Μνημόσυνο στη Βούρμπιανη Κονίτσης για τους πεσόντες του Ελληνικού Στρατού στο Γράμμο.
Μνημόσυνο στη Βούρμπιανη Κονίτσης για τους πεσόντες του Ελληνικού Στρατού στο Γράμμο.ωση μνήμης πραγματοποιήθηκε και στο Βίτσι από την Ε.Α.Α.Σ.
ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ
Τον Αύγουστο του 1949 στις κορυφές του Βίτσι και του Γράμμου, σημειώθηκε με την επιχείρηση “Πυρσός “, η τελευταία φάση μιας ξενοκίνητης κατά της χώρας μας επιδρομής, με τη νίκη του Ελληνικού Στρατού, επί των δυνάμεων των ενόπλων κομμουνιστών ανταρτών που είχε αυτοανακηρυχθεί σε ” Δ.Σ.Ε.”.
Μνημόσυνο στη Βούρμπιανη Κονίτσης για τους πεσόντες του Ελληνικού Στρατού στο Γράμμο.
Εν αρχή τελέσθηκε θεία λειτουργία στον Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, ιερουργούντος του σεβασμιώτατου μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ.κ. Ανδρέα, τον οποίο συνόδευαν πλειάδα ιερέων.
Ακολούθησε το ιερό μνημόσυνο στη μνήμη των πεσόντων Αξιωματικών, Υπαξιωματικών και οπλιτών του Ελληνικού Στρατού και της Ελληνικής Βασ. Χωροφυλακής.
Στη συνέχεια έγινε έπαρση σημαίας και προσκλητήριο πεσόντων της μάχης του Γράμμου τον Αύγουστο του 1949.
Ο πρόεδρος της Ε.Α.Α.Σ Ιωαννίνων συνταγματάρχης κ. Καλλισπεράτης Δημήτριος έκανε ένα σύντομο χαιρετισμό και ευχαρίστησε του παρευρισκόμενους προσκυνητές.
Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας εκφώνησε ο Αντιστράτηγος ε.α. Γουμαλάτσος Μιχαήλ Ανέφερε με γλαφυρότητα και ακρίβεια τα ιστορικά γεγονότα για την επιχείρηση “Πυρσός ” και τη νίκη του Ελληνικού Στρατού του 1949.
Επίσης, ένα χαιρετισμό έκανε και ο μητροπολίτης Κονίτσης κ. Ανδρέας.
Έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αλλοτριωμένα πρότυπα της εποχής. Τόνισε ότι τιμά τους ήρωες του Ελληνικού Στρατού και της Χωροφυλακης που έσωσαν τότε την Ελλάδα από την κομμουνιστική ανταρσία.
Στηλίτευσε τη στάση του ΚΚΕ που δεν έχει πει ποτέ ένα «συγγνώμη» για όσα έπραξε τα έτη 1946-1949.
Τέλος ακολούθησε κατάθεση πολλών στεφάνων. Από την ένωση Αποστρατων Αξιωματικων Στρατού, Εφέδρων Αξιωματικών Στρατού, Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Χωροφυλακης και Αστυνομίας, εκπρόσωποι των κομμάτων της «Νίκης» και των «Σπαρτιατών», των πολεμιστών από την Κρήτη που αγωνίσθηκαν στο Γράμμο, κ.α..
Η σεμνή εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του Εθνικού ύμνου.
Έγινε επίσης τρισάγιο στην Πυρσόγιαννη Κονίτσης και στο στρατιωτικό Μαυσωλείο της Κόνιτσας.