Aπό 08 έως 17 Δεκεμβρίου 2016, διεξήχθη η Πολυεθνική Τακτική και Τεχνική άσκηση αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών «ΝΑΙΑΣ 16», στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Κρητικού πελάγους και θάλασσας Κυθήρων.
Πρόκειται για τεχνική-τακτική άσκηση τύπου “INVITEX” (πολυεθνική που σχεδιάσθηκε και εκτελέσθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό) μεσαίας κλίμακας με σκοπό την εξάσκηση σε διαδικασίες επί των κλασικών μορφών πολέμου, καθώς και των συγχρόνων μορφών απειλών όπως ναυτικής αποτροπής, αντιμετώπιση της πειρατείας, και αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών κ.ο.κ.
Η άσκηση πραγματοποιήθηκε με την συμμετοχή προσωπικού και αεροναυτικών μονάδων από Ελλάδα, Αίγυπτο, ΗΑΕ, Ισραήλ, Κατάρ και Τυνησία καθώς και πλοίων των Μόνιμων Ναυτικών Δυνάμεων του ΝΑΤΟ SNMG2 και SNMCMG2.
Από ελληνικής πλευράς, το ΠΝ συμμετείχε με φρεγάτες, υποβρύχια, πυραυλακάτους, πλοία γενικής υποστήριξης, ελικόπτερα, και υποβρύχιους καταστροφείς με σκάφη ανορθόδοξου πολέμου. Επιπρόσθετα συμμετείχαν και αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Η άσκηση διεξήχθη σε τρεις φάσεις. Η πρώτη φάση περιελάμβανε τη συγκέντρωση Πλοίων και προσωπικού στο Ναύσταθμο Κρήτης, την εκπαίδευση προσωπικού στο Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ-NMIOTC) (φώτο) και την διεξαγωγή συντονιστικών συσκέψεων.
Η δεύτερη φάση περιελάμβανε την εκτέλεση των τεχνικών αντικειμένων και την διεξαγωγή του τακτικού παιγνίου εν πλω. Τέλος, η άσκηση ολοκληρώθηκε με τον επανάπλου των μονάδων και την απενημέρωση (HWU) που έλαβε χώρα στο Ναύσταθμο Κρήτης.
Το κύριο σενάριο της άσκησης προέβλεπε την αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών χαμηλής έντασης ταυτόχρονα με υψηλής έντασης, σύγχρονων απειλών που προέρχονταν τόσο από κρατικές όσο και «μη κρατικές» οντότητες, με την ανάληψη έργων Θαλάσσιας Ασφάλειας.
Οι σύγχρονες εξελίξεις στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος καταδεικνύουν την αξία της διευρυμένης συνεργασίας στην αντιμετώπιση των παραπάνω σεναρίων, καθώς και τη δυναμική που αποκτούν αυτές οι δραστηριότητες καθημερινά, με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης και εξέλιξης στο μέλλον.
Με την Άσκηση «ΝΑΙΑΣ 16» δόθηκε η δυνατότητα εξασκήσεως του ΠΝ στην ανάληψη σχετικών πρωτοβουλιών και στην δράση ως συνεκτικός ιστός μεταξύ των ενδιαφερομένων φορέων.