Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι επιθυμεί η Ελλάδα να είναι μέρος της λύσης στη Λιβύη και στάθηκε στην ανάγκη πολιτικής επίλυσης της κρίσης.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας είναι πανέτοιμες και αποτρεπτικά ισχυρές» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ωστόσο ότι «η πόρτα του διαλόγου με τους γείτονες θα είναι από εμένα πάντα ανοιχτή».
Σε συνέντευξή του στο «Βήμα», επεσήμανε ότι επιμένει στην προσέγγιση των σχέσεων καλής γειτονίας με την Τουρκία, ωστόσο διευκρίνισε ότι «αυτό δεν σημαίνει πως η Ελλάδα δεν θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεση της, ενεργοποιώντας ένα πολύ πυκνό πλέγμα διπλωματικών πρωτοβουλιών ώστε να αποκρούσει τις τελευταίες παράνομες και εκτός διεθνούς νομιμότητας και κοινής λογικής κινήσεις της τουρκικής πλευράς».
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Τουρκία έχει απομονωθεί από τις επιλογές της και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα δεν απαιτεί, αλλά και δεν εκχωρεί τίποτα.
«Ο δρόμος του διαλόγου είναι ανοιχτός και για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και για τις διερευνητικές επαφές, και για πολιτικό διάλογο. Πρόθεσή μου, λοιπόν, είναι να συζητούμε με την Τουρκία και στα τρία επίπεδα» σημείωσε και πρόσθεσε πως «θα πρέπει να πούμε καθαρά ότι αν δεν μπορούμε να τα βρούμε, τότε θα πρέπει να συμφωνήσουμε η μία διαφορά που αναγνωρίζει η Ελλάδα να εκδικαστεί από ένα διεθνές δικαιοδοτικό όργανο, όπως είναι το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Και για να είμαι απολύτως σαφής, αναφέρομαι στον ορισμό της υφαλοκρηπίδας και των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σύμφωνα με τον κ. Μητσοτάκη, εφόσον υπάρξει προσφυγή στη Χάγη για την επίλυση των διαφορών με την Τουρκία, «θα πρέπει να είμαστε αφενός απολύτως σίγουροι ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας. Και αφετέρου απολύτως έτοιμοι να δεχθούμε την τελική απόφαση ενός τέτοιου διεθνούς οργάνου. Θεωρώ δεδομένο ότι μια τέτοια πρωτοβουλία θα τύγχανε της στήριξης όλων των πολιτικών δυνάμεων».
Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «θέλουμε να είμαστε μέρος της λύσης γιατί μας αφορά και εμάς» και εξήγησε ότι «είμαστε γειτονική χώρα, άλλωστε είμαστε πιο κοντά σε αυτήν από όσο η Τουρκία».
Σημείωσε, δε, ότι ζήτησε να συμμετάσχει και η Ελλάδα στη διαδικασία του Βερολίνου. «Γιατί συμμετέχει η Τουρκία και όχι η Ελλάδα;» και πρόσθεσε ότι θα χρειαστεί οπωσδήποτε πολιτική επίλυση της κρίσης στη Λιβύη.