Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Elmar Brok καλεί να δημιουργηθεί κοινό Στρατιωτικό Αρχηγείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ευρωπαϊκός Στρατός, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Welt am Sonntag.
“Χρειαζόμαστε ένα κοινό Αρχηγείο και μια Συμμαχία , που αποτελέσει την βάσει της μόνιμης διαρθρωτικής συνεργασίας όπως αυτή ορίζεται στις Συνθήκες της Ε.Ε. (στο πλαίσιο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ε.Ε)!
Να επισημάνουμε οτι Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής για τα επόμενα τρία χρόνια είναι ο Έλληνας Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος (φώτο) ,εκλεγμένος με σχεδόν Ομόφωνη απόφαση των Κρατών Μελών της Ε.Ε!
Απο την Στρατιωτική Επιτροπή της Ε.Ε θα μπορούσε να προκύψει τελικά ένας κοινός Ευρωπαϊκός Στρατός”, δηλώνει ο Brok στην κυριακάτικη έκδοση της Welt.
Μια κοινή στρατιωτική διοίκηση θα βοηθήσει την Ε.Ε. και θα ενισχύσει τον ρόλο της όσον αφορά την πολιτική ασφαλείας και άμυνας και να αναλάβει μεγαλύτερες ευθύνες στα Σύνορα της Ε.Α αλλά και σε Παγκόσμιο επίπεδο.
Πηγές από τις Βρυξέλλες εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. επιτάσσει τηην ιδέα της δημιουργίας Ευρωπαϊκού Στρατού.
Η Βρετανία είναι άλλωστε η μεγαλύτερη στρατιωτική δύναμη της Ευρώπης και η αποχώρηση της γεννά ερωτήματα και νέες ανάγκες.
Η Βρετανική στρατιωτική δύναμη αποτελείται από:
–879 πολεμικά αεροσκάφη διαφόρων τύπων,
-76 πολεμικά πλοία,
-1 αεροπλανοφόρο,
-407 τανκς τελευταίας γενιάς,
-5.948 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης,
-150.000 άτομα ενεργό στρατιωτικό προσωπικό,
-182.000 εν εφεδρεία στρατιωτικό προσωπικό.
Διευκρινίζεται επίσης πως η Βρετανία, που είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, είχε ταχθεί ανοιχτά υπέρ της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία με αφορμή τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας.H Παρουσία του Αβραμόπουλου δίπλα στο Πρόεδρο της Ε.Ε και οι Άριστες σχέσεις και με την Ρωσία που έχει θα συμβάλει στα Μέγιστα για την εξομάλυνση των Σχέσεων με την Ρωσία και της Ε.Ε
Η αποχώρηση της από την Ε.Ε θα φέρει σίγουρα νέες προσεγγίσεις της Ε.Ε με την Ρωσία που δεν έχουν μένος κατά των Ρώσων και ειδικά κατά του Προέδρου Πούτιν !
Το σίγουρα είναι πάντως οτι το ΝΑΤΟ και η Βρετανία θα έρθουν πολύ πιο κοντά κατά των Γερμανών και Γάλλων ειδικά στον Αμυντικό και Επιθετικό Τομέα!
Με αυτές τις συνθήκες η Ιδέα ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Στρατού αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά ίσως και τους επόμενους Μήνες !
Να μην ξεχνάμε ότι στο NAMF-ΠΒΚ ο κύριος Χρήστης με το Μεγαλύτερο ποσοστό είναι η Γερμανία και η Ευρώπη έχει δείξει εμπράκτως την συμμετοχή της στην Αφρικανική Ήπειρο!
Ενώ αντίθετα η Βάση των Βρετανών στο Ακρωτήρι της Κύπρου δεν έχει τις δυνατότητες του ΠΒΚ ούτε βέβαια η Βρετανία μπορεί να συντηρήσει μια Βάση με υποδομές για Μακροχρόνια Πολεμική ετοιμότητα !