Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ διεξήγαγε τουλάχιστον ένα πλήγμα εναντίον αποθήκης όπλων στο Ιράκ, κατά πληροφορίες που δημοσίευσε η αμερικανική εφημερίδα The New York Times χθες Πέμπτη.
Ανώτερος αξιωματούχος υπηρεσίας πληροφοριών χώρας της Μέσης Ανατολής ανέφερε πως το Ισραήλ βομβάρδισε μια βάση βόρεια της Βαγδάτης τον Ιούλιο, ενώ δύο αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν στους Τάιμς ότι οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έκαναν πολλά πλήγματα στο έδαφος του Ιράκ τις τελευταίες ημέρες.
Τον Ιούλιο, αναφέρθηκαν εκρήξεις σε τέσσερις βάσεις των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης (Χασντ ας Σαάμπι), συμμαχίας οργανώσεων οι οποίες στην πλειονότητά τους γενικά διάκεινται ευνοϊκά έναντι του Ιράν και αντιτίθενται στην αμερικανική παρουσία στο Ιράκ.
Η Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ έχει πλήξει επανειλημμένα ιρανικές θέσεις στη Συρία, αλλά η επέκταση αυτής της εκστρατείας στο Ιράκ —όπου το εβραϊκό Κράτος είχε πλήξει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του Οσιράκ το 1981— θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις σχέσεις μεταξύ της Βαγδάτης και της Ουάσινγκτον.
Την Τετάρτη ο υπαρχηγός των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης, ο Αμπού Μάχντι αλ Μουχάντες, που φιγουράρει σε μια μαύρη λίστα των ΗΠΑ εξαιτίας του αντιαμερικανισμού του, κατηγόρησε τις αμερικανικές δυνάμεις ότι είναι «η μόνη οντότητα που ευθύνεται» για τις επιθέσεις στις βάσεις της οργάνωσής του, που έγιναν κατ’ αυτόν από «πράκτορες» ή «στο πλαίσιο ειδικών επιχειρήσεων με υπερσύγχρονα αεροσκάφη». Το Πεντάγωνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή.
Ο αρχηγός των Χασντ, ο Φάλεχ αλ Φαγιάντ, απέφυγε να επαναλάβει τις κατηγορίες του υπαρχηγού του χθες Πέμπτη, λέγοντας ότι βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες.
Σε ανακοίνωσή του ανέφερε πως «οι προκαταρκτικές έρευνες» έδειξαν ότι οι εκρήξεις «σχεδιάστηκαν από ξένη δύναμη» αλλά οι έρευνες συνεχίζονται για «να εξακριβωθεί με ακρίβεια ποια μέρη ευθύνονται και να ληφθούν προσήκοντα μέτρα».
Ισραήλ: Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου άφησε να εννοηθεί ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας του μπορεί να έδρασαν στο Ιράκ
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υπονόησε ότι πιθανόν υπήρξε εμπλοκή των ένοπλων δυνάμεων της χώρας του σε επιθέσεις εναντίον οργανώσεων που συνδέονται με το Ιράν στο έδαφος του Ιράκ.
Μια σειρά εκρήξεων σημειώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες σε μια αποθήκη όπλων και σε βάσεις που ανήκουν στη συμμαχία Μονάδες Λαϊκής Κινητοποίησης (Χασντ ας Σαάμπι), στην οποία ανήκουν παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, ορκισμένο εχθρό του Ισραήλ. Οι οργανώσεις κατηγόρησαν τις ΗΠΑ και το Ισραήλ για τις επιθέσεις.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στον ρωσόφωνο ισραηλινό τηλεοπτικό σταθμό Channel 9, ο Νετανιάχου, ερωτηθείς εάν οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ θα επιχειρούσαν εναντίον ιρανικών στόχων στο Ιράκ εάν απαιτείτο, απάντησε:
«Επιχειρούμε — όχι μόνο εάν χρειάζεται, επιχειρούμε σε πολλές περιοχές εναντίον ενός Κράτους που θέλει να μας εξολοθρεύσει. Φυσικά έχω δώσει το ελεύθερο στους αξιωματικούς και την οδηγία να κάνουν οτιδήποτε χρειάζεται για να ματαιώσουν τα σχέδια του Ιράν».
Ο Νετανιάχου δεν αναφέρθηκε πάντως ονομαστικά στο Ιράκ.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ έχουν παραδεχθεί πως έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, πολλά από αυτά εναντίον ιρανικών στόχων, ενώ κυβερνητικοί αξιωματούχοι και ανώτατοι αξιωματικοί του στρατού έχουν πει επανειλημμένα πως δεν θα επιτρέψουν στην Τεχεράνη να αποκτήσει προγεφύρωμα στη συριακή επικράτεια και να προμηθεύει προηγμένα όπλα σε οργανώσεις με τις οποίες έχει σχέσεις στην περιοχή, ειδικά τη Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Το σημερινό Ιράκ, κατά την άποψη της ισραηλινής κυβέρνησης, καθώς έχει βασικό σύμμαχο το Ιράν αποτελεί μεγαλύτερη απειλή από ό,τι ήταν τα τελευταία χρόνια. Επισήμως, πάντως, η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν έχει αναφερθεί στις εκρήξεις στις βάσεις των Μονάδων Λαϊκής Κινητοποίησης παρότι αναφέρθηκε σε εμπλοκή του σε αυτές η εφημερίδα The New York Times.
Το Πεντάγωνο αρνήθηκε οποιαδήποτε εμπλοκή στις επιθέσεις. Ο διεθνής αντιτζιχαντιστικός συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που συνεχίζει να βρίσκεται στο Ιράκ και δρα εναντίον των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) απέρριψε οποιαδήποτε σχέση του με τις εκρήξεις.
Καθώς η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη δεν σταματά να αυξάνεται, το Ιράκ βρίσκεται σε ολοένα πιο δύσκολη θέση.
Ο πρωθυπουργός Άντελ Άμπντουλ Μάχντι διέταξε την περασμένη εβδομάδα όλες οι αποθήκες όπλων και πυρομαχικών του στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων να μεταφερθούν εκτός των αστικών κέντρων.
Παράλληλα, ακύρωσε τις ειδικές άδειες πτήσεων που είχαν δοθεί σε ιρακινά και ξένα στρατιωτικά αεροσκάφη, πράγμα που σημαίνει ότι όλες οι έξοδοι, συμπεριλαμβανομένων αυτών των μαχητικών του διεθνούς συνασπισμού που δρα εναντίον του ΙΚ, πρέπει να εγκρίνονται από τις υπηρεσίες του.