Καθώς οι ρωσικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν γρήγορη νίκη στην Ουκρανία, ανώτεροι αμερικανοί αξιωματούχοι «βλέπουν» το Κρεμλίνο στρέφεται σε νέα στρατηγική προκειμένου να πετύχει τους βασικούς εδαφικούς στόχους του, επιδιώκοντας παράλληλα να εξαναγκάσει την ουκρανική κυβέρνηση να αποδεχθεί το καθεστώς ουδετερότητας.
Σύμφωνα με τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, στα αρχικά σχέδια του Βλαντιμίρ Πούτιν περιλαμβάνονταν η κατάληψη του Κιέβου μέσα σε λίγες ημέρες και η αντικατάσταση της κυβέρνησης του ουκρανού προέδρου, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ένα φιλορωσικό καθεστώς.
Τίποτα από αυτά δεν έγινε πράξη. Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος επισημαίνει στην Wall Street Journal ότι όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο εξής συμπέρασμα: πως, μετά από περισσότερες από τρεις εβδομάδες εξαντλητικής μάχης -στην οποία η Ουκρανία προέβαλε σθεναρή αντίσταση στις ρωσικές δυνάμεις- ώθησαν τον Πούτιν να αναπροσαρμόσει την τακτική του.
Η εκτίμηση για τις προθέσεις του ρώσου προέδρου, την οποία συμμερίζονται ανώτεροι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν, είναι ότι επιδιώκει να εξαναγκάσει το Κίεβο να αποδεχθεί τις ρωσικές διεκδικήσεις στα νότια και ανατολικά εδάφη της Ουκρανίας.
Έχοντας καταλάβει τόσο την Κριμαία όσο και περιοχές του Ντονμπάς το 2014, η Ρωσία επιδιώκει να εξασφαλίσει μια «χερσαία γέφυρα» μεταξύ της Ρωσίας και της χερσονήσου της Κριμαίας, καθώς και να επεκτείνει τον έλεγχό της στην περιοχή του Ντονμπάς.
Ο Πούτιν θα συνεχίσει, επίσης, τη στρατιωτική του πίεση, συμπεριλαμβανομένου του σφυροκοπήματος ουκρανικών πόλεων, επιδιώκοντας να πιέσει τον Ζελένσκι ούτως ώστε να μην ενταχθεί στη Δύση και να συμφωνήσει για ουδέτερο καθεστώς και άλλες ρωσικές απαιτήσεις.
Σε περίπτωση που απορριφθούν τα αιτήματα Πούτιν, αναμένεται να προσπαθήσει να διατηρήσει όλο το έδαφος που έχουν καταλάβει οι δυνάμεις του και να πολεμήσει, δηλώνουν αμερικανοί αξιωματούχοι. «Με βάση τις εκτιμήσεις μας, φαίνεται ότι επιστρέφει σε τακτικές πολιορκίας» επισημαίνει ένας άλλος αμερικανός αξιωματούχος.
Όπως επισημαίνει η WSJ, η ερμηνεία της στρατηγικής του Πούτιν δεν είναι προϊόν επίσημης αξιολόγησης των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, αλλά η άποψη αρκετών Αμερικανών αξιωματούχων που έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Αναλυτές, ωστόσο, εκτιμούν ότι δεν είναι εύκολο να «διαβάσει» κάποιος το μυαλό του Ρώσου προέδρου με τον Ντάνιελ Φριντ, πρώην αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να σημειώνει ότι εκείνο που άλλαξε ο Πούτιν είναι στρατηγική και όχι στόχους.
Αλλά και ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, Τζον Χερμπστ συμφωνεί ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπαναχώρησης του Πούτιν αναφορικά με τις μαξιμαλιστικές του επιδιώξεις εκτιμώντας ότι συναίνεσε σε διαπραγματεύσεις – αλλά όχι σε ηγετικό επίπεδο – με το Κίεβο, για να ενθαρρύνει τη Δύση σε κάποιες παραχωρήσεις και να πείσει την κοινή γνώμη της χώρας του ότι είναι ανοικτός σε διάλογο. «Ακόμη προσπαθεί να κερδίσει τη μάχη στα μέτωπα, αλλά επ ουδενί ενστερνίστηκε κάτι διαφορετικό από τη μαξιμαλιστική λίστα των αξιώσεών του», λέει.