Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο Τατάρ είπε ότι «όπως τα νησιά του Αιγαίου, οι Έλληνες ονειρεύονται να συνδέσουν με την Ελλάδα και την Κύπρο, την οποία την βλέπουν ως το 13ο νησί», και ότι στοχεύουν στη δημιουργία της «Μεγάλης Ελλάδας», επεκτείνοντας τα κυριαρχικά τους δικαιώματα στη Μεσόγειο καθώς και ότι στο πλαίσιο αυτής της ιδέας οι Έλληνες εκλαμβάνουν και τις θάλασσες ως γη της πατρίδας τους.
«Για την ακρίβεια, κατά κάποιο τρόπο αυτό προσπαθούν να το κάνουν με την ένταξη της νότιας Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Δηλαδή, ότι ο βορράς και ο νότος είναι μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επομένως, αυτή η ιδεολογική στάση ότι το νησί της Κύπρου ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση στοχεύει ουσιαστικά σε αυτό», είπε.
Υποστήριξε ακόμα ότι «η 20η Ιουλίου 1974 είναι μια πολύ σημαντική ημερομηνία για τους Τουρκοκύπριους, διότι ανέκτησαν την ανεξαρτησία, την απελευθέρωση και την ελευθερία τους», λέγοντας ότι αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην απόβαση του στρατού που ήρθε από τη «μητέρα πατρίδα», την Τουρκία και τον αγώνα των Κυπρίων μουτζαχεντίν.
«Τα τελευταία 50 χρόνια υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο. Δεν έχει ματώσει η μύτη κανενός. Πριν από αυτή τη περίοδο υπήρχαν συνεχείς συγκρούσεις. Όπου κατά την διάρκεια αυτών των συγκρούσεων έχασαν τη ζωή τους χιλιάδες άνθρωποι», είπε.
Υποστηρίζοντας ότι στην Κύπρο έχει δημιουργηθεί μια τουρκο-ελληνική ισορροπία και ότι η ισορροπία αυτή βασίζεται στη Συνθήκη της Λωζάνης που υπογράφηκε το 1923, ο Τατάρ τόνισε ότι στην εν λόγω συμφωνία αναφέρεται ότι η Τουρκία θα έχει λόγο για το μέλλον της Κύπρου, εάν αλλάξει η κατάσταση ή τα στατιστικά στοιχεία στο νησί.
Το ψευδοκράτος είναι τουλάχιστον τόσο νόμιμο όσο το «ελληνοκυπριακό κράτος» (Κυπριακή Δημοκρατία), παρά τις πιέσεις και τα εμπάργκο, στέκεται όρθιο και συνεχίζει τον δρόμο του, ισχυρίστηκε ο Ερσίν Τατάρ στο διάγγελμά του που έκανε νωρίτερα και με το οποίο αρχίζει το πρόγραμμα «εορτασμών» για την 50η επέτειο της εισβολής.
Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία χρησιμοποιεί τις διαπραγματευτικές διαδικασίες ως μέσο για να προστατεύσει το «πεδίο άνεσης που αδίκως και παρανόμως απέκτησε» και προσπαθεί να συνθλίψει τον τουρκοκυπριακό «λαό» κάτω από εμπάργκο.
Απευθυνόμενος προς τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους κάλεσε να εγκαταλείψουν την στάση τους «που αντίκειται στις πραγματικότητες στο Κυπριακό» και κάνει διακρίσεις.
Ο Τατάρ επανέλαβε την πρότασή του για λύση δύο κρατών, λέγοντας ότι δεν πρόκειται να κάνει βήμα πίσω από αυτή και πως «είμαστε αποφασισμένοι σε αυτό το θέμα, παρά τις πιέσεις».
«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το κράτος μας, την κυριαρχία μας, τις εγγυήσεις της μητέρας πατρίδας Τουρκίας και τον τουρκικό στρατό. Δεν θα καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς αναγνωριστεί η κυριαρχική μας ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς μας», είπε.
Τα μεγαλύτερα εμπόδια για λύση του Κυπριακού στη βάση της ισότητας, είπε, είναι το ψήφισμα, η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΕΕ και η στήριξη που παρέχει η ΕΕ στο «δίδυμο Ελληνοκύπριοι-Ελλάδα».
Μίλησε για επιτυχία του ψευδοκράτους που εντάχθηκε στον Οργανισμό Τουρκικών Κρατών ως παρατηρητής και για την δική του συμμετοχή στη σύνοδο κορυφής στη Σούσα και το γεγονός ότι κυμάτισε η σημαία του ψευδοκράτους εκεί, ευχαριστώντας τους Έρντογαν και Αλίιεφ για τη στήριξή τους. «Ενώ η τδβκ (ψευδοκράτος) εκπροσωπείται σε κάθε διοργάνωση του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στόχος μας είναι η περεταίρω προώθηση της ιδιότητας μας ως μέλος παρατηρητής και να προχωρήσουμε στον δρόμο της αναγνώρισης. Θα συνεχίσουμε να προχωράμε με αποφασιστικότητα σε αυτό τον νέο δρόμο με τη δύναμη που παίρνουμε από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία και τον τουρκικό κόσμο», είπε.
Στο μεταξύ, ο Ε. Τατάρ δήλωσε χθες βράδυ ότι τους δίνει δύναμη το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και υποστηρίζει την πολιτική της «λύσης δύο κρατών».
«Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση φώναξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο ότι στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού λαού και του τουρκοκυπριακού κράτους εκ μέρους του τουρκικού έθνους και ότι στέκεται στο πλευρό του τουρκοκυπριακού κράτους σήμερα όπως και χθες. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση και σε όλα τα κόμματα που πήραν ομόφωνα αυτή την απόφαση. Εκ μέρους μου και του τουρκοκυπριακού λαού και θα ήθελα να εκφράσω τη βαθύτατη αγάπη και το σεβασμό μου».