Για ένα κοινό όραμα για την Ευρώπη και τις θυσίες του ελληνικού λαού μέσα στην κρίση μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος στις κοινές δηλώσεις on camera στο Προεδρικό Μέγαρο, με τον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Φράνκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.
«Οι διμερείς μας σχέσεις είναι άριστες», τόνισε αρχικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι πιστή στην ευρωπαϊκή της πορεία.
Σημαντικό το μήνυμα στην Ευρώπη ότι η πΓΔΜδεν πρόκειται να πάρει πράσινο φως για ένταξη στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ, αν δεν προχωρήσει σε συνταγματική αναθεώρηση και λύση στο ζήτημα της ονομασίας, που έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντησή του με τον Γερμανό ομόλογό του.
«Επιδιώκουμε την πορεία των Σκοπίων προς το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με βασική προϋπόθεση την επίλυση του ονόματος. Ξεκινήσαμε την προσπάθεια, μόνο αν ολοκληρωθεί η αναθεώρηση του Συντάγματος μπορεί να προχωρήσει η Συμφωνία», ξεκαθάρισε.
Μιλώντας για την Συμφωνία των Πρεσπών και τα Σκόπια ανέφερε πως υπήρχαν «εμμονές» από την αντίθετη πλευρά για το ζήτημα. «Σεβασμός στο ευρωπαϊκό δίκαιο, εμείς είμαστε ανοιχτοί να τους δεχτούμε, αρκεί να κάνουν κι εκείνοι γρήγορα βήματα», σημείωσε.
Συγκεκριμένα ο Προκόπης Παυλόπουλος είπε για το θέμα:
«Ως προς την ΠΓΔΜ, και εδώ είμαστε απολύτως σαφείς και απολύτως ειλικρινείς. Επιδιώκουμε σχέσεις φιλίας, καλής γειτονίας και εμπράκτως αποδεικνύουμε ότι ευνοούμε την προοπτική της στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως προς αυτό, όμως, υπάρχει μια σημαντική προϋπόθεση: Η επίλυση του ζητήματος του ονόματος σύμφωνα με την Ιστορία και με το Διεθνές Δίκαιο. Για να γίνει αυτό – όπως καταστήσαμε σαφές και είναι θέση αποδεκτή και από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το ΝΑΤΟ– πρέπει η γειτονική μας χώρα να επιφέρει και τις αναγκαίες αλλαγές στην έννομη τάξη της, πρωτίστως δε στο σύνταγμά της. Και πράγματι, ανέλαβαν αυτή, την υποχρέωση. Κατόπιν τούτου, περιμένουμε την εκπλήρωσή της. Μόνον όταν τελειώσει οριστικά όλη αυτή η διαδικασία και αφού διαπιστωθεί ότι η συνταγματική αναθεώρηση εμπεριέχει όλες τις εγγυήσεις, για τις οποίες μίλησα προηγουμένως, τότε είναι δυνατό να υπάρξει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ καθώς και οιαδήποτε έναρξη συζητήσεων, σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επίσης, μόνο τότε είναι δυνατό να οριστικοποιηθεί και το περιεχόμενο της Συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ και να έρθει προς κύρωση στην Βουλή των Ελλήνων».
Με αφορμή την αναστάτωση που επικρατεί στις ευρωπαϊκές αγορές, κυρίως λόγω Ιταλίας, ο Προκόπης Παυλοπουλος, έθιξε τη σημασία του ευρωπαϊκού νομίσματος, τονιζοντας πως «μπροστά στην ήδη σοβούσα παγκόσμια οικονομική κρίση, κατά κύριο λόγο με την μορφή της κρίσης χρέους, είναι ανάγκη να θωρακίσουμε τον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ευρωζώνη, και το κοινό μας νόμισμα, το Ευρώ» και πρόσθεσε: «για αυτό απαιτείται ο εφοδιασμός της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με τα κατάλληλα μέσα αποτελεσματικής άσκησης της εν γένει πολιτικής της».