Ο Ελληνοκαναδός Τζορτζ Κουρούνης έγινε ο πρώτος άνθρωπος που κατέβηκε στα βάθη του κρατήρα Νταρβάζα, που σημαίνει «Πύλη» στα φαρσί, Πύλη για τον Κάτω Κόσμο…
Το εντυπωσιακό γεωλογικό αξιοθέατο βρίσκεται στο Τουρκμενιστάν και φλέγεται συνεχώς, εδώ και πενήντα χρόνια. Τώρα, ο πρόεδρος της χώρας ανακοίνωσε το κλείσιμό της. Πριν σβήσουν οι φλόγες, οι επιστήμονες αναζητούν απαντήσεις για το αν υπάρχει ζωή όχι στο κέντρο της γης, αλλά σε μακρινούς πλανήτες.
Δείτε τι είπε ο Τζορτζ Κουρούνης στον Δημήτρη Αθηνάκη.
Η αποστολή του “National Geographic”, το 2013, με επικεφαλής τον George Kourounis είχε επιστημονικούς σκοπούς. Ήθελε να διαπιστώσει αν υπάρχει ένδειξη ζωής μέσα στον κρατήρα Darvaza του Τουρκμενιστάν, καθώς μία καταφατική απάντηση θα άνοιγε νέους δρόμους κατανόησης του γαλαξία μας αναφορικά με την ύπαρξη ζωής σε άλλους πλανήτες.
«Έπρεπε να πάω στο κέντρο του σχοινιού και μετά να κατεβώ στον πάτο του κρατήρα. Βέβαια, είχα οξυγόνο για 17 λεπτά και όλο αυτό το διάστημα συνέλεγα δείγματα σκάβοντας το έδαφος, ενώ φωτιές πετάγονταν από την τρύπα που έσκαβα, κάτι που δείχνει πόσο ενεργό είναι αυτό το σημείο. Ήταν ίσως ό,τι εγγύτερο στην αίσθηση ότι περπατάς στη Σελήνη παραμένοντας στη Γη» αφηγήθηκε ο Τζορτζ Κουρούνης.
Πρόκειται για τον κρατήρα φυσικού αερίου «Νταρβάζα», που καίει σχεδόν μισό αιώνα και αποτελεί τουριστική ατραξιόν για το Τουρκμενιστάν. Ο πρόεδρος της χώρας επικαλείται περιβαλλοντικούς και υγειονομικούς λόγους, ενώ έχει το βλέμμα στραμμένο στα κοιτάσματα φυσικού αερίου.
«Το καταλαβαίνω, αλλά ο κρατήρας έχει γίνει σύμβολο του Τουρκμενιστάν και πολλοί το αναγνωρίζουν, αλλά νομίζω ότι μπορεί και να ντρέπονται γι’ αυτό» σχολίασε ο Τζορτζ Κουρούνης.
Χρειάστηκαν δύο χρόνια προετοιμασίας και συνεννοήσεων με την τουρκμενική πρεσβεία και ούτε η διαδρομή από το Ασκαμπάρ στην έρημο Καράκουμ ήταν εύκολη. Η αποστολή τελικά εξετελέσθη
Πηγή ertnews.gr