Είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά από τα κυπριακά ΜΜΕ στο αντιαεροπορικό σύστημα μέσης εμβέλειας 9K37M1-2 Buk-M1-2 “Gang” (SA-17) αν και αποκτήθηκε πριν από δέκα χρόνια
Αεροναυτική άσκηση στην κυπριακή ΑΙΟΖ και στα παράλια της Κύπρου θα πραγματοποιήσουν οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και η Κυπριακή Εθνοφρουρά στις 13 και 14 Φεβρουαρίου, με ενεργή συμμετοχή της κυπριακής αεράμυνας για πρώτη φορά.
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με τον Ant1 Κύπρου, 50 αεροσκάφη της Αεροπορίας του Ισραήλ, σκάφη του Ισραηλινού Ναυτικού, πλωτά της Εθνοφρουράς, αλλά το πιο σημαντικό ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M1 και για πρώτη φορά συστήματα 9K37M1-2 “Buk-M1-2 Gang” (SA-17) θα χρησιμοποιηθούν σε μία μεγάλη αεροναυτική άσκηση που θα εκτελεστεί σε δύο φάσεις.
Στην πρώτη φάση, οι αεροναυτικές δυνάμεις των δύο χωρών θα ασκηθούν σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (SAR) εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Η δεύτερη φάση περιλαμβάνει την χαμηλή διέλευση ισραηλινών μαχητικών ανοικτά των ακτών της Λεμεσού και της Πάφου, όπου θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά υπο ρεαλιστικές συνθήκες τα ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικά συστήματα Tor-M και 9K37M1-2 “Buk-M1-2 Gang” (SA-17).
Παράλληλα με την προετοιμασία των παραπάνω αντιαεροπορικών συστημάτων για τη συμμετοχή τους στην άσκηση, η Εθνοφρουρά θα θέσει σε κατάσταση υψίστης ετοιμότητας και την αεροπορική βάση Αντρέας Παπανδρέου στην Πάφο, η οποία ενδέχεται να χρησιμοποιηθεί για ανεφοδιασμό των μαχητικών του Ισραήλ.
Η άσκηση αεράμυνας που πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε δύο εβδομάδες, αποτελεί αναμφίβολα ένα τεράστιο βήμα αναβάθμισης της συνεργασίας των δύο χωρών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται αναφορά από τα κυπριακά ΜΜΕ στο αντιαεροπορικό σύστημα μέσης εμβέλειας 9K37M1-2 Buk-M1-2 “Gang” (SA-17) αν και αποκτήθηκε πριν από δέκα χρόνια για να καλύψει το κενό που δημιουργήθηκε στην κυπριακή αεράμυνα εξαιτίας της μεταφοράς των S-300PMU-1 στην Κρήτη.
Όλα αυτά τα χρόνια, η απόκτηση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος από την Εθνοφρουρά, αποτελούσε μυστικό και μόλις τώρα ανακοινώθηκε δημοσίως από τα τοπικά ΜΜΕ, η ύπαρξη του στην Κύπρο.
Κάθε Μονάδα του ρωσικού συστήματος 9K37M1-2 Buk-M1-2 “Gang” (SA-17) αποτελείται από τον αυτοκινούμενο σταθμό ραντάρ 9S18М1-1 με δυνατότητα εντοπισμού στόχου σε απόσταση 140-150 χλμ, το σταθμό διοίκησης 9S470M1-2, έξι εκτοξευτές 9A310M1-2 οι οποίοι φέρουν τέσσερα βλήματα και έξι οχήματα ανεφοδιασμού 9A39M1, 9A39M1-2.
Το σύστημα μπορεί να αντιμετωπίζει 12 στόχους ταυτοχρόνως, ενώ η εμβέλεια των βλημάτων 9М38M1 που χρησιμοποιεί είναι 3-42 χλμ, το δε επιχειρησιακό ύψος των βλημάτων φτάνει τα 25 χλμ.
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές η Κύπρος διαθέτει Μια μΜονάδα 9K37M1-2 “Buk-M1-2 Gang” (SA-17).
Εκτιμάται ότι τα κυπριακά συστήματα για λόγους εθνικής ασφάλειας δεν θα λειτουργήσουν σε πλήρη επιχειρησιακή διαμόρφωση αφού το μόνο σίγουρο είναι ότι την ίδια ημέρα ένα τουλάχιστον τουρκικό αεροσκάφος συλλογής ηλεκτρονικών πληροφοριών θα ίπταται πάνω από τα κατεχόμενα.