Μια συνέντευξη του Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας στην Καθημερινή χωρίς να βγάλει ειδήσεις και χωρίς να προτείνει σοβαρά και εξειδικευμένα μέτρα …Αν ο Σύμβουλος πρέπει να μιλά μόνο στον πρωθυπουργό ,δεν χρειάζεται να δίνει συνεντεύξεις
Τι λέει ο Σύμβουλος ασφαλείας μεταξύ άλλων:
Στη νέα αυτή κατάσταση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να λειτουργούμε όπως συνήθως. Θα πρέπει να αναθεωρήσουμε πρακτικές και νοοτροπίες δεκαετιών!!!
Είναι απόλυτη ανάγκη να βρούμε τρόπους να οχυρώσουμε την ασφάλειά μας χωρίς να υπονομεύσουμε τις προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας μας. Το βάρος πρέπει να δοθεί στη σωστή αναδιοργάνωση.
Οι διαδικασίες εκπόνησης της Δομής Δυνάμεων θα πρέπει να επανεξεταστούν και ίσως να αναθεωρηθούν. Η διάρκεια της στρατιωτικής θητείας να επανεξεταστεί με βάση τα νέα δεδομένα…Τι να εννοεί άραγε;
Θα πρέπει ακόμα να κοιτάξουμε για έξυπνες λύσεις που μας παρέχουν οι νέες τεχνολογίες και να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το πολύ αξιόλογο προσωπικό που διαθέτουμε.
Να εξυγιάνουμε και να ανορθώσουμε την αμυντική μας βιομηχανία, ώστε αυτή να αποτελέσει έναν πολλαπλασιαστή ισχύος αλλά και μοχλό ανάπτυξης νέων τεχνολογιών.
Χρειάζεται, με λίγα λόγια, μια πραγματική «επανάσταση» χωρίς ταμπού και ιερές αγελάδες, τόσο στην οικονομία όσο και στην ασφάλεια.
Στις εξωτερικές μας σχέσεις παραμένουμε πάντα προσηλωμένοι στο διεθνές δίκαιο και στους ευρωατλαντικούς θεσμούς όσο αυτοί υπάρχουν, αλλά στις σχέσεις μας με τις φίλες χώρες της περιοχής μας θα πρέπει ίσως να κάνουμε παραδοχές και υπερβάσεις για να συνάψουμε συνθήκες που μας ενισχύουν και να διατηρήσουμε συμμαχίες που μας στηρίζουν.
ο *Αλέξανδρος Διακόπουλος είναι αντιναύαρχος ε.α., σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού.
Σχόλιο: Ένας σύμβουλος Ασφαλείας που αναφέρει τα Οικονομικά και αυτό δεν είναι καλό σημάδι ,η αναδιοργάνωση των Δυνάμεων δεν μπορεί να γίνει όπως την καταλαβαίνουν οι Ναυταίοι ,που δεν θέλουν φύγουν με τίποτε εκτός Αθηνών !
Η Στρατηγική αντιμετώπιση της Απειλής του Έβρου απο τον Αρχηγό του ΓΕΕΘΑ ήταν η ενδεικνυόμενη και φάνηκε απο τα αποτελέσματα ...Ποιες είναι λοιπόν οι πρακτικές δεκαετιών ;
Τα καλύτερα θα έρθουν απο την αναδιοργάνωση των Δυνάμεω ή απο την διάρκεια της Στρατιωτικής `θητείας ;