Στα χέρια των Ανωτάτων αξιωματικών του Γενικού Επιτελείου Στρατού -σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η πρόταση της 32ης Ταξιαρχίας Πεζοναυτών για τη μετεγκατάσταση των Πεζοναυτών στον Αυλώνα.
Η πρόταση περιλαμβάνει σε πρώτο στάδιο τη μετεγκατάσταση του 521 Τάγματος Πεζοναυτών στον Αυλώνα, τη μετακίνηση της 32ης Μονάδας Τεθωρακισμένων και της 32ης Μοίρας Πυροβολικού, που σήμερα βρίσκεται στη Λάρισα αλλά επιχειρησιακά ανήκει στην 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών.
Στρατιωτικές πηγές σχολίαζαν πως πρόκειται για μία πρόταση που ουσιαστικά «λύνει» τα χέρια της στρατιωτικής ηγεσίας, που εξαρχής έχει εκφράσει τη βούληση για μετεγκατάσταση των Πεζοναυτών στον Αυλώνα, ώστε να «ανάψει» το πράσινο φως για την αλλαγή της στρατιωτικής δομής στην περιοχή.
Αν εφαρμοστεί κατά γράμμα η πρόταση της Ταξιαρχίας, άμεσα από το Στρατόπεδο Γεωργούλα παίρνουν «φύλλο πορείας» για τον Αυλώνα περίπου 300 άτομα, στρατιωτικό προσωπικό και οπλίτες.
Το πράσινο φως για τη μετακίνηση θα ανάψει το Συμβούλιο Αρχηγών Γενικών Επιτελείων, αμέσως μετά ό από τις κρίσεις του Μαρτίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων των στρατιωτικών, οι διαδικασίες αυτές αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί αρχές Μαρτίου.
Στόχος η επιχειρησιακή ετοιμότητα
Ο προαναφερθείς σχεδιασμός σύμφωνα με στρατιωτικούς κύκλους, έρχεται να «κουμπώσει» στον στόχο που έχει τεθεί για καλύτερη επιχειρησιακή ετοιμότητα.
«Οι Έλληνες Πεζοναύτες αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Δύναμης Ταχείας Αντίδρασης των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο ρόλος τους είναι ιδιαίτερα σημαντικός αν αναλογιστεί κανείς την τεράστια ακτογραμμή της Ελλάδας και τα εκατοντάδες νησιά και τις βραχονησίδες που καλούνται να υπερασπίσουν», διαμηνύουν οι στρατιωτικοί.
Μέχρι στιγμής, σύμφωνα με τους ίδιους, η 32 Ταξιαρχία Πεζοναυτών ήταν πολύ μακριά από την έδρα της Διοίκησης Αμφίβιων Δυνάμεων (ΔΑΔ) στην οποία ανήκει και το σύνολο των αποβατικών σκαφών του Στόλου, δηλαδή των 5 αρματαγωγών κλάσης Ιάσων και των 2+1 ΠΤΜ τύπου Zubr.
Ταυτόχρονα και η γειτνίαση του Αυλώνα με το λιμάνι στη Σκάλα Ωρωπού είναι ιδανική για την άμεση μετακίνηση της μονάδας και φόρτωσης ανδρών και υλικών στα Α/Γ ή τα ΠΤΜ.
Σε περίπτωση αιφνιδιαστικής κρίσης, ένα Α/Γ κλάσης «Ιάσων» με μέγιστη ταχύτητα 16 κόμβων μέχρι τώρα χρειαζόταν τουλάχιστον 5 ώρες για να βρεθεί μόνο από την Αμφιάλη στον Βόλο.
Αν πρέπει να φορτώσει για να αποπλεύσει για Λήμνο, χρειάζεται πάνω από 12 ώρες συνολικά» συμπλήρωναν οι ίδιοι άνθρωποι…
Με βάση τον παραπάνω σχεδιασμό, η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης ενισχύεται. Η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών μεταφέρεται από τον Βόλο στο στρατόπεδο του Αυλώνα, ενώ ένα Τάγμα θα στρατοπεδεύει μόνιμα στις εγκαταστάσεις της ναυτικής βάσης Κανελλόπουλου στην περιοχή Αμφιάλης Σκαραμαγκά, έτοιμο να φορτωθεί στα αποβατικά σκάφη του Στόλου.
Υ.Γ Για να ευλογήσουμε και τα γένια μας εμείς είχαμε ήδη αναφέρει ότι η απόφαση για την μετακόμιση της Ταξιαρχίας ήταν ήδη Ειλημμένη