veteranos |Εθνικά Θέματα
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result
  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result
veteranos |Εθνικά Θέματα
Home minislide

Ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί…Ούτε βήμα πίσω από τη “Γαλάζια Πατρίδα”

18 Μαΐου 2023
in minislide, Ελλάδα
Ναύαρχος Τζιχάτ Γιαϊτζί…Ούτε βήμα πίσω από τη “Γαλάζια Πατρίδα”
Share on FacebookShare on Twitter

«Η ‘Γαλάζια Πατρίδα’ είναι τουρκικός εθνικισμός και τουρκοκεντρική», αναφέρει σε άρθρο-πρόκληση ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Σε ένα εθνικιστικό και ανιστόρητο παραλήρημα όπου κάνει διαρκώς το άσπρο-μαύρο, παραμερίζοντας συνθήκες και γεγονότα κατά το δοκούν αλλά και το Διεθνές Δίκαιο και επιρρίπτοντας στην Ελλάδα την ευθύνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στέκεται σε άρθρο του στο πρακτορείο Anadolu, ο «πατέρας» της «Γαλάζιας Πατρίδας» και πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας, Τζιχάτ Γιαϊτζί.

Στο άρθρο του με τίτλο «Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η σημασία της ‘Γαλάζιας Πατρίδας’», ο απόστρατος ναύαρχος αναφέρεται με τη μορφή τριών ερωτήσεων και απαντήσεων στις πολιτικές της Ελλάδας προς την Τουρκία μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου και επιτίθεται στη χώρα μας, υποστηρίζοντας ότι με τις απαιτήσεις της θέλει να αναβιώσει τη «Βυζαντινή Αυτοκρατορία» και δεν βλέπει νεοοθωμανικές βλέψεις στα αιτήματα της χώρας του αλλά πολιτικές που έχουν στόχο «την ευημερία και την ασφάλεια της τωρινής και των επόμενων γενεών της Τουρκίας».

Δείτεκαι αυτά

Εντοπισμός ακόμη 79 λαθρομεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου

Εντοπισμός ακόμη 79 λαθρομεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου

30 Οκτωβρίου 2025
Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 28/10/2025

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 28/10/2025

30 Οκτωβρίου 2025
Τουρκικών προκλήσεων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο…Συνέχεια

Τουρκικών προκλήσεων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο…Συνέχεια

29 Οκτωβρίου 2025
Παράδοση των Αρμάτων μάχης Altay …παρουσία Ερντογάν

Παράδοση των Αρμάτων μάχης Altay …παρουσία Ερντογάν

29 Οκτωβρίου 2025

«Οι φιλοδοξίες της Ελλάδας προς την Τουρκία δεν έχουν αλλάξει από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους»

Η πρώτη ερώτηση είναι τι αλλαγές πρέπει να περιμένει η Τουρκία στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου, υποστηρίζοντας ότι «πρέπει να αποδεχθούμε ότι οι στόχοι και οι φιλοδοξίες της Ελλάδας προς την Τουρκία δεν έχουν αλλάξει από την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους ακόμα κι αν στη χώρα έχουν υπάρξει κυβερνήσεις διαφορετικών ιδεολογιών.

Συνεπώς μετά τις εκλογές της 14ης Μαΐου, πιστεύω ότι η Ελλάδα θα περιμένει από την Τουρκία να αποδεχτεί όλα της τα αιτήματα σχετικά με το Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, το Κυπριακό και την επέκταση των 6 ναυτικών μιλίων των υδάτινων εδαφών της στο Αιγαίο», αναφέρει αρχικά ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού της Τουρκίας.

