Συνεχίζεται η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο, με τον αντιπρόεδρο της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, να προαναγγέλλει την έναρξη πέντε νέων γεωτρήσεων.
Πέντε νέες γεωτρήσεις στη θάλασσα της ανατολικής Μεσογείου προανήγγειλε ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας, Φουάτ Οκτάι, εν μέσω των τεταμένων σχέσεων μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, μετά και τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα.
«Η Τουρκία δεν θα κάνει καμία υπαναχώρηση στα δικαιώματα που διατηρεί στην Κύπρο, στο Αιγαίο ή στην ανατολική Μεσόγειο» δήλωσε, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu.
Και πρόσθεσε: «Θα συνεχίσουμε την ενεργή στρατηγική για την έρευνα κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, καθώς αναμένουμε πέντε νέες γεωτρήσεις από τα εθνικά πλοία (σ.σ. Φατίχ και Γιαβούζ)».
Δεν παρέλειψε δε, να ασκήσει δριμεία κριτική σε Ηνωμένα Έθνη, Ε.Ε. και ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για «μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων απέναντι στην Τουρκία», η οποία «επηρεάζεται από τις αβεβαιότητες της περιοχής».
Στο μεταξύ, τη Δευτέρα, η γειτονική χώρα εξέδωσε νέα Navtex, με την οποία «κλειδώνει» θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελόριζο, με στόχο τη διεξαγωγή άσκησης με πραγματικά πυρά.
Υπενθυμίζεται ότι η ένταση στην ανατολική Μεσόγειο κλιμακώθηκε σημαντικά, μετά την απόφαση της Άγκυρας να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες – σύμφωνα με τη Λευκωσία – βρίσκονται εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Στο πλευρό της Κύπρου έχουν ταχθεί τόσο η Ελλάδα, όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ενέκρινε ένα νέο πλαίσιο για την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας.
Περαιτέρω λάδι στη φωτιά έριξε, ωστόσο, και η υπογραφή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών.
Η αντίδραση της Αθήνας ήταν έντονη, κάνοντας λόγο για μία παράνομη συμφωνία, η οποία αντιβαίνει το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας.
Μάλιστα, το υπουργείο Εξωτερικών προχώρησε στην απέλαση τους πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, δίνοντάς του προθεσμία λίγων ημερών προκειμένου να αποχωρήσει από την ελληνική πρωτεύουσα.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας έκανε λόγο για αβάσιμους, ψευδείς, συκοφαντικούς και εχθρικούς ισχυρισμούς εναντίον της ιστορίας της Τουρκίας, ενώ ο Χουλουσί Ακάρ (ΥΠΕΞ) χαρακτήρισε την απέλαση του πρέσβη ως «δείγμα αδυναμίας της Ελλάδας».