Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υποδέχτηκε στο Σότσι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Όλα όσα είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός κατά την κοινή συνέντευξη τύπου μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο.
Ξεκινώντας τις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Σότσι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε: «Είχαμε την ευκαιρία να έχουμε μια μακρά, ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση των διμερών σχέσεων και των προοπτικών τους».
Απευθυνόμενος στον κ. Πούτιν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Θέλω να σας ευχαριστήσω και πάλι για τη φιλοξενία και να βεβαιώσω πως αντιμετωπίζω αυτή την εξέλιξη ως μια γέφυρα ενδυνάμωσης της σχέσης μεταξύ των λαών μας αλλά και ευκαιρία διεύρυνσης της συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεών μας».
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός υπενθύμισε ότι είχε να προγραμματίσει να ταξιδέψει στη Ρωσία από τον Μάιο του 2020 για τις εκδηλώσεις των 75 χρόνων από τη νίκη κατά του ναζισμού, αλλά το ξέσπασμα της πανδημίας δεν το επέτρεψε. «Σήμερα οι συνθήκες είναι ευνοϊκότερες και συμπίπτουν με την επέτειο των 200 χρόνων της εθνικής ανεξαρτησίας από τον οθωμανικό ζυγό, αγώνας στον οποίο η Ρωσία είχε καθοριστικό ρόλο κι εμείς οι Έλληνες το αναγνωρίζουμε πάντα.
Επιβεβαιώσαμε τα πολλά που μας συνδέουν, διαπερνώντας την ιστορία και τον πολιτισμό. Αυτά υπηρέτησε και υπηρετεί η διοργάνωση του έτους Ελλάδος-Ρωσίας, που θα επεκταθεί και το 2022, αλλά και πρωτοβουλίες όπως η 13η Μικτή Διυπουργική Επιτροπή πρόσφατα στη Μόσχα με τη συμπροεδρία του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Η υπογραφή του σχετικού πρωτοκόλλου δίνει ώθηση για συνεργασία και σε άλλους τομείς και είναι κοινή η ικανοποίησή μας για τις τέσσερις συμφωνίες που συμπεριλαμβάνει».
Στο Κυπριακό ζήτημα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι η Ρωσία διατηρεί μια συνεπή και εποικοδομητική στάση και συμμερίζεται τη θέση της Ελλάδας για βιώσιμη λύση στο πλαίσιο αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.
«Συμφωνώ απόλυτα σε αυτά που είπε ο πρόεδρος για μια λύση που θα στηρίζεται στη λογική της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με μία νομική προσωπικότητα και μία ιθαγένεια. Οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών θα πρέπει να απορρίπτεται επί της αρχής. Για τα Βαρώσια, αν η Τουρκία προχωρήσει στην υλοποίηση των εξαγγελιών της, θα κλείσει τα περιθώρια προόδου», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.
Σχολιάζοντας το κοινό πρόγραμμα δράσεων 2020-2024 που υιοθέτησαν οι δύο χώρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι κάτι που θα προσδιορίσει τους βασικούς άξονες της συνεργασίας των δύο χωρών. «Συμφωνήσαμε ότι υπάρχουν και άλλοι τομείς στους οποίους μπορούμε να συγκλίνουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Συνεχίζοντας, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις πυρκαγιές του καλοκαιριού που έφεραν στο προσκήνιο την ανάγκη του υπερεθνικού συντονισμού για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης. «Την ίδια εποχή δοκιμαζόταν και η Ρωσία με καταστροφικές πυρκαγιές στη Σιβηρία και ο Ρώσος πρόεδρος έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημά μας και μας έστειλε σημαντικές εναέριες ενισχύσεις. Προσβλέπουμε στη συνέχιση και -γιατί όχι;- στην επέκταση αυτής της συνεργασίας με επαναλαμβανόμενες ενοικιάσεις ρωσικών αεροσκαφών που έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αξιόπιστα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας ότι COVID-19 αποτελεί μια κοινή απειλή, γι’αυτό και η Ελλάδα αναγνώρισε τα πιστοποιητικά του εμβολίου Sputnik-V.
Όπως δήλωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ένα από τα ζητήματα που συζήτησε με τον Πρόεδρο Πούτιν ήταν και η αγορά ενέργειας, σχολιάζοντας πως «η Ρωσία έχει αποδειχθεί ένας αξιόπιστος προμηθευτής φυσικού αερίου και η Ελλάδα αξιόπιστος εταίρος. Είναι μια συνεργασία με τρίτες χώρες που αποδίδει μεγάλη σημασία και ο πρόεδρος Πούτιν», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχουν ακόμα περισσότερες προοπτικές επενδύσεων, καθώς και για ένα κοινό πρόγραμμα δράσης, για θέματα όπως ο τουρισμός και για το πώς θα υποδεχθούμε περισσότερους Ρώσους επισκέπτες το καλοκαίρι στην Ελλάδα. «Ευχαριστώ τον Πρόεδρο για το ενδιαφέρον», σχολίασε σχετικά ο πρωθυπουργός.
Μείζον θέμα στη συνομιλία μεταξύ των δύο ηγετών ήταν και οι περιφερειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, η Τουρκία προβαίνει σε εμπρηστική ρητορική που διαστρεβλώνει την ιστορία και τη γεωγραφία αλλά και σε ενέργειες που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και ναρκοθετούν στη σταθερότητα στην περιοχή. Η Ελλάδα είναι πάντα ανοιχτή στον διάλογο, στο πλαίσιο όμως της διεθνούς νομιμότητας και του δικαίου της θάλασσας που πάντα στηρίζει η Ρωσία.
Αναφερόμενος στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και ΝΑΤΟ-Ρωσίας, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Αναγνωρίζω τις μεγάλες προκλήσεις αλλά προκρίνω την ανάγκη να μένουν πάντα ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Η Ρωσία αποτελεί μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας και η Ελλάδα προσεγγίζει με πολλή προσοχή αυτές τις σχέσεις».