«Επιπρόσθετα οι απαιτήσεις της Ελλάδας περιλαμβάνουν αναγνώριση του γεγονότος ότι δικαιούται να στρατιωτικοποιεί νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς και την αποδοχή ορίων 10 ναυτικών μιλίων στον εναέριο χώρο.;

Επίσης ζητούν την αναγνώριση μίας θαλάσσιας περιοχής με μία γραμμή που συνδέει τα νησιά της ‘ελληνικής λίμνης’. Στην ανατολική Μεσόγειο, οι απαιτήσεις της Ελλάδας περιλαμβάνουν την αποδοχή του επονομαζόμενου, χάρτη θαλάσσιων περιοχών της Σεβίλης, ώστε να αποτρέψει από την Τουρκία να διεξάγει σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις εκτός των συνόρων που ορίζονται από τον χάρτη», προσθέτει στο άρθρο του ο Γιαϊτζί.

Στη συνέχεια αναφέρεται στην Κύπρο υποστηρίζοντας ότι «Ελλάδα και η ελληνοκυπριακή διοίκηση έχουν επιβάλλει θαλάσσια σύνορα μέσω του χάρτη της Σεβίλης».

Ο πρώην ανώτατος αξιωματούχος του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας χαρακτηρίζει τον χάρτη της Σεβίλης «αμφιλεγόμενο» και υποστηρίζει ότι «χρησιμοποιείται για να απομονώσει την Τουρκία με το να μην της δίνει περιοχές έξω από τον κόλπο της Ατάλλειας στη νότια Τουρκία».

«Η Ελλάδα θέλει η Τουρκία να αναγνωρίσει αυτές τις αλλαγές σαν να έχει ηττηθεί σε έναν πόλεμο»

Ακόμα αναφέρεται στο ούτως ή άλλως παράνομο τουρκολυβικό μνημόνιο, σημειώνοντας πως «η Ελλάδα περιμένει την ακύρωση των συμφωνιών Τουρκίας-Λιβύης και τον τερματισμό της τουρκικής παρουσίας στη Λιβύη», γράφει χαρακτηριστικά.

Τέλος ολοκληρώνει την πρώτη απάντησή του στο ανιστόρητο παραλήρημά του αναφερόμενος στο Κυπριακό, όπου φυσικά δεν γίνεται λόγος για την παράνομη εισβολή και κατοχή του βόρειου τμήματος της νήσου.

«Η Αθήνα απαιτεί τον τερματισμό της ανεξάρτητης “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βορείας Κύπρου”  (Κατεχόμενα )και την αποδοχή μίας ομοσπονδιακής δομής με την πλειονότητα των Ελληνοκυπρίων, καθώς και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού από το νησί».

«Η Ελλάδα θέλει η Τουρκία να αναγνωρίσει αυτές τις αλλαγές σαν να έχει ηττηθεί σε έναν πόλεμο και να τις αποδεχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Ελλάδα παίρνει υποστήριξη για αυτές τις προσδοκίες της από άλλα κράτη αλλά επίσης και από κάποιους δρώντες εντός της Τουρκίας».

Το πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Όσον αφορά ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο Τζιχάτ Γιαϊτζί δεν βλέπει πίσω από αυτά τις νεοοθωμανικές βλέψεις της Τουρκίας αλλά το ότι η Ελλάδα προσπαθεί να «αναβιώσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία» μέσω της «Μεγάλης Ιδέας».

Μάλιστα υποστηρίζει ότι η Ελλάδα έχει επεκτείνει έξι φόρες τα εδάφη της παίρνοντας εδάφη της Τουρκίας χωρίς όμως η Άγκυρα να έχει ηττηθεί σε πόλεμο. Ο Γιαϊτζί προκαλεί προειδοποιώντας πως η Τουρκία δεν θα παραδώσει όχι μόνο σπιθαμή γης αλλά ούτε και σταγόνα νερού από τα χωρικά της ύδατα στην Ελλάδα.

