Θα συνεχίσουν και θα εντείνουν τον πόλεμο νεύρων οι Τούρκοι στην ανατολική Μεσόγειο, σε μια προσπάθεια να σφίξουν τον κλοιό των πιέσεων στη Λευκωσία. Πρώτιστος στόχος να διαμορφώσουν ένα πολεμικό κλίμα ενόψει της εφαρμογής ενεργειακών σχεδιασμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Πώς θα κινηθεί η Άγκυρα; Διαμηνύει πως είναι αποφασισμένη να παρεμποδίσει ακόμη και διά της χρήσης βίας οποιοδήποτε πλοίο ή πλατφόρμα δραστηριοποιηθεί σε «δικές της» περιοχές ή «περιοχές» του ψευδοκράτους. Πέραν από τις ρητορικές εξάρσεις που υιοθετεί και κλιμακώνει το καθεστώς Ερντογάν, θα πρέπει να εξεταστούν οι δυνατότητες που υπάρχουν.
Οι επιλογές που έχει σε περίπτωση που θα παρέμβει στη διάρκεια γεωτρήσεων είναι οι εξής:
Να πραγματοποιήσει στρατιωτικές ασκήσεις στις ίδιες περιοχές. Αυτή η επιλογή φαντάζει η πλέον επικρατέστερη. Θα συντηρεί κλίμα έντασης και θα προκαλεί αντιδράσεις, θα εκφοβίζει, χωρίς να φθάσει στα άκρα.
Αν κοπεί το σχοινί κόπηκε, δεν θα είναι όμως επιλογή. Θα στοχεύει, όμως, πάντα να διαμορφώσει τέτοια δεδομένα που θα οδηγήσουν σε δεύτερες σκέψεις τη Λευκωσία, να παγώσει το πρόγραμμα.
Αυτό, όμως, δεν εξαρτάται από την κυπριακή κυβέρνηση μόνο αλλά και από τις εταιρείες, που επενδύουν χρήματα.
Το ενδεχόμενο να κάνει δική της γεώτρηση είναι σήμερα σχεδόν αδύνατο εκτός κι εάν επιλέξει περιοχή κοντά στις ακτές, όπως είναι ο κόλπος της Αμμοχώστου, Απόστολος Ανδρέας ή κοντά στον Ακάμα (ακούστηκε και κοντά στην Αττάλεια, αλλά αυτό δεν θα προκαλέσει το επιδιωκόμενο από αυτούς, δηλαδή να επηρεάσουν τις κυπριακές έρευνες).
Το γεωτρύπανο «Πορθητής», όπως και αυτό που συζητούν να αγοράσουν δεν έχουν τη δυνατότητα να τρυπήσουν σε βαθιά νερά, όπως είναι αυτά νοτίως της Κύπρου.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ενδεχομένως να επιλέξει τη συνέχιση των ερευνών με το «Μπαρμπαρός».
Σημειώνεται συναφώς ότι η αποχώρηση του ξένου προσωπικού (Νορβηγοί) από τον «Πορθητή», αποτελεί επιπρόσθετο εμπόδιο.
Είναι σαφές πως τούτο δεν έγινε για οικονομικούς λόγους, όπως προβλήθηκε από τουρκικής πλευράς, αλλά επειδή είχαν προειδοποιηθεί -από τη Λευκωσία- πως εάν συμμετείχαν σε παράνομες έρευνες, γεωτρήσεις, θα είχαν κόστος με νομικές επιπτώσεις για τον καθένα χωριστά.
Είναι σαφές πως οι Τούρκοι δεν προτίθενται να παρενοχλήσουν την αμερικανική εταιρεία ExxonMobil καθώς το θαλασσοτεμάχιο 10 δεν είναι στις λεγόμενες γκρίζες ζώνες που έχουν δημιουργήσει.
Η πραγματικότητα είναι πως δεν μπορούν για προφανείς λόγους να παρενοχλήσουν το γεωτρύπανο της ExxonMobil. Αυτό το γνωρίζουν πολύ καλά και οι αρμόδιοι της εταιρείας που δεν φαίνεται να ανησυχούν.
Είναι προφανές πως για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ το καλύτερο σενάριο θα ήταν να μην έχουν την Τουρκία στο κάδρο και να παρενοχλεί. Να μην υπήρχε αυτή η ανώμαλη κατάσταση και η αντιπαράθεση Κύπρου – Τουρκίας.
Την ίδια ώρα, όμως, δεν επιθυμούν οποιαδήποτε κίνηση που θα ανατρέπει τους σχεδιασμούς τους, την επένδυσή τους στην περιοχή. Ως εκ τούτου, όπως ανέφερε ξένη διπλωματική πηγή που συνομιλεί με τις εταιρείες, δεν θα ήθελαν για παράδειγμα αλλαγή του συνομιλητή τους, που είναι σήμερα η Κυπριακή Δημοκρατία.
Να συναποφασίζουν δηλαδή, όπως ζητούν οι Τούρκοι, οι δύο κοινότητες στα πλαίσια μιας κοινής επιτροπής. Σε καμία δε περίπτωση δεν θέλουν οι εταιρείες την Τουρκία στο παιχνίδι.