Ο Τατάρ δήλωσε ότι ουδέποτε οι Τουρκοκύπριοι θα επιστρέψουν στην προ του 1974 περίοδο και επανέλαβε ότι μετά από τόσο τίμημα που πλήρωσαν και τόσες θυσίες που έκαναν καθήκον τους είναι να διαφυλάξουν μέχρι τέλους την «κυριαρχία» του τουρκοκυπριακού «λαού» με τη λύση δύο κρατών, προστατεύοντας τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με τον τουρκοκυπριακό τύπο.
Μιλώντας σε τελετή μνήμης των πεσόντων και του «εθνικού αγώνα» που διοργάνωσε η «πλατφόρμα μνήμης πεσόντων Κύπρου» στο λεγόμενο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κερύνειας («GAÜ»), ο Τατάρ είπε ότι ο ίδιος μεγάλωσε στα χρόνια του «αγώνα» και υποστήριξε ότι με την έλευση του τουρκικού στρατού στο νησί το 1974, οι Τούρκοι της Κύπρου απέκτησαν την ανεξαρτησία και την ελευθερία τους.
Ο Τατάρ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι μετά την κατάληξη χωρίς αποτέλεσμα της αναζήτησης συνεταιρικής λύσης στη βάση ομοσπονδίας, με την στήριξη της Τουρκίας τέθηκε επί τάπητος ότι θα μπορούσε να υπάρξει στην Κύπρο μια συμφωνία συνεργασίας δύο χωριστών κρατών που ζουν πλάι-πλάι στη βάση της κυριαρχικής ισότητας.
Υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά ακόμα ονειρεύεται να κάνει το νησί ελληνικό και δεν θέλει μιαν λύση στη βάση της ισότητας και πρόσθεσε ότι μετά την εκλογή του στην «προεδρία» μοιράζεται με όλο τον κόσμο το νέο τους «όραμα» και θα συνεχίσει να το κάνει.
«Όταν ληφθούν υπόψη οι παππούδες μας, εμείς είμαστε ουσιαστικά οι πραγματικοί ιδιοκτήτες του νησιού», ισχυρίστηκε και αναφέρθηκε σε «παιχνίδια» που παίζονται μέσω της Ευρώπης.
Επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι με την αποχώρησή της από το νησί, η Βρετανία διαβίβασε την κυριαρχία στους δύο «λαούς» και ότι οι Ελληνοκύπριοι εντάχθηκαν στην ΕΕ παρά το γεγονός ότι οι συνθήκες εγκαθίδρυσης προβλέπουν ότι η Κύπρος δεν μπορεί να είναι μέλος κανενός οργανισμού στον οποίο δεν είναι μέλη η Τουρκία και η Ελλάδα και οι ίδιοι είπαν όχι στο Σχέδιο Ανάν, ενώ οι Τουρκοκύπριοι ψήφισαν ναι.
Ισχυριζόμενος ότι με μιαν λύση στην βάση της ομοσπονδίας ο στόχος είναι η απόσυρση της Τουρκίας από το νησί, ο τερματισμός των εγγυητικών της δικαιωμάτων και η μετατροπή των Τουρκοκυπρίων σε μειονότητα με την επιστροφή στην προ του 1974 κατάσταση, ο Τατάρ υποστήριξε ότι με την νέα τους πολιτική βίωσαν ένα κομβικό σημείο και «ουδέποτε θα επιστρέψουμε στην προ του 1974 περίοδο».
Αναφερόμενος σε «στρατηγικές εξελίξεις» που συμβαίνουν στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Τατάρ επεσήμανε την σημασία της ενίσχυσης των δεσμών με την Τουρκία με την νέα πολιτική των δύο κρατών για προστασία των εθνικών τους συμφερόντων και της κυριαρχίας τους στην «Γαλάζια Πατρίδα» και στον εναέριο χώρο. Κατέληξε λέγοντας το εξής:
«Ο δρόμος μας είναι δρόμος εθνικός και είναι η διαχείριση των διαδικασιών σε συνεργασία με την Τουρκία. Το στάδιο που ήρθαμε σήμερα στην Ανατολική Μεσόγειο είναι μια ιστορία επιτυχίας που κατακτήθηκε ως αποτέλεσμα των πεσόντων μας και του αγώνα των βετεράνων μας».