” και στις εκλογές στη Ροδόπη και στην Ξάνθη βγήκε το πρώτο κόμμα και ήταν τρίτο γενικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης» αναφέρει και συμπληρώνει: «Και τώρα πρέπει να κάνουμε το ίδιο. Πρέπει να λάβουμε μέρος μαζί με το κόμμα μας τόσο στις περιφερειακές όσο και στις γενικές εκλογές. Εχουμε τη δυνατότητα να είμαστε τρίτοι, ίσως και δεύτεροι, στις περιφερειακές εκλογές».
Πιέσεις από Ερντογάν
Το σταθερό ενδιαφέρον της Τουρκίας για τα τεκταινόμενα στη Δυτική Θράκη καταγράφεται όμως και από τις επίσημες επαφές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο Αλέξης Τσίπρας και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την ώρα που ο Έλληνας Πρωθυπουργός έθετε το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών, ο τούρκος πρόεδρος, κινούμενος στη γραμμή «βοήθα με να σε βοηθήσω», προέβαλλε στον Έλληνα Πρωθυπουργό «την επιστροφή των Οκτώ» που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα έθετε και πάλι θέμα για την εκλογή των μουφτήδων στη Δυτική Θράκη.
Τις πληροφορίες αυτές αποκάλυψε ο ίδιος ο Ερντογάν αφού μετά την επιστροφή του στην Τουρκία ανέφερε ότι συζήτησε με τον Έλληνα Πρωθυπουργό και γι’ αυτό το θέμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θέλει ο Θεός, θα γίνει το θέμα του εκλεγμένου μουφτή.
Ο Αλέξης Τσίπρας μάς λέει ότι θα περάσουμε σε νέο σύστημα, θα καταργήσουμε τον διορισμό του μουφτή. Ας πούμε πως στο θέμα αυτό άναψε πράσινο φως, όμως δεν μπορούμε να πούμε πως τελείωσε η δουλειά».
Η Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες, επιβεβαιώνει τη σχετική συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι το συγκεκριμένο θέμα μπήκε την ίδια ώρα που και η ελληνική πλευρά έθετε ζητήματα – όπως της Χάλκης.
«Στο ζήτημα του μουφτή η θέση μας είναι σαφής. Τα ζητήματα των μεταρρυθμίσεων στη Θράκη αφορούν δεσμεύσεις της ελληνικής πολιτείας έναντι Ελλήνων πολιτών και σε καμία περίπτωση δεν αφορούν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Απορρίπτουμε οποιαδήποτε διασύνδεση με τη διπλωματία.
Το πώς θα επιλέγεται ο μουφτής εξαρτάται από τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε σε σχέση με τη Θράκη και από τις ανάγκες της θρησκευτικής μειονότητας.
Σε καμία περίπτωση, από τις απαιτήσεις τρίτων» αναφέρει στα «ΝΕΑ» αξιωματούχος που έχει γνώση των συζητήσεων και σημειώνει ότι «ναι μεν η κυβέρνηση θα εξετάσει το ζήτημα, ωστόσο το θέμα δεν είναι της παρούσης καθώς προτεραιότητα είναι ο εξορθολογισμός στη λειτουργία των μουφτειών».