«Το βασικό ζήτημα στις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας είναι η ‘Μεγάλη Ιδέα’, η οποία περιφέρεται γύρω από την ιδεολογία της Ελλάδας να αναβιώσει τη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Αυτή η ιδεολογία αποτελεί ένα θεμελιώδες εμπόδιο για να οικοδομηθούν καλές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών σε πολλαπλά πεδία από την Κύπρο μέχρι το Αιγαίο Πέλαγος και από το Αιγαίο μέχρι τη Δυτική Θράκη», αναφέρει αρχικά ο Γιαϊτζί.

«Η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα εδάφη της αποκτώντας εδάφη από την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έξι φορές»

«Παρόλο που δεν έχει εισέλθει σε πολέμους με την Τουρκία, η Ελλάδα έχει επεκτείνει τα εδάφη της αποκτώντας εδάφη από την Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έξι φορές από την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Η Τουρκία δεν έχει καμία γη ούτε και σταγόνα νερού από τα χωρικά της ύδατα για να της παραδώσει.

 Συνεπώς είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στο ζήτημα που προκύπτει από τις απαιτήσεις της Ελλάδας παρά σε οποιαδήποτε προβλήματα μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας», αναφέρει ο Γιαϊτζί και υποστηρίζει πως «αντίθετα η Τουρκία δεν έχει άλλες απαιτήσεις από την Ελλάδα, εκτός από τη συμμόρφωση με τις συμφωνίες του παρελθόντος».

Σε αυτό το σημείο ξεκινάει το αφήγημά του, παραμερίζοντας εντελώς τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας και ερμηνεύοντας με τον δικό του τρόπο τις συνθήκες της Λωζάνης και των Παρισίων, μην λαμβάνοντας καν υπόψη πως τα σύνορα έχουν αλλάξει, ενώ δεν αναγνωρίζει θαλάσσιες ζώνες στα ελληνικά νησιά.

«Κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας»

«Η Τουρκία περιμένει από την Ελλάδα να τηρήσει όσα προβλέπει η Συνθήκη της Λωζάνης του 1923 και οι Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων του 1947 που σκοπεύουν να καθορίσουν και να διατηρήσουν μία σχέση με βάση την ειρήνη και τις φιλικές σχέσεις εντός του πλαισίου της γειτνίασης και της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Οπότε κανείς δεν πρέπει να περιμένει από την Τουρκία να εφαρμόσει τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. Αντίθετα η Συνθήκη της Λωζάνης και οι Συνθήκες Ειρήνης των Παρισίων για τον καθορισμού του νομικού καθεστώτος του Αιγαίου έχουν υπογραφεί και από τις δύο χώρες», αναφέρει χαρακτηριστικά.

«Η  Συνθήκη της Λωζάνης καθορίζει το νομικό καθεστώς του Αιγαίου μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας ήταν στα τρία ναυτικά μίλια, αλλά παραβίασε αυτό το δικαίωμα και επέκτεινε τα ναυτικά της μίλια στα 6 μίλια το 1936. Η Τουρκία δεν Θέλει αυτό το καθεστώς να παραβιαστεί περαιτέρω.

Η Ελλάδα απαιτεί κυριαρχία σε πάνω από 152 ομάδες νησιών και βράχων. Αυτό το ζήτημα πρέπει να συζητηθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Επιπρόσθετα η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τον ισχυρισμό της για 10 ναυτικά μίλια στον εναέριο χώρο, όταν τα χωρικά της ύδατα είναι μόλις στα έξι ναυτικά μιλιά και πρέπει να αποστρατικοποιήσει 23 νησιά που αυτή τη στιγμή έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς», συμπληρώνει και προσθέτει αναφερόμενος στη «Γαλάζια Πατρίδα» κάνοντας λόγο ουσιαστικά για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο.

