Σε απόσταση μόλις 18 ναυτικών μιλίων νοτιοανατολικά από το Καστελόριζο, την κοντινότερη απόσταση τόσο την τελευταία εβδομάδα όσο και απο την αρχή της ελληνοτουρκικής κρίσης, είχε φτάσει το Oruc Reis με τα βοηθητικά του Ataman και Cengiz Han αλλά και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν.
Το μεσημέρι της Κυριακής ο πλους του τουρκικού ερευνητικού πλοίου δημιουργούσε ερωτήματα για την πορεία του τουρκικού στολίσκου και την πρόθεση της Άγκυρας να στείλει το Oruc Reis ακόμη πιο κοντά στο Καστελόριζο.
Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας παρακολουθούν λεπτό προς λεπτό την πορεία του Oruc Reis σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με την τουρκική Navtex της προηγούμενης Κυριακής 11 Οκτωβρίου, το τουρκικό ερευνητικό πλοίο θα μπορούσε να φτάσει μέχρι και σε απόσταση 6,5 μιλίων από το Καστελλόριζο, διεξάγοντας ερευνητικές εργασίες στο όριο των ελληνικών χωρικών υδάτων.
Με τον τρόπο αυτό ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να οικοδομήσει μια διπλή αμφισβήτηση: Οτι δήθεν δεν έχουν δικαίωμα σε θαλάσσιες ζώνες πλην της ελληνικής χωρικής θάλασσας των 6 ναυτικών μιλίων και ότι η Αθήνα δεν έχει δικαίωμα να επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια.
Πλοία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολουθούν την πορεία των τουρκικών σκαφών και βρίσκονται σε εγρήγορση.
Την ίδια ώρα το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο διέρχεται τα στενά στα Δαρδανέλια και κατευθύνεται προς τη Θάλασσα του Μαρμαρά.
Το γεωτρύπανο κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη όπου ελλιμενιστεί στο λιμάνι του Χαϊντάρ Πασά στην ασιατική πλευρά της Πόλης.
Εκεί, σύμφωνα με την ΕΡΤ, θα γίνουν εργασίες συντήρησης και αφού αποσυναρμολογηθεί ο πύργος του, θα διέλθει από τα στενά του Βοσπόρου για να κατευθυνθεί προς την περιοχή του Ζογκουλντάγ, στη Μαύρη Θάλασσα.
Δείτε Live τη πορεία του