Μετά τις ευρωπαϊκές εξαγγελίες για αποστολή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών που «θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει η ουκρανική πολεμική αεροπορία», ουκρανικές επίσημες πηγές υποστήριξαν ότι παραλαμβάνονται 70 μαχητικά αεροσκάφη, τύπων MiG-29 (δικινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων/ εναέριας υπεροχής) και Su-25 (εγγύς αεροπορικής υποστήριξης), από τη Βουλγαρία, την Πολωνία και τη Σλοβακία– ωστόσο η ανακοίνωση αυτή αμφισβητείται, κατόπιν δηλώσεων από αξιωματούχους των τριών αυτών χωρών.
Αναλυτικότερα, σε ανάρτηση στον λογαριασμό της ουκρανικής Βουλής στα social media αναφέρονταν τα εξής:
«+70 αεροπλάνα για τον ουκρανικό στρατό! Οι εταίροι μας δίνουν MiG-29 και Su-25! Βουλγαρία (MiG-29)- 16 κομμάτια, Βουλγαρία (Su-25)- 14 κομμάτια, Πολωνία (MiG-29)- 28 κομμάτια, Σλοβακία (MiG-29)- 12 κομμάτια».
Αντίστοιχη ανάρτηση έγινε και από το Κέντρο Στρατηγικής Επικοινωνίας και Ασφάλειας Πληροφοριών της Ουκρανίας, όπου γινόταν λόγος για 56 MiG-29 και 14 Su-25, με το Kyiv Post να μεταδίδει πως το υπουργείο Άμυνας είπε ότι τα αεροσκάφη θα εδρεύουν σε πολωνικά αεροδρόμια, «από όπου Ουκρανοί πιλότοι θα εκτελούν αποστολές μάχης».
Τη Δευτέρα το Politico είχε μεταδώσει πως Ουκρανός κυβερνητικός αξιωματούχος είχε πει πως Ουκρανοί πιλότοι είχαν καταφθάσει στην Πολωνία για να πάρουν τα αεροσκάφη. Ακολούθησε σχετική αναφορά από μέλος της Βουλής.
Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες για το αν όντως ισχύει κάτι τέτοιο.
Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του Newsweek, εκπρόσωπος του σλοβακικού ΥΠΕΞ είπε το πρωί της Κυριακής (μιλώντας στο Newsweek) πως «Η Σλοβακία δεν θα παρέχει μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία».
Επίσης, σύμφωνα με το Euractiv, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Κίριλ Πέτκοφ, είπε τη Δευτέρα πως η Βουλγαρία δεν θα στείλει στρατιώτες ή μαχητικά αεροσκάφη στην Ουκρανία, προσθέτοντας πως «αυτή τη στιγμή έχουμε λίγα αεροσκάφη που μπορούν να πετούν και δεν μπορούν να παραδοθούν σε άλλη χώρα».
Ως προς την Πολωνία, το υπουργείο Άμυνας της χώρας είπε στο Newsweek ότι «εξαιτίας λόγων ασφαλείας, που είναι προφανείς αυτή τη στιγμή, δεν μπορούμε να σας πληροφορήσουμε για τις λεπτομέρειες της αμυντικής βοήθειας που αποστέλλεται στην Ουκρανία, ενώ, σε συνέντευξη Τύπου με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, ο πρόεδρος της Πολωνίας, Αντρέι Ντούντα, είπε πως «δεν στέλνουμε Μαχητικά στην Ουκρανία επειδή αυτό θα άνοιγε στρατιωτική παρέμβαση στη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Δεν μπαίνουμε σε αυτή τη σύγκρουση…υποστηρίζουμε τους Ουκρανούς με ανθρωπιστική βοήθεια, ωστόσο δεν πρόκειται να στείλουμε μαχητικά στον ουκρανικό εναέριο χώρο».
Σημειώνεται πως εκπρόσωπος της ΕΕ είπε ότι η Ουκρανία έχει κάνει επίσημο αίτημα για μαχητικά της ΕΕ, αλλά δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση ακόμα.
Επίσης, σε ιστοσελίδες του ειδικού Τύπου εκφράζονται αμφιβολίες για το πόσο θα μπορούσαν να στέκουν αυτοί οι αριθμοί, δεδομένου ότι κρίνονται ως ιδιαίτερα μεγάλοι σε σχέση με τα αεροσκάφη των τύπων αυτών που έχουν διαθέσιμα αυτές οι τρεις χώρες.