Μια συμφωνία για να κατασκευάσουμε από κοινού την επέκταση του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream που θα περνά από την Ελλάδα θα βοηθήσει την Αθήνα να εξοφλήσει το χρέος πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς τους διεθνείς πιστωτές, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.
«Εάν η Ε.Ε. θέλει να αποπληρώσει το χρέος της η Ελλάδα, τότε θα πρέπει να ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», υπογράμμισε ο Ρώσος πρόεδρος. «Η Ε.Ε. θα πρέπει να μας χειροκροτεί. Τι το κακό έχει η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα;», αναρωτήθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε σχόλιο για την προκαταρκτική συμφωνία φυσικού αερίου της Ρωσίας με την Ελλάδα.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Πούτιν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκαν στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης προκειμένου να συζητήσουν τις πιθανές διαδρομές για τη μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω του αγωγού Turkish Stream.
Στη συνέχεια οι υπουργοί Ενέργειας των δύο χωρών, υπέγραψαν μνημόνιο για τη δημιουργία μιας κοινής επιχείρησης για την κατασκευή του αγωγού στην ελληνική επικράτεια, ο οποίος θα παρέχει 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.
Η κατασκευή του πρώτου, υποβρύχιου, τμήματος του αγωγού Turkish Stream, έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει αργότερα αυτό το μήνα ή στις αρχές του επόμενου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Gazprom, η αρχική επιμήκυνση θα κοστίσει για την κατασκευή 3,3 δισ. δολάρια.
Τον Δεκέμβριο του 2014 η Ρωσία εγκατέλειψε το έργο του αγωγού South Stream αγωγού που θα προμήθευε φυσικό αέριο στη νότια Ευρώπη, χωρίς να διέρχεται από την Ουκρανία εξαιτίας ενστάσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για λόγους ανταγωνισμού.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του προέδρου Πούτιν στην Άγκυρα, η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν να οικοδομήσουν έναν εναλλακτικό αγωγό κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα. Τον Απρίλιο, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, τη Σερβίας, της ΠΓΔΜ, της Ουγγαρίας και της Τουρκίας επικύρωσαν την απόφαση των χωρών τους να συμμετάσχουν στην κατασκευή.
Ο αγωγός μήκους 1.100 χιλιομέτρων, θα αποτελείται από τέσσερα τμήματα και το καθένα θα έχει ετήσια παραγωγική ικανότητα των 15,75 bcm, με την πρώτη γραμμή να φθάνει στην Τουρκία.
Ο αγωγός Turkish Stream θα φέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Στη συνέχεια η Gazprom θα δημιουργήσει έναν κόμβο για το αέριο στα ελληνοτουρκικά σύνορα για τη διαμετακόμιση στην Ευρώπη, ενώ οι χώρες της Ε.Ε. θα δημιουργήσουν δική τους υποδομή διανομής.