Mehmet Kanci * Ο αρθρογράφος είναι Τούρκος δημοσιογράφος με έδρα την Κωνσταντινούπολη που ειδικεύεται στην τουρκική εξωτερική πολιτική.
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ
Κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, η διεθνής κοινότητα έβλεπε σαφώς ότι το σχέδιο F-35 υπερβαίνει πλέον τον στόχο του εκσυγχρονισμού της αεροπορικής δύναμης της συμμαχίας και, αντιθέτως, αποτελεί μέσο άσκησης πιέσεων στους Ευρωπαίους συμμάχους και κυρίως την Τουρκία.
Αφού διατήρησε για πολλά χρόνια την ανυποχώρητη στάση της απέναντι στις ανάγκες του Τουρκικού συστήματος υπεράκτιας άμυνας, οι ΗΠΑ προσπαθούν επί του παρόντος να αποσύρουν την Τουρκία από το έργο F-35 συνδέοντας παράλογα το έργο F-35 με το σύστημα πυραύλων S-400 από τη Ρωσία.
Έτσι, φοβούνται ότι η Τουρκία θα γίνει ένας αναξιόπιστος σύμμαχος εάν ολοκληρώσει την αγορά των S-400, θα θέσει έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια του ΝΑΤΟ και ότι τα μυστικά του έργου F-35 θα καταλήξουν στα ρωσικά χέρια αντανακλούν την πραγματικότητα;
Δεν μπορούμε παρά να αναρωτηθούμε αν οι πρόσφατες εξελίξεις στα Υψώματα του Γκολάν, η αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσας του Ισραήλ, οι προσπάθειες εκβιασμού για το έργο F-35 και ο μελλοντικός έλεγχος και διαχείριση των ενεργειακών πόρων στην Ανατολική Μεσόγειο από το Κουαρτέτο της Ελλάδας η ελληνοκυπριακή διοίκηση, η Αίγυπτος και το Ισραήλ κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου δεν είναι ουσιαστικά αδιάσπαστοι σύνδεσμοι στη στρατηγική αλυσίδα που δημιουργείται από την Λευκορωσική Ευαγγελική Νεοκνησμένη πτέρυγα, η οποία διαμορφώνει τώρα την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ μαζί με την εθνική ομάδα ασφαλείας εκεί.
Για να βρούμε επαρκείς απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, θα πρέπει να επιστρέψουμε στην επίσκεψη στην Ουάσινγκτον τον Μάρτιο της Γαλλικής Υπουργού Ενόπλων Δυνάμεων Florence Parly.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στο Ατλαντικό Συμβούλιο, ο Parly αποκάλυψε τη μεγάλη διατάραξη που δημιούργησαν οι Η.Π.Α. προσπαθώντας να χρησιμοποιήσουν το ΝΑΤΟ ως εργαλείο εκβιασμού εναντίον των Ευρωπαίων συμμάχων τους στον τομέα της πολιτικής ενέργειας και άμυνας, δεδομένου ότι η Trump ανέλαβε την προεδρία των ΗΠΑ.
Παρ ‘όλα αυτά, πολύ εντυπωσιακά, κατέδειξε πόσο βαθιά είναι αυτή η ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις ΗΠΑ σε θέματα άμυνας. Σημείωσε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν την συμμαχία με το 71% των πολιτικών αεροσκαφών της, το 72% των εχθροπραξιών της επίθεσης, το 81% των στρατηγικών μεταφορικών δυνατοτήτων, το 91% των αεροπορικών δεξαμενόπλοιων, το 92% των αεροσκαφών μεσαίας και μεγάλης ανόδου, και το 100% των στρατηγικών βομβαρδισμών και των συστημάτων βαλλιστικών πυραυλικών αμυντικών.
“Οι Ευρωπαίοι έχουν μια άσχημη δουλειά μπροστά τους αν θέλουν να σταθούν με τα δύο πόδια τους”, πρόσθεσε.
Η Parly υπαινίχθηκε ότι παρά την τόσο μεγάλη εξάρτηση, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη πίεση στη χώρα της να αγοράσει περισσότερα αμερικανικά όπλα. “Ανησυχώ που η δύναμη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης μπορεί να εξαρτάται από τη σύμπραξη των συμμάχων που αγοράζουν αυτόν τον εξοπλισμό.
