Το πρώτο αεροσκάφος P-72 Ναυτικής περιπολίας του προγράμματος «Meltem-3» που πραγματοποιήθηκε από την Αμυντική Βιομηχανία της προεδρίας, παραδόθηκε στη Διοίκηση των Τουρκικών Ναυτικών Δυνάμεων με επίσημη τελετή.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της αμυντικής βιομηχανίας, 6 P-235 αφη ναυτικής περιπολίας, τα οποία αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος «Meltem» και εισήλθαν στον κατάλογο της Δκσης Ναυτικής Δύναμης, θα ελέγχουν ειδικά την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, την υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και τα εθνικά συμφέροντά της, λειτουργώντας επιτυχώς ως στρατηγικό στοιχείο των ΤΕΔ.
Η τρίτη φάση του προγράμματος «Meltem», αποσκοπεί στην προμήθεια 6 αεροσκαφών ATR72-600, που θα χρησιμοποιηθούν σε καθήκοντα επιτήρησης της θάλασσας και θαλάσσιας περιπολίας και στην ενσωμάτωση του εξοπλισμού αποστολής, που παρέχεται στο πλαίσιο του προγράμματος «Meltem».
Το πρώτο αφος ναυτικής περιπολίας P-72, το οποίο εισήλθε στο απόθεμα των Ναυτικών Δυνάμεων με τελετή, θα είναι ένας σημαντικός πολλαπλασιαστής ισχύος για τον έλεγχο και την προστασία της «Γαλάζιας Πατρίδας», η οποία έχει περισσότερα από 8300 χιλιόμετρα ακτογραμμή.
Με την ολοκλήρωση των παραδόσεων στο πλαίσιο του προγράμματος «Meltem», ο αριθμός των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, θα αυξηθεί σε 12.
Στο αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας P-72 ενσωματώθηκαν κρίσιμα συστήματα όπως το προηγμένο σύστημα ραντάρ, μέτρα ηλεκτρονικής υποστήριξης, συστήματα ακουστικής επεξεργασίας, τακτικοί σύνδεσμοι δεδομένων 11 και 16, ικανότητα μεταφοράς και πυροδότησης τορπιλών MK46 και MK54.
Τα αεροσκάφη χάρη σε αυτά τα συστήματα, θ’ αναλάβουν σημαντικά καθήκοντα όπως ο υποβρύχιος αμυντικός πόλεμος, ο επιφανειακός αμυντικός πόλεμος, πληροφορίες, η επιτήρηση και η αναγνώριση, η στόχευση πάνω από τον ορίζοντα, έρευνα και διάσωση.
Εκτός από τα νέα χαρακτηριστικά όπως το σύστημα Link 16, μεταφορά και ρίψη τορπίλης MK54, τα οποία δεν είναι διαθέσιμα σε αεροσκάφη P-235, τα αεροσκάφη P-72 θα έχουν τη δυνατότητα να λειτουργούν για μεγαλύτερες περιόδους.
Μετά την παράδοση των πρώτου αφους ναυτικής περιπολίας, σχεδιάζεται να παραδώσουν δύο επιπλέον αεροσκάφη ναυτικής περιπολίας και ένα ακόμη αεροσκάφος γενικής χρήσης θαλάσσης, στην Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων το 2021.
Ο ρόλος της εγχώριας και εθνικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα
Εξασφαλίστηκε επίσης η έντονη συμμετοχή της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας στο πρόγραμμα. Λεπτομερής παραγωγή εξαρτημάτων, τροποποίηση αεροσκαφών, παροχή υλικού, υποστήριξη δοκιμών εδάφους και πτήσεων και ολοκληρωμένες δραστηριότητες υποστήριξης εφοδιαστικής, πραγματοποιήθηκαν από την TAI.
Η προμήθεια εξοπλισμού παρέχεται από την εταιρία ASELSAN. Υπάρχουν συστήματα Link 11 και Link 16 που αναπτύχθηκαν από την MİLSOFT.
Ο ναυτικός σταθμός εδάφους περιπολίας ενισχύθηκε από την εταιρία HAVELSAN, για την υποστήριξη αεροσκαφών P-72.
Η προεδρία της αμυντικής βιομηχανίας έχει ετοιμάσει πολλά συστήματα για υπηρεσία, με σκοπό τη βελτίωση των ικανοτήτων και δυνατοτήτων του Ναυτικού. Συνεχίζονται πολλά αεροπορικά, θαλάσσια, υποβρύχια και επιμελητείας προγράμματα, που θα προσθέσουν δύναμη στον τομέα της μάχης και της επιμελητείας, της Διοίκησης Ναυτικών Δυνάμεων.
Μέσα στο 2021, προγραμματίζεται να ξεκινήσει η τριετής υπηρεσία υλικοτεχνικής υποστήριξης των συστημάτων αποστολής των αφών ναυτικής περιπολίας, για να παρέχει την απαραίτητη υποστήριξη στην Διοίκηση Ναυτικών Δυνάμεων και στη λειτουργία και συντήρηση των παρεχόμενων συστημάτων.
Στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην TUSAŞ παρέστησαν οι
- Αντιπρόεδρος της Προεδρίας της Αμυντικής Βιομηχανίας Serdar Demirel
- Δκτής Αεροναυτικής Δκσης του ΓΕΝ Αρχιπλοίαρχος Alper Yeniel
- Η αρχαιότερη αντιπρόεδρος Nadia Steiner, για λογαριασμό του κύριου εργολάβου LEONARDO
- Ο Γενικός Διευθυντής εταιρίας TUSAŞ, Temel Kotil, εξ ονόματος των υπεργολάβων
- Ο Γενικός Διευθυντής της HAVELSAN Mehmet Akif Nacar,
- Ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ASELSAN Bayram Gençcan,
- Ο Γενικός Διευθυντής του MİLSOFT İsmail Başyiğit
- Ο Διευθυντής Αεροσκαφών THALES Levent Taşkın.