Ο Μπάιντεν – όπως υπενθυμίζει το ρεπορτάζ – δεσμεύτηκε να στηρίξει τη Γαλλία στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας στο Σαχέλ και αναγνώρισε τη σημασία της ενίσχυσης της άμυνας της ΕΕ.
Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν επίσης σφυρηλατήσει μια εξαιρετικά στενή σχέση εργασίας για να ανταποκριθούν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ρωγμές και υπερκέρδη
Ωστόσο οι ρωγμές έχουν αρχίσει εμφανίζονται. Την Παρασκευή (21/10), ο Μακρόν χαρακτήρισε τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία παραγωγούς ενέργειας που αποκομίζουν «τα πραγματικά υπερκέρδη» επωφελούμενες από το «μη δεδουλευμένο εισόδημα λόγω του γεωπολιτικού πολέμου». Είπε ότι έχει συζητήσει το θέμα «με φιλικό τρόπο» με τους ομολόγους του των ΗΠΑ και της Νορβηγίας.
Κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης στο κοινοβούλιο, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λεμέρ άσκησε κριτική στις ΗΠΑ για την πώληση υγροποιημένου φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκές εταιρείες σε «τετραπλάσιες τιμές από τις τιμές στις οποίες το πουλάει» στο εσωτερικό.
Η τοποθέτηση, όπως σημειώνει το Bloomberg απηχούσε προηγούμενα σχόλια του Μακρόν, ο οποίος είπε ότι η ΕΕ πρέπει να ενώσει τις δυνάμεις της με τις ασιατικές οικονομίες για να απαιτήσει από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία να δείξουν μεγαλύτερη «φιλία »πουλώντας φυσικό αέριο σε χαμηλότερες τιμές.
Σημειώνεται ότι η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Catherine Colonna μεταβαίνει στην Ουάσιγκτον την Παρασκευή για να συζητήσει αυτά τα θέματα και να εκτιμήσει την κατάσταση πριν από τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, όπως δήλωσε διπλωμάτης που γνωρίζει τον σχεδιασμό.
Η Colonna θα συζητήσει επίσης για την Ουκρανία, τις αμερικανικές εξαγωγές LNG στην Ευρώπη, καθώς η ήπειρος προσπαθεί να διαφοροποιηθεί από τα ρωσικά καύσιμα, τον θεμιτό ανταγωνισμό και το μέλλον της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν, καταλήγει το δημοσίευμα.