Την “ευχή” να μην χρειαστεί να στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ουκρανία εξέφρασε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατά τη διάρκεια δημόσιας δήλωσής του που μεταδόθηκε από τη ρωσική τηλεόραση. Τόνισε πάντως ότι “δικαιούται” να κάνει κάτι τέτοιο. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πιο έκρυθμη από ποτέ αφού τρεις φιλορώσοι σκοτώθηκαν στην Μαριούπολη, ενώ στην Γενεύη διεξάγονται συνομιλίες με τη συμμετοχή Ρωσίας, Ουκρανίας, ΕΕ και ΗΠΑ.
Επίσης, ο ρώσος πρόεδρος παραδέχτηκε για πρώτη φορά πως ρωσικές δυνάμεις είχαν σταλεί και δρούσαν στην Κριμαία, η οποία προσαρτήθηκε τον προηγούμενο μήνα στη Ρωσία, μετά από δημοψήφισμα.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στη Ρωσία και τις ΗΠΑ είχε χαθεί πριν από την κρίση στην Ουκρανία, πρόσθεσε όμως ότι θέλει να αποκαταστήσει τη συνεργασία των δύο χωρών. Για να επιτευχθεί αυτό, είπε ο Πούτιν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να σεβαστούν τα συμφέροντα των άλλων και το διεθνές δίκαιο.
“Σε ένα βαθμό η εμπιστοσύνη είχε χαθεί, αλλά δεν πιστεύουμε πως φταίμε εμείς. Οι ΗΠΑ μπορούν να δρουν στη Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και τη Λιβύη, αλλά στη Ρωσία δεν επιτρέπεται να υπερασπισθεί τα συμφέροντά της” ανέφερε και τόνισε πως η Ρωσία ήταν υποχρεωμένη να απαντήσει στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ και πως η προσάρτηση εκ μέρους της της Κριμαίας, όπου έχει τη βάση του ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας, επηρεάσθηκε εν μέρει από την επέκταση της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας στην ανατολική Ευρώπη.
Δήλωσε πως η Μόσχα θα απαντήσει αν οι ΗΠΑ προχωρήσουν στα σχέδια να εγκαταστήσουν στην ανατολική Ευρώπη στοιχεία μιας αμυντικής πυραυλικής ασπίδας και κατηγόρησε την Ουάσινγκτον ότι τροφοδοτεί κούρσα εξοπλισμών όπως στον Ψυχρό Πόλεμο. “Όταν η υποδομή ενός στρατιωτικού συνασπισμού κινείται προς τα σύνορά μας, μας προκαλεί μερικές ανησυχίες και ερωτήματα. Χρειάζεται να λάβουμε κάποια μέτρα ως απάντηση”, τόνισε.
Είπε ακόμη πως η Μόσχα θέλει να συνεχίσει τις συνομιλίες με την Ουάσινγκτον σχετικά με τις αντιρρήσεις της στα αμερικανικά σχέδια πυραυλικής άμυνας, αλλά θα λάβει όλα τα μέτρα που είναι απαραίτητα για την ασφάλειά της.
Αναφερόμενος στην τετραμερείς συνομιλίες που διεξάγονται στην Γενεύη με τη συμμετοχή των ΗΠΑ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης , της Ρωσίας και της Ουκρανίας, ο Πούτιν είπε ότι “πολύ σημαντικές” και κάλεσε την ουκρανική ηγεσία να αρχίσει διάλογο με τις ρωσόφωνες περιοχές της ανατολικής Ουκρανίας.