Η επίσημη αντιπροσωπεία της Ουκρανίας που συμμετείχε στις συνομιλίες της Γενεύης για το υπό διαμόρφωση ειρηνευτικό σχέδιο αναχωρεί για το Κίεβο, με τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να δηλώνει ότι μέσα στις επόμενες ώρες θα έχει στα χέρια του μια πλήρη έκθεση για την πορεία των διαβουλεύσεων. Όπως τόνισε ο ίδιος, οι συνομιλίες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, με την ουκρανική ηγεσία να καλείται να εξετάσει προσεκτικά τα όσα προτάθηκαν από τους διεθνείς εταίρους.
Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, η έκθεση που θα του παραδοθεί αργότερα μέσα στην ημέρα θα περιλαμβάνει τις θέσεις που τέθηκαν από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους συνομιλητές, καθώς και τα σημεία που αποτελούν βάση για το νέο «βελτιωμένο ειρηνευτικό πλαίσιο» το οποίο επεξεργάζονται από κοινού Ουάσινγκτον και Κίεβο. Με βάση αυτή την αξιολόγηση, η ουκρανική κυβέρνηση θα καθορίσει τις επόμενες κινήσεις της και το χρονοδιάγραμμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.
Παρά τις δυσκολίες, το Κίεβο εμφανίζεται διατεθειμένο να διατηρήσει στενό συντονισμό με τους Ευρωπαίους εταίρους και άλλες χώρες που υποστηρίζουν την ουκρανική κυριαρχία. Το γεγονός ότι οι συνομιλίες συνεχίζονται, έστω και υπό πίεση, καταδεικνύει ότι υπάρχει ακόμη δίαυλος επικοινωνίας με στόχο την αναζήτηση μιας βιώσιμης λύσης που θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για αποκλιμάκωση στο πεδίο.
Την ίδια ώρα, Αμερικανοί και Ουκρανοί διαπραγματευτές φέρονται να έχουν ήδη διαμορφώσει ένα αναθεωρημένο πλαίσιο ειρήνευσης, το οποίο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, θα αποτελέσει τη βάση για τις επόμενες συζητήσεις μέσα στις προσεχείς ημέρες. Η Ουκρανία καλείται να ισορροπήσει ανάμεσα στις στρατιωτικές της ανάγκες και στις πολιτικές πιέσεις για άνοιγμα ενός δρόμου προς κατάπαυση του πυρός.
Το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον στο Κίεβο, όπου η ηγεσία θα κληθεί να αποφασίσει σε ποιο βαθμό οι προτάσεις που τέθηκαν στη Γενεύη μπορούν να αποτελέσουν θεμέλιο για οποιαδήποτε μελλοντική συμφωνία.













