Από την περασμένη Πέμπτη έχει αποστείλει η ελληνική κυβέρνηση στη Γαλλία αίτημα για τη χρονομίσθωση δύο Γαλλικών φρεγατών τύπου FREMM… Ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, παρά το γεγονός ότι ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος πήραν σήμερα αποστάσεις από το ενδεχόμενο συμφωνίας με τη Γαλλία.
Στην πράξη αυτό σημαίνει πως η ελληνική επιστολή είχε σταλεί πριν τις εξαγγελίες του Φώτη Κουβέλη περί συμφωνίας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε δύο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.
Αμέσως μετά το δεύτερο τηλεφώνημα, το Πεντάγωνο, απέστειλε αίτημα για την προμήθεια των δύο γαλλικών φρεγατών.
Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι από την πλευρά της Γαλλίας δηλώνεται άγνοια. Δημοσιεύματα μάλιστα στον γαλλικό Τύπο ανέφεραν ότι η υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί έχει απορρίψει το ενδεχόμενο ενοικίασης των φρεγατών στην Αθήνα.
Μάλιστα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού είχε δώσει εντολή για να υπάρξει πλήρης προετοιμασία υποδοχής των γαλλικών φρεγατών, σε περίπτωση που το Παρίσι απαντήσει θετικά στο ελληνικό αίτημα.
Οι αποστάσεις που έλαβαν χθες ο κ. Καμμένος και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Φώτη Κουβέλη – ο οποίος είχε εν πολλοίς προαναγγείλει την μίσθωση των FREMM – καταδεικνύουν τη δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η κυβέρνηση.
Κυβερνητικά στελέχη εξέφρασαν την έντονη ενόχλησή τους με το γεγονός ότι οι τοποθετήσεις του κ. Κουβέλη έδωσαν εκ νέου στη Νέα Δημοκρατία τη δυνατότητα να ασκήσει κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου.
Εν τω μεταξύ, γαλλική «παγίδα» βλέπουν οι Γερμανοί Φιλελεύθεροι (FDP) πίσω από τις προσπάθειες του Παρισιού για πώληση φρεγατών στην Ελλάδα, συνδέοντας τις εξοπλιστικές διαπραγματεύσεις με την επίμονη επιδίωξη της κυβέρνησης Μακρόν για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Όπως μεταδίδει το περιοδικό Der Spiegel, το FDP έχει ζητήσει διευκρινίσεις από τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν το Βερολίνο να συναινέσει σε συμφωνίες που θα επιβαρύνουν τους γερμανούς φορολογούμενους και θα ευνοήσουν τα γαλλικά ναυπηγεία.
«Είτε η κυβέρνηση δεν γνώριζε τίποτε γι’ αυτή την παράπλευρη συμφωνία είτε γνώριζε, όμως σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να είχε ενημερώσει την Βουλή», δήλωσε εκπρόσωπος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του FDP για θέματα προϋπολογισμού, Ότο Φρίκε.