Μηνύματα με πολλαπλούς αποδέκτες έστειλε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε εκδήλωση του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως θωρακίστηκαν τα σύνορα στον Έβρο και «αυτά που τάχα δεν υπήρχαν υψώθηκαν επιτέλους στη θάλασσα του Αιγαίου» ενώ κατηγόρησε την Τουρκία ότι παίζει με τον ανθρώπινο πόνο στο μεταναστευτικό για «πολιτικούς λόγους».
Μιλώντας από το Ζάππειο Μέγαρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε, παράλληλα, πως τα αίσχη της Ειδομένης και της Μόριας «έδωσαν τη θέση τους σε σύγχρονες δομές» ενώ τόνισε πως «μετά την αποτελεσματική άμυνα που υψώσαμε, ακολουθήθηκε ένα πολύ σημαντικό έργο, που αποτυπώνεται στην καθημερινότητα».
Παραθέτοντας τα σχετικά στοιχεία, ο πρωθυπουργός είπε πως το 2015 μπήκαν στην Ελλάδα 900.000 άνθρωποι ενώ το 2022, 17.000.
«Το 2015 το 75% των παράνομων εισόδων στην ΕΕ ήταν στην Ελλάδα ενώ πέρσι ήταν μόλις το 5%» είπε επίσης ο πρωθυπουργός, λέγοντας παράλληλα ότι τα νησιά έχουν πλέον «αναπνεύσει» καθώς από τις 40.000 προσφύγων που βρίσκονταν εκεί πλέον παραμένουν μόλις 5.000.
Την ίδια ώρα, είπε πως υποχώρησε και ο συνολικός αριθμός μεταναστών σε δομές.
«Από τους 92.000 υποχωρήσαμε σε κάτι λιγότερους από 15.000 που είναι σε κλειστές δομές που και αυτές μειώνονται καθώς ήταν 121 το 2019, 33 είναι σήμερα με τις εκτάσεις να αποδίδονται στις τοπικές κοινωνίες» ανέφερε ο ίδιος, και συνέχισε:
«Η Ελλάδα πρωταγωνιστεί με μέθοδο και τόλμη στην απειλή του μεταναστευτικού. Κρατά ασφαλή τα σύνορά της στις μεταναστευτικέ ροές και τους άθλιους δουλεμπόρους. Για αυτό επεκτείνει το φράχτη στον Έβρο αλλά προστατεύει και την αξιοπρέπεια όσων περνούν τα σύνορα».
Επεσήμανε δε, πως για την Ελλάδα αποτελεί προτεραιότητα η προστασία της ανθρώπινης ζωής.
«Η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού συνδυάζεται με παράλληλα μέτωπα” είπε ο κ. Μητσοτάκης επισημαίνοντας την διατήρηση χαμηλού ΦΠΑ στα 5 νησιά που φιλοξενούν δομές μεταναστών, καθώς και την χορήγηση πάνω από 100 εκ. ευρώ σε 40 δήμους. Είπε τα εκκρεμή αιτήματα ασύλου από 200 χιλιάδες το 2019 μειώθηκαν σήμερα κάτω από 20 χιλιάδες, και τόνισε ότι η χώρα μας είναι πρωταγωνιστής στην Ευρώπη στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, κρατά ασφαλή τα ευρωπαϊκά σύνορα, και προστατεύει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια όσων εισέρχονται», ενώ προσέθεσε:
«Κάντε σύγκριση μεταξύ της αθλιότητας που υπήρχε στη Σάμο όπου αντί για 1.000 άτομα φιλοξενούσαν 7 χιλιάδες, σε σχέση με την υπερσύγχρονη δομή σήμερα». Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “προτεραιότητα μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής” επισημαίνοντας ότι “το Λιμενικό έχει σώσει δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους από το βυθό του Αιγαίου, εκεί που τους θέλουν οι συμμορίες της απέναντι όχθης».
Αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα τονίζοντας την ίδρυση ειδικής γραμματείας που βοήθησε στην επανένωση με τις οικογένειές τους πάνω από 1.580 προσφυγόπουλα.
Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν χωρούν ετικέτες στην πολιτική για το μεταναστευτικό, προσθέτοντας ότι την ώρα που η Ελλάδα δεχόταν πιέσεις από την Τουρκία φιλοξένησε 1.000 ευάλωτες γυναίκες από Αφγανιστάν κάτι που δεν έκαναν άλλοι Ευρωπαίοι.
Τέλος, έδωσε έμφαση στον διαχωρισμό των ΜΚΟ λέγοντας «να δούμε και τη δράση ορισμένων ΜΚΟ όπου πρέπει να διαχωρίσουμε την ήρα από το στάρι. Κάποιοι πρόσφατα έστησαν ανθελληνική πλεκτάνη με δήθεν θύματα σε ελληνικό έδαφος, με την ανύπαρκτη μικρή Μαρία που δήθεν πέθανε από τσίμπημα σκορπιού. Ενώ κάποιοι έξω ανασκεύασαν, εδώ δεν άρθρωσαν συγνώμη για τον διασυρμό της χώρας μας”. Είπε ότι το μεταναστευτικό μετατρέπεται σε πεδίο παραγωγής μύθων και fake news τα οποία εξάγονται, γράφονται εκτός χώρας και εισάγονται μετά, ενώ χαρακτήρισε την Ελλάδα “ανατολικό φυλάκιο Ευρώπης αλλά και δημιουργική κυψέλη ενσωμάτωσης όσων επιθυμούν και δικαιούνται να συνεχίσουν τη ζωή τους στην Ελλάδα».
Κλείνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε όλους τους ένστολους των σωμάτων ασφαλείας που προστατεύουν τα θαλάσσια σύνορα στο Αιγαίο και τα χερσαία στον Έβρο.