Ο καθορισμός των ενεργειών και ο βαθμός στρατιωτικής αντίδρασης σε παραβιάσεις ή απειλές που προέρχονται από μια άλλη χώρα
Τι είναι oı κανόνες εμπλοκής;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί την τουρκική και παγκόσμια επικαιρότητα μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.
Οι κανόνες εμπλοκής με τη γενική έννοια είναι οι διαδικασίες και οι κανόνες που διέπουν τις διπλωματικές σχέσεις.
Οι στρατιωτικοί κανόνες εμπλοκής είναι ο καθορισμός των ενεργειών και ο βαθμός στρατιωτικής αντίδρασης μιας χώρας σε παραβιάσεις του εναερίου χώρου της από μια άλλη χώρα ή ενδεχόμενης απειλής που προέρχεται από μια άλλη χώρα εναντίον των εδαφών της. Με άλλα λόγια είναι το σύνολο των οδηγιών που έχει εκδώσει μια αρμόδια αρχή, οι οποίες καθορίζουν τους κανόνες και τα όρια που θα πρέπει να τηρούν οι στρατιωτικές δυνάμεις κατά την εκπλήρωση των στόχων τους.
Υπάρχουν διαφορετικοί κανόνες εμπλοκής για διαφορετικές περιστάσεις, αυτοί που ισχύουν εν καιρώ ειρήνης και αυτοί που ισχύουν εν καιρώ πολέμου. Παραδείγματος χάρη οι κανόνες εμπλοκής καθορίζουν ακόμη και τις πιο μικρές λεπτομέρειες όπως τη διάταξη των στρατιωτικών μονάδων, τη διάμετρο των σφαιρών που θα χρησιμοποιηθούν στις επιχειρήσεις και τον τρόπο με τον οποίο θα δοθεί απάντηση σε παρενοχλητικά πυρά.
Η Τουρκία θέσπισε νέους κανόνες εμπλοκής μετά την κατάρριψη του αναγνωριστικού/εκπαιδευτικού αεροσκάφους RF-4E από τη Συρία τον Ιούνιο του 2012 στα διεθνή ύδατα σύμφωνα με τους Τούρκους, στο εναέριο χώρο της Συρίας σύμφωνα με τα Διεθνή ΜΜΕ, ενώ εκτελούσε αναγνωριστική χαμηλή πτήση!
Το τουρκικό Μαχητικό βρέθηκε στη Μεσόγειο, σε βάθος 1.260 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας. Νεκροί έπεσαν οι χειριστές του αεροσκάφους, σμηναγός Γκιοκχάν Ερτάν και ανθυποσμηναγός Χασάν Χουσεΐν Ακσόι.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες εμπλοκής η Άγκυρα μπορούσε να απαντήσει χωρίς καμία προειδοποίηση σε κάθε παραβίαση ή απειλή που προερχόταν από τη Συριακή πλευρά.
Αυτοί ακριβώς ήταν οι κανόνες εμπλοκής που τηρήθηκαν χθες στην κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στη θέση Κιζίλνταγ κατά την παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, το αεροσκάφος που παραβίασε τον εθνικό εναέριο χώρο προειδοποιήθηκε 10 φορές σε διάστημα 5 λεπτών. (επιχείρημα που δεν ισχύει!)
Τα σημαντικότερα περιστατικά που συνέβησαν μετά την αλλαγή των κανόνων είναι τα εξής:
– Κατάρριψη συριακού ελικοπτέρου το 2013
– Κατάρριψη συριακού πολεμικού αεροσκάφους MiG-23 στις 23 Μαρτίου 2014 από την Τουρκία
– Τουρκικά μαχητικά κατέρριψαν στις 16 Μαΐου 2015 συριακό εναέριο μέσο που παραβίασε τα τουρκικά σύνορα στο Χατάι
– Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων ανακοίνωσε την κατάρριψη ενός εναέριου μέσου στις 16 Οκτωβρίου 2015 το οποίο εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο.
Συμπέρασμα : Να εφαρμόσουμε και εμείς τους ίδιους Κανόνες Εμπλοκής στα Τουρκικά Μαχητικά που όχι απλώς Παραβιάζουν αλλά και κάνουν Υπερπτήσεις πάνω από Ελληνικό Έδαφος …Σε μια άλλη Χώρα ίσως ,με μια άλλη Κυβέρνηση πιθανόν …Με αυτούς εδώ και τους προηγούμενους αποκλείεται !