Ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο, παρακολούθησε την Ημέρα Διακεκριμένων Επισκεπτών (DV DAY) της κοινής διακλαδικής ασκήσεως Ελλάδος – Αιγύπτου «ΜΕΔΟΥΣΑ 11» με τη συμμετοχή δυνάμεων από την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Tην άσκηση παρακολούθησαν επίσης, ο Υπουργός Αμύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Αντιστράτηγος Οσάμα Ροσντί Ασκάρ (Osama Roshdy Askar), ο Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς (ΓΕΕΦ) Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Αντιστράτηγος Χαμάντ Μ. Θάνι Αλ-Ρουμαϊθί (Hamad M. Thani Al-Rumaithi), ο Γάλλος Ναυτικός Διοικητής Μεσογείου και Μαύρης Θάλασσας Αντιναύαρχος Ζυλ Μποϊντεβεζί (Gilles Boidevezi) ως εκπρόσωπος του Αρχηγού Άμυνας της Γαλλίας, ο Υπαρχηγός του Βασιλικού Σαουδαραβικού Ναυτικού Υποστράτηγος Μοχάμεντ Αμπουλραχμάν Αλγκουαραμπί (Mohammed Abdulrahman Alghuraybi) ως εκπρόσωπος του Αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων και του Αρχηγού του Ναυτικού του Βασιλείου της Σαουδικής Αραβίας.
Παρόντες ήταν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος (Ι) Γεώργιος Μπλιούμης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Σπυρίδων Πετράκης ΠΝ. Επίσης, την άσκηση παρακολούθησαν ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Ελλάδα κ. Ισμαήλ Αχμέντ Χαϊράιτ (Ismail Ahmed Khairat), ο Πρέσβης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στην Ελλάδα κ. Σουλεϊμάν Χουμάντ Σάλεμ ΑλΜαζρούι (Sulaiman Humad Salem ALMazroui) και ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος.
Μετά το πέρας της ασκήσεως, η οποία περιελάμβανε επιχειρήσεις συνεργασίας Ναυτικού με Μονάδες Eιδικών Δυνάμεων και αμφίβιες ενέργειες, αεροπορικές επιχειρήσεις και επιχειρήσεις επιθετικών ελικοπτέρων, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Παρακολουθήσαμε για αρκετές ώρες την μεγάλη Στρατιωτική Άσκηση «Μέδουσα 2021» με την συμμετοχή της Αιγύπτου, της Κύπρου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Ελλάδας και αρκετές παρατηρήτριες χώρες μεταξύ των οποίων η Γαλλία, το Μαρόκο, η Πορτογαλία, η Σαουδική Αραβία, η Ινδία κάτι που δείχνει το αυξανόμενο διεθνές ενδιαφέρον για την Άσκηση αυτή που έχει πια μετατραπεί σε ένα πολύ μεγάλο Διεθνούς εμβέλειας όπως είπα στρατιωτικό γεγονός.
Το γεγονός ότι τέσσερις χώρες έρχονται κοντά μέσα από το πεδίο των συνασκήσεων εμπλέκοντας αρκετά στοιχεία των Ενόπλων Δυνάμεών τους –ναυτικά, αεροπορικά, χερσαία- σ’ ένα πεδίο εντατικών ασκήσεων και εκπαιδεύσεων, δείχνει την πραγματική και αληθινή βούληση αυτών των χωρών να αποτελέσουν ένα πλέγμα προάσπισης και ενίσχυσης του περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή.
Με αυτές τις χώρες, με την Αίγυπτο, την Κύπρο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα μοιραζόμαστε κοινές αντιλήψεις στο τι συνιστά παράγοντα ή παράγοντες σταθερότητας και Ασφάλειας στην περιοχή και αντιστοίχως τι συνιστά αποσταθεροποιητικούς παράγοντες.
Συμφωνούμε εξολοκλήρου και αποδεικνύουμε αυτή μας τη σύμπτωση απόψεων και αντιλήψεων με αυτές τις εντυπωσιακές Ασκήσεις, οι οποίες όπως σας είπα από χρονιά σε χρονιά αυξάνονται σε σημασία και σε εμβέλεια.
Θα ήθελα πραγματικά να συγχαρώ όλους αυτούς που σχεδίασαν και υλοποίησαν την «Μέδουσα 2021», αυτό το τεράστιας σημασίας πλέον και εμβέλειας διεθνές Στρατιωτικό γεγονός.
Συγχαρητήρια σε όλους».