Σε ένα Ποντιακό χωριό, το Νόργουοκ μισή ώρα από το Μανχάταν της Νέας Υόρκης, στις 16 Μαΐου έγιναν τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου, επί αμερικανικού εδάφους, προς τιμήν των Ελλήνων του Πόντου και των θυμάτων της Γενοκτονίας.
Έπειτα από δώδεκα χρόνια προσπαθειών της ποντιακής κοινότητος, το μπρούτζινο μνημείο τοποθετήθηκε στο πάρκο Irving C. Freese, και είναι σε δημόσια θέαση στην Αμερική.
Το έργο είναι του γλύπτη Γιώργου Κικώτη και χρηματοδοτήθηκε από την Ποντιακή Κοινότητα του Νόργουοκ «Ο Πόντος». Στην κοινότητα του Νόργουοκ ζουν σήμερα περίπου 1.000 οικογένειες Ελλήνων, εκ των οποίων περίπου 500 είναι ποντιακής καταγωγής.
Στην όλη προσπάθεια , που δεν ήταν αυτονόητη ούτε εύκολη πρωτοστάτησαν δύο Δραμινοί. Πρόκειται για τα αδέρφια Δαμιανό και Γιώργο Τογρίδη από το Χρυσοκέφαλο Κάτω Νευροκοπίου Δράμας.
Επάνω στο ψυχρό μέταλλο απεικονίζεται το καραβάνι των ανθρώπων, που ξεριζώθηκαν και περπάτησαν στις ατελείωτες πορείες θανάτου, εξηγεί ο Γιώργοs Κικώτης, γλύπτης.
Το μνημείο είναι μια σύνθεση που παρουσιάζει την ποντιακή λύρα, τον αετό του Πόντου, την εικόνα της Παναγίας Σουμελά και φέρει τον στίχο «Η Ρωμανία κι αν πέρασεν, ανθεί και φέρει κι άλλο».
Στην βάση τοποθετημένη μια χούφτα γης από τον Πόντο. Το χώμα που σκεπάζει όσων δεν τα κατάφεραν.
Τα βήματα εκείνων που γλύτωσαν από τους Τούρκους τους οδήγησαν πριν από 110 χρόνια στην γη της ελευθερίας, όπου κουβάλησαν τις μνήμες από την πατρίδα. Αρνήθηκαν να σβήσουν το παρελθόν και ζητούν να αναγνωριστεί η θυσία των προγόνων τους.
ΠΗΓΗ e-Pontos.gr