«ΠΟΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΑΕΡΟΣΚΑΦΩΝ P-3B ORION ΤΟΥ ΠΝ;»
Κατατέθηκε Ερώτηση στη Βουλή από τους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής -ΠΑΣΟΚ, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, κ. Απόστολο Πάνα, κ. Κώστα Σκανδαλίδη, κα Ευαγγελία Λιακούλη, κ. Γιώργο Αρβανιτίδη, κ. Χρήστο Γκόκα, κ. Ανδρέα Πουλά και κ. Γιώργο Φραγγίδη, κατόπιν προτάσεων του Τομέα Άμυνας, με τίτλο
«Αναβάθμιση των πέντε (5) αεροσκαφών P-3B Orion του Πολεμικού Ναυτικού», προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας, κ. Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, και Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα. (Αναδημοσίευση απο το 2022)
Το πρόγραμμα της αναβάθμισης των πέντε αεροσκαφών P-3B Orion του ΠΝ έχει μεγάλη απόκλιση από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα, αφού διανύουμε τον έβδομο χρόνο (από το 2015) και ακόμη δεν έχει παραδοθεί το πρώτο αεροσκάφος ενδιάμεσης λύσης στο ΠΝ, ενώ σύμφωνα με την σύμβαση, τα δύο πρώτα Α/Φ θα παραδίδονταν εντός του 2022 και τα υπόλοιπα δύο το 2023.
Στη βάση του συνεχιζόμενου αναθεωρητισμού της Τουρκίας με τις αυξανόμενες διεκδικήσεις, αλλά και στο πλαίσιο της αμφισβητούμενης ειρήνης και ασφάλειας που απορρέει από την Ρωσο-Ουκρανική κρίση, κρίνεται επιτακτική η ανάγκη ενσωμάτωσης των υπόψη Α/Φ στο επιχειρησιακό έργο του ΠΝ και των ΕΔ εν γένει.
Για τον σκοπό αυτό, κατατέθηκε σχετική ερώτηση.
Συγκεκριμένα, στην υπόψη ερώτηση, αναφέρεται ότι,
Τον Μάρτιο 2015, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, μετά από απόφαση του ΚΥΣΕΑ, αποφάσισε τον εκσυγχρονισμό πέντε (5) αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion από την εταιρία Lockheed Martin στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, συνολικού κόστους 499.843.145 δολαρίων.
Το πρόγραμμα προέβλεπε την παράδοση του πρώτου αεροσκάφους της ενδιάμεσης λύσης εντός του 2016.
Το πρώτο αεροσκάφος της ενδιάμεσης λύσης παραδόθηκε στο Πολεμικό Ναυτικό τον Μάιο 2019, δηλαδή τέσσερα (4) χρόνια μετά τη σύναψη της σύμβασης.
Το Κίνημα Αλλαγής, με την υπ’ αριθμ. 8035/07-07-2020 ερώτηση, ζήτησε να ενημερωθεί για τους λόγους καθυστέρησης υλοποίησης του εν λόγω συμβατικού προγράμματος.
Με την υπ’ αριθμ. Φ.900α/2637/17200/24-7-20/ΥΠΕΘΑ απάντησή σας, μας γνωστοποιήσατε ότι ο ουσιαστικός λόγος των χρονικών διολισθήσεων έχει προκύψει αφενός από ευρήματα που έπρεπε να τύχουν περαιτέρω επισκευών, και αφετέρου, από ζητήματα λειτουργίας της ΕΑΒ ΑΕ, ενώ το επικαιροποιημένο πρόγραμμα των παραδόσεων των εκσυγχρονισμένων αεροσκαφών P-3B προβλέπεται να ολοκληρωθεί εντός του 2024.
Δεδομένου ότι, το εν λόγω πρόγραμμα έχει μεγάλη απόκλιση από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα (τα δύο πρώτα εντός του 2022 και τα υπόλοιπα δύο το 2023) με τη Lockheed Martin, αφού διανύουμε τον έβδομο χρόνο και ακόμη δεν έχει παραδοθεί το πρώτο αεροσκάφος στο ΠΝ.
Δεδομένου ότι, λόγω της εξαιρετικά κρίσιμης χρονικής περιόδου που διατρέχει η χώρα λόγω της Τουρκικής απειλής, σε συνδυασμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, που ενδεχομένως να προκύψουν νέες δυσάρεστες εξελίξεις ως προς τα ελληνοτουρκικά.
Ερωτάσθε κ. κ. Υπουργοί:
1. Ποιοι είναι οι ουσιαστικοί λόγοι που το εν λόγω πρόγραμμα παρουσιάζει τόση μεγάλη απόκλιση από το συμβατικό χρονοδιάγραμμα υλοποίησης; Ειδικότερα:
α. Υπάρχουν τεχνικά προβλήματα υλοποίησης της αναβάθμισης των αεροσκαφών; Σε θετική περίπτωση, ποια είναι αυτά;
β. Υπάρχει πρόβλημα στελέχωσης του προγράμματος με το ανάλογο εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό; Σε θετική περίπτωση, έχετε λάβει τα κατάλληλα μέτρα, ώστε να επιταχυνθεί η ολοκλήρωση του προγράμματος; Και ποια είναι αυτά;
γ. Έχει καθοριστεί η απορρόφηση του ποσού της σύμβασης των επιπρόσθετων εργασιών που προϋποθέτει την έγκριση των εργασιών από την Lockheed Martin; Αν ναι, ποιο είναι.
2. Είστε σε θέση να μας γνωρίσετε ένα ακριβές χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του προγράμματος, που να αναφέρει συγκεκριμένες ή έστω κατ’ εκτίμηση ημερομηνίες παράδοσης όλων των αεροσκαφών;
3. Το λογισμικό του συστήματος MIMS έχει ολοκληρωθεί με επιτυχία; Εξελίσσεται κανονικά η διαδικασία εγκατάστασης του συστήματος στα αεροσκάφη στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ;
Πτυχίο Σχολής Ικάρων / Τμήμα Ιπταμένων.
Μεταπτυχιακός τίτλος (MSc) στην Εφαρμοσμένη Φυσική με διατριβή στην Ηλεκτρολογική Μηχανική (Electrical Engineering) στο Naval Postgraduate School, California, USA, με άριστα.
Υποψήφιος Διδάκτωρ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών.
Αξιωματικός (Ιπτάμενος) Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ).
Επαγγελματική Εμπειρία
Εμπειρία σε επιχειρησιακές θέσεις ως Ιπτάμενος, εκπαιδευτής και δοκιμαστής αέρος μαχητικών αεροσκαφών (Α/Φ) σε Μονάδες αναχαίτισης, με χιλιάδες ώρες πτήσης κυρίως με μαχητικά Μ-2000/-5, επίσης σε επιτελικές θέσεις ως Διευθυντής Διευθύνσεων, καθώς και θέσεις ευθύνης – διοίκησης ως Διοικητής Μονάδων και Σχηματισμού σε Μονάδες της ΠΑ.