Η εξαγγελία ωστόσο του Νίκου Δένδια για πώληση ή απόσυρση μαχητικών Τεχνολογίας (3ης και 4ης γενιάς) αιφνιδίασε πολλούς, ακόμα και Χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας.
Και τούτο γιατί, όπως λένε οι ίδιοι, δώσαμε προσφάτως πολλά χρήματα στους Γάλλους σε ανταλλακτικά για να μετατρέψουμε 12 Mirage 2000-5 σε επιχειρησιακά.
Επιπλέον τα Mirage 2000-5 μετείχαν (και μετέχουν εάν απαιτηθεί) επιτυχώς σε αερομαχίες με τα τουρκικά F-16. Και βεβαίως μπορούν να φέρουν πυραύλους Scalp-EG και Exocet (που δεν διαθέτουν οι Τούρκοι) μεγάλης εμβέλειας, ακριβώς τους ίδιους που φέρουν τα Rafale.
Η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία διαθέτει έναν άγνωστο αριθμό πυραύλων cruise τυπού Scalp-EG , με βεληνεκές πάνω τα 500χιλιόμετρα .
Ο Συγκεκριμένες πύραυλος ειναι δύσκολα ανασχέσιμος απο την εχθρική αεράμυνα και μπορεί να εκτοξευθεί μόνο από τα Α/Φ τύπου Mirage 2000-5 και τα Rafale
Ο SCALP είναι ουσιαστικά ένα μικρό αεροσκάφος που κατευθύνεται στον στόχο του με βάση τις συντεταγμένες που έχουν εισαχθεί στο σύστημα καθοδήγησης, υποβοηθούμενος από GPS ενώ χρησιμοποιεί και τεχνολογία ψηφιακής απεικόνισης του εδαφικού ανάγλυφου.
Πολλές χώρες τα χρησιμοποιούν ακόμα σε αποστολές αναχαίτισης αλλά και βομβαρδισμού.
Οσον αφορά τον παλαιότερο τύπο F-16, δηλαδή το F-16 block30 που και αυτό το μαχητικό μπορεί να πάει σε πώληση (ως αεροσκάφος τρίτης γενιάς) ή απόσυρση, οι πιλότοι λένε ότι ακόμα μετέχει ενεργά (πιο ενεργά δεν γίνεται) σε αερομαχίες στο Αιγαίο απέναντι στα τουρκικά F-16 block 52 (+).
Πρόκειται για μαχητικά που μπορούν κάλλιστα να αναβαθμισθούν σε block50. Άλλωστε πριν από μερικούς μήνες τα ζήτησαν να τα αγοράσουν οι Αμερικανοί, οι οποίοι ήθελαν να τα χρησιμοποιήσουν στις σχολές Top Gun ως εικονικά εχθρικά αεροπλάνα για την εκπαίδευση των Αμερικανών πιλότων στις εικονικές αερομαχίες, πλην όμως η ηγεσία της Πολεμικής Αεροπορίας αρνήθηκε θεωρώντας ότι είναι απαραίτητο όπλο της ελληνικής αεράμυνας….Τι άλλαξε άραγε;
Τέλος τα θρυλικά Phantom, που και αυτά μπήκαν σε κατάλογο πώλησης, ακόμα χρησιμοποιούνται από πολλές χώρες, όπως η Τουρκία, η Ιαπωνία (ακόμα και το Ιράν). Θεωρείται από τους πιλότους του το πιο… «ανδρικά αεροσκάφη αφού πίνουν (καταναλώνει δηλαδή μεγάλες ποσότητες κηροζίνης), καπνίζουν (από το καυσαέριο που εκπέμπει) και βρίζουν (αφού οι μηχανές όταν παίρνουν μπροστά μουγκρίζουν).
Σε κάθε περίπτωση η πώληση των αεροσκαφών δεν θα γίνει άμεσα, ενώ ως τότε θα μετέχουν όπως και σήμερα στην αεράμυνα της χώρας. Κάτι ακόμα που έχει σημασία είναι ότι για να πωληθούν τα μαχητικά αεροσκάφη απαιτείται και άδεια της χώρας που τα κατασκευάζει. Και για τις άδειες αυτές οι ΗΠΑ είναι πολύ αυστηρές.
Εκτός εάν θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες να τα αγοράσουν για να τα παραχωρήσουν εν συνεχεία στην Ουκρανία, που αναζητεί δυτικού τύπου μαχητικά και εκπαιδευτές πιλότων για τα F-16.
Πηγές tovima.gr/veteranos.gr