Μ. Βορίδης: Καταστροφική η διαπραγμάτευση για την ελληνική κοινωνία
Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση στην αξιολόγηση και τις συνέπειές της ασκεί ο βουλευτής Περιφέρειας της Ν.Δ, Μάκης Βορίδης σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη ΚONTRANEWS.
Κάνει λόγο για κινδύνους στη χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου και υπογραμμίζει ότι το προϊόν της αξιολόγησης είναι καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία .
1. Η Κυβέρνηση ολοκληρώνει την αξιολόγηση και μάλιστα μαζί με μέτρα φέρνει και αντίμετρα. Τι λέτε εσείς ; Δεν ζητούσατε να κλείσει;
Η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει γιατί αλλιώς θα διακινδυνεύσει η χρηματοδότηση του Ελληνικού Δημοσίου. Ήδη έχει καθυστερήσει και η καθυστέρηση έχει δημιουργήσει κόστος για την ελληνική οικονομία.
Ο τρόπος με τον οποίο θα κλείσει είναι ευθύνη της Κυβέρνησης, είναι το προϊόν της συμφωνίας με τους δανειστές. Και προφανώς όταν το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης αυτής είναι η μείωση των συντάξεων σε μεσοσταθμικό επίπεδο κατά 20% και η φορολογία των εισοδημάτων των 450 ευρώ το μήνα, τότε δεν υπάρχει κάποιος που να μπορεί να διαφωνήσει ότι το προϊόν της διαπραγμάτευσης είναι καταστροφικό για την ελληνική κοινωνία.
Όσο για τα αντίμετρα, δεν τα πιστεύει ούτε ο Τσίπρας. Δηλ. θα περικοπούν οι συντάξεις την 1-1-2019, και μετά θα περιμένουν οι συνταξιούχοι τον Μάρτιο του 2020, το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019, για να δουν αν επιτεύχθηκαν οι δημοσιονομικοί στόχοι, οπότε να ενεργοποιηθούν κάποια αντίμετρα που φυσικά ακόμα δεν γνωρίζουμε ποια είναι. Μεγάλη επιτυχία της Κυβέρνησης!!! Τι να ευχηθούμε; Και εις ανώτερα!!!
2. Έχετε σκεφθεί τι θα κάνετε εσείς αν βγείτε κυβέρνηση και πρέπει να τηρήσετε τη συμφωνία έστω κι αν έχει την υπογραφή Τσίπρα- Καμμένου;
Τα μέτρα αυτά δεν είναι στο πρόγραμμά μας. Το δικό μας πρόγραμμα του 2014, αλλά και αυτό του 2017 δεν έχουν περικοπές συντάξεων ούτε μείωση του αφορολόγητου. Αυτό είναι το 4ο μνημόνιο του κου Τσίπρα και των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Το τι θα είναι εφικτό να μην εφαρμόσουμε, προφανώς εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση που θα παραλάβουμε. Θα ήταν ανεύθυνο και πολύ Συριζαϊκό να δεσμευτούμε τώρα, χωρίς να έχουμε σαφή και πλήρη εικόνα των τότε οικονομικών συνθηκών.
Ωστόσο έχουμε δεσμευτεί για ορισμένα κοστολογημένα και συγκεκριμένα θέματα. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% σε βάθος διετίας, ότι θα μειώσουμε τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος των νομικών προσώπων, ότι θα μειώσουμε τον ΦΠΑ από το 24% στο 13% στα αγροτικά εφόδια και ότι θα καταργήσουμε τον φόρο στο κρασί. Τις υπόλοιπες δεσμεύσεις μας θα λάβουμε, μόλις έχουμε σαφή εκτίμηση της οικονομικής θέσης της χώρας.
3. Η αξιολόγηση φαίνεται να κλείνει αλλά ζητάτε επιτακτικά εκλογές. Τι περιμένετε να κερδίσετε;
Μα τις εκλογές φυσικά!!! Η αλλαγή πολιτικής είναι αναγκαία προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και για την μεγέθυνση της οικονομίας. Η Κυβέρνηση αυτή 2 ½ χρόνια τώρα απέδειξε ότι δεν μπορεί, αλλά κυρίως ότι δεν θέλει. Δεν έχει σχέδιο, δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση, μας βυθίζει στην υποεπένδυση και την φτώχεια: -2% οι επενδύσεις, +8% οι φτωχοί στην Ελλάδα επί ΣΥΡΙΖΑ. Τι να θέλουμε λοιπόν; Αλλαγή Πολιτική.
4. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει ότι κι αυτοδυναμία να έχει θα κάνει κυβέρνηση συνεργασίας. Με ποιους θα συνεργαστείτε;
Με όσους στηρίζουν το πρόγραμμά μας, με όσους συμφωνούν με τις βασικές μας κατευθύνσεις: μικρότερο κράτος, λιγότεροι φόροι, αξιολόγηση στο Δημόσιο, μεταρρύθμιση των διοικητικών δομών, επιβολή του νόμου και της τάξης, προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη, περιοριστική μεταναστευτική πολιτική, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας στην οικονομία, αξιοκρατία παντού.
5. Τι μηνύματα παίρνετε από τις Γαλλικές εκλογές με τα δύο μεγάλα κόμματα να βρίσκονται εκτός β΄ γύρου;
Οι σοσιαλιστές πληρώνουν την κακή διακυβέρνηση Ολάντ. Οι συντηρητικοί την αδυναμία του υποψηφίου τους να απαντήσει με επάρκεια στις σκληρές επιθέσεις που δέχτηκε.
Ταυτόχρονα είναι σαφές ότι οι δυνάμεις που πιστεύουν στο ευρωπαϊκό εγχείρημα δεν έχουν ακόμα πείσει μεγάλο τμήμα των λαών για την προοπτική του. Περισσότερα πρέπει να γίνουν σε αυτή την κατεύθυνση και η Ελλάδα έχει πολλά να συνεισφέρει στην βελτίωση της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής.
6. Είναι επιτακτική ανάγκη η έξοδος στις αγορές. Πώς θα το κάνετε αυτό και τι φταίει που εδώ και επτά χρόνια δεν μπορούμε να βγούμε από την κρίση;
Είμασταν έτοιμοι να βγούμε στις αγορές το 2014. Είχαμε βγεί δοκιμαστικά, και η παροχή προληπτικής γραμμής στήριξης για να το επιτύχουμε ήταν έτοιμη. Γιατί δεν το καταφέραμε; Γιατί με εξωθεσμικό τρόπο, αρνούμενος να συζητήσει για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ.Τσίπρας οδήγησε την χώρα σε εκλογές για να επακολουθήσει η ύφεση του 2015 και του 2016, με την οποία ζούμε μέχρι σήμερα. Ποιος φταίει λοιπόν που σήμερα δεν είμαστε στις αγορές; Μα ο κ.Τσίπρας, φυσικά.
7. Τι σας ανησυχεί περισσότερο από τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ;
Η υπερβολική φορολογία, η αντιφατική συμπεριφορά απέναντι σε επενδυτές, η ανοχή της βίας της άκρας αριστεράς, η ανικανότητα στην διαχείριση του μεταναστευτικού, οι σχετικές με όλα αυτά ιδεολογικές αγκυλώσεις.
8. Το κόμμα σας δεν ψήφισε την πρόταση της κυβέρνησης για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υγεία που περιλαμβάνει και τη δική σας περίοδο στο υπουργείο Υγείας. Γιατί; Τι λέτε;
Γιατί ψηφίσαμε την δική μας πρόταση που περιλάμβανε και την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, και φυσικά και την δική μας περίοδο. Η δήθεν αφοσίωση του ΣΥΡΙΖΑ στην διαφάνεια ξεμασκαρεύτηκε:
«Όλα στο φως», λένε, και συμπληρώνουν με νόημα : «εκτός από τα δικά μας».
«Να ελεγχθεί η περίοδος Σημίτη», λένε, ξεκινώντας όμως από το 1997, όχι το 1996. Γιατί ειδικά αφήνουν ένα χρόνο εκτός; Γιατί εκείνη την περίοδο ήταν Γ.Γ. του Υπουργείου Υγείας ο κ.Παν. Κουρουμπλής. Ωραία διαφάνεια, ωραία αφοσίωση στην διερεύνηση της αλήθειας!!!
9. Η προκλητικότητα Ερντογάν πού μπορεί να οδηγήσει και τι συνέπειες μπορεί να έχει;
Ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι απέναντί του έχει ένα γενναίο έθνος που θα προστατεύσει την εθνική του κυριαρχία, που είναι έτοιμο να το πράξει και ικανό να το καταφέρει.
Προφανώς δεν του δημιουργείται αυτή η εντύπωση, κάτι που τον αποθρασύνει και αυξάνει την προκλητικότητά του.
Δεν κοροϊδεύουν κανένα πια.