ShareTweet

Σχετικά Άρθρα

Εντοπισμός ακόμη 79 λαθρομεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου
minislide

Εντοπισμός ακόμη 79 λαθρομεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου

30 Οκτωβρίου 2025
Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 28/10/2025
Ελλάδα

Διάθεση Προσωπικού και μέσων ΠΑ της 28/10/2025

30 Οκτωβρίου 2025
Τουρκικών προκλήσεων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο…Συνέχεια
minislide

Τουρκικών προκλήσεων στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο…Συνέχεια

29 Οκτωβρίου 2025
Παράδοση των Αρμάτων μάχης Altay …παρουσία Ερντογάν
Πολιτική

Παράδοση των Αρμάτων μάχης Altay …παρουσία Ερντογάν

29 Οκτωβρίου 2025
Εκεί «όπου ακούστηκε το ΟΧΙ προς τον Ιταλό πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι
minislide

Εκεί «όπου ακούστηκε το ΟΧΙ προς τον Ιταλό πρέσβη Εμμανουέλε Γκράτσι

29 Οκτωβρίου 2025
Απών απο την παρέλαση της Θεσσαλονίκης ο Βελόπουλος…Που παρέστη;
Πολιτική

Απών απο την παρέλαση της Θεσσαλονίκης ο Βελόπουλος…Που παρέστη;

28 Οκτωβρίου 2025
Next Post
Βομβαρδίζεται ανηλεώς η Ουκρανία από τα Χαράματα

Βομβαρδίζεται ανηλεώς η Ουκρανία από τα Χαράματα

Κύπριος Υπαξιωματικός της Ε.Φ… Πρωταγωνιστής σε πορνό;  (OnlyFans)

Κύπριος Υπαξιωματικός της Ε.Φ... Πρωταγωνιστής σε πορνό; (OnlyFans)

Επίθεση με όλμους κατά Τουρκικού Συνοριακού  Σταθμού !

Επίθεση με όλμους κατά Τουρκικού Συνοριακού Σταθμού !

Πρόσφατα

Σύριος εισέβαλε  στην “Πλοηγός ” και κράτησε Ομήρους …Απαιτούσε έγγραφα Ασύλου

Ηρωική επέμβαση αστυνομικών στη Νέα Ιωνία – Έσωσαν 26χρονο που αιμορραγούσε από τον λαιμό σε ασανσέρ

30 Οκτωβρίου 2025
Η Μονάδα (669) της Μαύρης Γάτας του Ισραήλ ήταν …Σε επιφυλακή!!!

Ισραηλινή έφοδος στη Μπλίντα: Νεκρός δημοτικός υπάλληλος από νυχτερινά πλήγματα

30 Οκτωβρίου 2025
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν δοκιμές πυρηνικών όπλων.

30 Οκτωβρίου 2025
Εντοπισμός ακόμη 79 λαθρομεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου

Εντοπισμός ακόμη 79 λαθρομεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου

30 Οκτωβρίου 2025
30 /10/ 1940 : Η Πρώτη αερομαχία μεταξύ Ελληνικών και Ιταλικών αεροσκαφών στο μέτωπο!!

30 /10/ 1940 : Η Πρώτη αερομαχία μεταξύ Ελληνικών και Ιταλικών αεροσκαφών στο μέτωπο!!

30 Οκτωβρίου 2025
Facebook Twitter Instagram

Πρόσφατα

Ηρωική επέμβαση αστυνομικών στη Νέα Ιωνία – Έσωσαν 26χρονο που αιμορραγούσε από τον λαιμό σε ασανσέρ

Ισραηλινή έφοδος στη Μπλίντα: Νεκρός δημοτικός υπάλληλος από νυχτερινά πλήγματα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή να ξεκινήσουν δοκιμές πυρηνικών όπλων.

Εντοπισμός ακόμη 79 λαθρομεταναστών νοτιοδυτικά της Γαύδου

© 2024 Veteranos.gr

  • Αρχική
  • Ελλάδα
  • Άμυνα
  • Πολιτική
  • Κόσμος
  • Ενδιαφέροντα Θέματα
  • Ειδικά Θέματα
  • Απόψεις
  • Διάφορα – Απόστρατοι
No Result
View All Result

© 2024 Veteranos.gr