Του Βασίλη Νέδου
Προετοιμασμένη διά παν ενδεχόμενον είναι η Αθήνα, καθώς η κυβέρνηση της Τρίπολης εξαπολύει απειλές περιγράφοντας τις έρευνες του «Sanco Swift» για λογαριασμό της κοινοπραξίας ExxonMobil / Helleniq Energy στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, ως παράβαση των δικαιωμάτων της Λιβύης στην Ανατολική Μεσόγειο.
Δεδομένου ότι οι δηλώσεις αυτές προήλθαν από την υπουργό Εξωτερικών Νάτζλα ελ Μανγκούς, στην Αθήνα είναι πια απολύτως σαφές ότι τουλάχιστον στο εσωτερικό της προσωρινής κυβέρνησης της Τρίπολης –υπό τον ανοιχτά τουρκόφιλο Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα– έχει υιοθετηθεί πλήρως η αντίληψη της Αγκυρας σχετικά με το ποια είναι τα δικαιώματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Εν ολίγοις η κυβέρνηση Ντμπέιμπα λειτουργεί ως εταίρος της Αγκυρας. Το γεγονός, βέβαια, ότι πρόκειται για την κυβέρνηση που αναγνωρίζουν άπαντες (ακόμη και όσοι ανοιχτά επικρίνουν το τουρκολιβυκό μνημόνιο και καταγγέλλουν τον Ντμπέιμπα για καθυστέρηση στην προκήρυξη και διοργάνωση εκλογών), δημιουργεί ορισμένα διπλωματικά κωλύματα για την Αθήνα τα οποία επιχειρεί να υπερκεράσει μέσω των συμμάχων της.
Ο βασικός υπολογισμός της Αθήνας είναι ότι η κυβέρνηση της Τρίπολης θα χρησιμοποιήσει τον ΟΗΕ προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις έρευνες στα νότια της Κρήτης.
Η κατάθεση συντεταγμένων στον ΟΗΕ θα ήταν το προηγούμενο βήμα πριν από την πιθανότητα να αδειοδοτηθούν οικόπεδα της αποκαλούμενης λιβυκής ΑΟΖ εντός του παράτυπου τουρκολιβυκού μνημονίου.
Σε αυτή την περίπτωση η Αθήνα είναι προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει στα νότια της Κρήτης την παρουσία ερευνητικού πλοίου της τουρκικής εταιρείας πετρελαίων (ΤΡΑΟ), το οποίο με κάθε βεβαιότητα θα συνοδεύεται από πολεμικά.