Ομόφωνη συμφωνία για την Ελλάδα ανακοίνωσε λίγο πριν τις 10 το πρωί ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με ένα Tweet που σήμανε το -αίσιο- τέλος της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης που έκρινε την μοίρα της Ελλάδας στη ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.
«Η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης έφθασε ομοφώνως σε συμφωνία. Είμαστε όλοι έτοιμοι για ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας για την Ελλάδα με σοβαρές μεταρρυθμίσεις και οικονομική βοήθεια», έγραψε στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Σήμερα συναντηθήκαμε με έναν μόνο στόχο: την επίτευξη συμφωνίας για την Ελλάδα», δήλωσε στην σύντομη συνέντευξη τύπου που ακολούθησε μετά την λήξη της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κάνοντας λόγο για πρόγραμμα – γέφυρα που θα μεσολαβήσει.
«Έχουμε Greekment», είπε χαρακτηριστικά ο Τουσκ.
Ελάχιστα λεπτά νωρίτερα την ύπαρξη της συμφωνίας είχαν ανακοινώσει, επίσης μέσω αναρτήσεων στο ίδιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, οι πρωθυπουργοί του Βελγίου και του Λουξεμβούργου καθώς και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.
«Υπάρχει συμφωνία», έγραψε στο Twitter λίγο πριν τις 10 το πρωί o πρωθυπουργός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ. «Φαίνεται ότι έχουμε συμφωνία», έγραψε στο Twitter και ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Νίκος Χριστουδουλίδης.
Η ευρωζώνη βρίσκεται «κοντά σε συμφωνία», έγραψε στο Twitter και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου.
Είχε προηγηθεί μια αγωνιώδης και μαραθώνια, διάρκειας άνω των 17 ωρών, συνεδρίαση της Συνόδου Κορυφής των ηγετών των χωρών της ευρωζώνης, η οποία είχε ξεκινήσει στις 5 το απόγευμα της Κυριακής για να ολοκληρωθεί τελικά -μετά από πολλές διακοπές για κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις- λίγο πριν τις 10 το πρωί της Δευτέρας.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές δύο θέματα παρέμεναν ανοιχτά μέχρι και την τελευταία στιγμή εμποδίζοντας τη συμφωνία: το πρώτο αφορούσε τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα μετά τη λήξη της τρέχουσας σύμβασης (Μάρτιος 2016) και το ζήτημα της μεταφοράς των περιουσιακών στοιχείων του κράτους ύψους μέχρι 50 δισ. σε ειδικό ταμείο με έδρα το Λουξεμβούργο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ η διαφωνία για τη λειτουργία του ταμείου που θα στηρίξει το τριετές πρόγραμμα επιλύθηκε με την αποδοχή εκ μέρους των εταίρων, ότι θα εδρεύει στην Αθήνα, θα ελέγχεται πλήρως από την ελληνική κυβέρνηση και τα χρήματα θα αξιοποιούνται κατά το ήμισυ για την αντιμετώπιση του χρέους και κατά το ήμισυ για την ενίσχυση της ανάπτυξης.