Η Ελληνική Ίμβρος απελευθερώθηκε κατά τους Βαλκανικούς πολέμους και με τη Συνθήκη των Σεβρών επικυρώθηκε η ένωσή της με την Ελλάδα. Με τη συνθήκη της Λωζάνης παραχωρείται στην Τουρκία με ειδικό καθεστώς αυτοδιοίκησης, με το οποίο διασφαλιζόταν για τους Έλληνες κατοίκους της η προστασία ζωής και της περιουσίας τους και η θρησκευτική ελευθερία
Οι διατάξεις αυτές δεν εφαρμόστηκαν ποτέ και στην Ίμβρο άρχισε να δημιουργείται αφόρητη κατάσταση, που επιδεινώθηκε μετά τα ανθελληνικά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, το 1953, οπότε έγινε συστηματικός αφελληνισμός του νησιού. Σήμερα η κατάσταση στο νησί είναι τραγική: τα περισσότερα σπίτια είναι εγκαταλελειμμένα από τους Έλληνες και λεηλατημένα από τους Τούρκους.
Υπάρχουν 300 περίπου Έλληνες μεγάλης κυρίως ηλικίας που δε θέλησαν να εγκαταλείψουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους ή επέστρεψαν πρόσφατα. Μέσα στην εγκληματική αδιαφορία όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, τα παιδιά της Ίμβρου κάνουν προσπάθειες για να αναβιώσουν τον Ελληνισμό.
Οι ΔΕΣΜΟΙ ΕΛΛΗΝΩΝ με τον δυναμικό και δραστήριο πρόεδρό τους Γιάννη Κουριαννίδη πραγματοποίησαν από 27-30 Ιουνίου προσκυνηματική επίσκεψη στο μαρτυρικό νησί, στην οποία συμμετείχαν πολλά στελέχη και μέλη του ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΕΘΜΙΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ με επικεφαλής το μέλος του Ανωτάτου Πολιτικού Συμβουλίου Δημήτριο Βαλασίδη.
Οι συμμετέχοντες επισκέφθηκαν όλα τα ελληνικά χωριά, τις ορθόδοξες εκκλησίες και τον τάφο του βασιλιά της Ίμβρου Ηετίωνα που έλαβε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο.
Εκκλησιάστηκαν στο ελληνικότατο χωριό Σχοινούδι, όπου συνομίλησαν με τον ιερέα του Ιερού Ναού της Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σχοινουδίου πατέρα Αθανάσιο.
Στους Αγίους Θεοδώρους επισκέφθηκαν τις οικίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου και του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ιάκωβου καθώς και το ελληνικό σχολείο, όπου ενημερώθηκαν από την γενναία Ελληνίδα δασκάλα. (φώτο)
Στο χωριό Αγρίδια ουδέποτε πάτησαν οι Τούρκοι παρά μόνον για να καταστρέψουν το Ελληνικό σχολείο. Εκεί λειτουργεί το οινοποιείο-ταβέρνα του Μπάρμπα-Γιώργη. Οι ντόπιοι με τους οποίους μίλησαν δεν έκρυβαν την χαρά και την συγκίνησή τους από την επίσκεψη των συμπατριωτών τους από την ελεύθερη Ελλάδα.
Οι εκδρομείς έφυγαν από το ελληνικό νησί με ανάμεικτα αισθήματα. Συγκίνηση για την επαφή τους με τους γενναίους Έλληνες που επιμένουν να μένουν και να δημιουργούν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους, αλλά και αγανάκτηση για την τουρκική βαρβαρότητα και την παντελή αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας.
Υποσχέθηκαν ότι θα επανέλθουν μαζί με πολλούς άλλους Έλληνες πατριώτες.