Το ΝΑΤΟ ξεκίνησε μία από τις μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του στην περιοχή της Αρκτικής, με την ονομασία Cold Response 2026, στην οποία συμμετέχουν περίπου 25.000 στρατιωτικοί από 14 χώρες, ανάμεσά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Δανία.
Η μεγάλη συμμαχική άσκηση διεξάγεται κυρίως στη βόρεια Νορβηγία και τη Φινλανδία και θα διαρκέσει από τις 9 έως τις 19 Μαρτίου, με βασικό στόχο την ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στην ευρωπαϊκή περιοχή της Αρκτικής, όπου τα σύνορα της Συμμαχίας βρίσκονται σε άμεση επαφή με τη Ρωσία.
The Trans-Atlantic Bond: Rapid Deployment ✈️
Approximately 2,500 U.S. Marines 🇺🇸 are in Norway 🇳🇴 to integrate with Allies during exercise Cold Response 26.
U.S. Marines from 2nd Battalion, 6th Marine Regiment and 10th Marine Regiment, 2nd Marine Division, will participate in… pic.twitter.com/G1e2k8sfiW
— NATO Allied Joint Force Command Norfolk – JFCNF (@JFCNorfolk) March 9, 2026
Η άσκηση πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια, ωστόσο φέτος αποκτά ιδιαίτερη σημασία λόγω της αυξημένης γεωπολιτικής έντασης στην περιοχή και της στρατηγικής σημασίας που αποκτά ολοένα και περισσότερο η Αρκτική.
Σύμφωνα με το ΝΑΤΟ, το σενάριο της άσκησης επικεντρώνεται στην υπεράσπιση της περιοχής όπου η Νορβηγία και η Φινλανδία μοιράζονται σύνορα με τη Ρωσία, ενώ παράλληλα δοκιμάζεται η επιχειρησιακή ετοιμότητα των συμμαχικών δυνάμεων σε ακραίες κλιματικές συνθήκες.
#Buenasnoches ¡Comienza el #ColdResponse26 en Noruega ❄️!
🔹Las Unidades del Mando de Tropas de Montaña inician el ejercicio con el montaje de una base de patrullas en el Campo de Maniobras de Elvegårsmoen.
🏔️ Además, se han establecido observatorios y zonas de vida en plena… pic.twitter.com/ffHiBfvuTP— Ejército de Tierra 🇪🇸 (@EjercitoTierra) February 23, 2026
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται φέτος και στον ρόλο της κοινωνίας στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων. Η Νορβηγία έχει μάλιστα χαρακτηρίσει το 2026 ως έτος «πλήρους άμυνας», δίνοντας έμφαση στην προετοιμασία πολιτών, επιχειρήσεων και κρατικών δομών για την αντιμετώπιση κρίσεων, πολεμικών συγκρούσεων ή μεγάλων καταστροφών.
Από πλευράς Ηνωμένων Πολιτειών αναμένεται να συμμετάσχουν περίπου 4.000 στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και μονάδες των Αμερικανών Πεζοναυτών που έχουν ήδη αναπτυχθεί στη Νορβηγία για να εκπαιδευτούν στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες της Αρκτικής.
Η άσκηση εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο της αποστολής της Συμμαχίας Arctic Sentry, η οποία έχει στόχο να ενισχύσει τη στρατιωτική παρουσία και τη συνεργασία των συμμάχων στον λεγόμενο «Υψηλό Βορρά».
Σύμφωνα με τον υποστράτηγο Λαρς Λέρβικ, επικεφαλής του νορβηγικού στρατού, η άσκηση αποτελεί επίσης ευκαιρία να δοκιμαστεί η συνεργασία στρατού και πολιτικών δομών.
Όπως εξήγησε, η άμυνα μιας χώρας δεν εξαρτάται μόνο από τις ένοπλες δυνάμεις αλλά και από τη λειτουργία της κοινωνίας σε περίοδο κρίσης.
A great milestone ✅ for JFC Norfolk and Allied cooperation 🤝in the High North.
This week JFC Norfolk coordinated the first NATO AWACS 🛫 mission in Finnish 🇫🇮 airspace under Arctic Sentry❄️. The mission also featured a 4 vs 4 flying activity with eight Finnish F/A-18s ✈️,… pic.twitter.com/oc124RYyXk
— NATO Allied Joint Force Command Norfolk – JFCNF (@JFCNorfolk) March 8, 2026
«Θέλουμε ο στρατός μας να μπορεί να υπερασπίζεται τη χώρα. Για να το πετύχουμε αυτό βασιζόμαστε στο ότι οι περισσότερες λειτουργίες της κοινωνίας θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά», δήλωσε.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η άσκηση επιτρέπει στις αρχές να αξιολογήσουν πώς μπορούν οι πολίτες και οι δημόσιες υπηρεσίες να στηρίξουν άμεσα τη στρατιωτική προσπάθεια, όπως για παράδειγμα το σύστημα υγείας σε περίπτωση μεγάλου αριθμού τραυματιών από συμμαχικές δυνάμεις.
Η Cold Response θεωρείται από τις σημαντικότερες ασκήσεις του ΝΑΤΟ σε περιβάλλον ακραίου ψύχους και έχει ως στόχο να ενισχύσει τη διαλειτουργικότητα, την ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ της Συμμαχίας σε μια περιοχή που αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία.