Η συμμαχία πρέπει να είναι άνευ όρων, αλλιώς δεν είναι συμμαχία », είπε, προσθέτοντας ότι το άρθρο στο οποίο βασίζεται η αλληλεγγύη του ΝΑΤΟ« ονομάζεται άρθρο 5, όχι το άρθρο F-35 », υπογραμμίζοντας ότι το σχέδιο αεροσκαφών έχει μετατραπεί σε Από τη στιγμή που η Γαλλία υποτίμησε την αμερικανική πίεση στον τομέα της άμυνας, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η ενεργειακή συνεργασία της Γερμανίας με τη Ρωσία στο πρόγραμμα North Stream 2 έχει επίσης τοποθετηθεί στο crosshairs από την Ουάσινγκτον. αυτό το έργο, οι ΗΠΑ έχουν θέσει ως στόχο την απομάκρυνση της Angela Merkel και τον επανασχεδιασμό της κεντρικής δεξιάς πολιτικής στη Γερμανία μέσω του πρεσβευτή των ΗΠΑ εκεί.
Το F-35, το οποίο μπορούμε να περιγράψουμε ως “αεροπλάνο που πετάει λόγω των τεχνικών του δυνατοτήτων”, χρησιμοποιείται σήμερα από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νορβηγία, τη Νότια Κορέα και την Ιαπωνία.
Εν μέσω ισχυρισμών ότι αυτό το μαχητικό αεροσκάφος πέταξε αποστολές μάχης κατά τη διάρκεια των επιθέσεων του Ισραήλ στη Συρία, το USS Wasp (LHD-1), ένα τελευταίο μοντέλο αμφίβιου πλοίου επιθέσεων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, έφθασε στις Φιλιππίνες στο λιμάνι του Subic στις 30 Μαρτίου και F-35B μαχητές.
Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να φέρουν σε λειτουργία μια νέα γενιά πολεμικών αεροπλάνων στη θάλασσα της Νότιας Κίνας ως αποτρεπτικό παράγοντα για το Πεκίνο. Η Ιαπωνία, η οποία απαγορεύθηκε να κατασκευάσει αεροπλανοφόρο μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει επίσης αναπτύξει τα F-35Bs στα καταστρώματα των λεγόμενων “αερομεταφορέων ελικοπτέρων”, τα οποία πρόσφατα ξεκίνησε. Αυτοί οι μεταφορείς αεροσκαφών “ελικοπτέρων-αερομεταφορέων” αναπτύσσονται τώρα στον Ειρηνικό ενάντια στην Κίνα και τη Ρωσία.
Ανανεώνονται συνεχώς το λογισμικό από τον κατασκευαστή Lockheed Martin στην έδρα του, ακριβώς όπως ένα smartphone, αυτοί οι μαχητές τα F-35 της νέας γενιάς έχουν ένα άλλο χαρακτηριστικό γνώρισμα αιχμής: μεταδίδουν στον κατασκευαστή τις ιδιαίτερες ικανότητες των πιλότων τους και όλα τα δεδομένα που αποκτήθηκαν κατά τις πτήσεις.
Ωστόσο, κάθε χώρα με F-35 που ανησυχεί για την εθνική της ασφάλεια μπορεί να απενεργοποιήσει αυτό το σύστημα ενημέρωσης και μεταφοράς δεδομένων. Α
λλά ακριβώς όπως το smartphone σας, των οποίων τα επίπεδα επιδόσεων και αποδοτικότητας πέφτουν με την πάροδο του χρόνου, εάν αρνηθείτε να εγκαταστήσετε ενημερώσεις, είναι τελείως πιθανό ότι το F-35s θα μπορούσε να γίνει λάθος με την πάροδο του χρόνου αν επιλέξετε να μην εγκαταστήσετε τις ενημερώσεις.
Η Ιταλία, η οποία θα διαθέτει ένα μεγάλο στόλο F-35, ζήτησε ήδη να αναπτυχθεί λογισμικό…