Την αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης να κριθούν ένοχοι με την κατηγορία της κατασκοπείας δύο Έλληνες μουσουλμάνοι, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Δεκέμβριο στη Ρόδο.
Στον 36χρονο γενικό γραμματέα του τουρκικού προξενείου επιβλήθηκε ποινή 5 ετών κάθειρξης, ενώ ποινή 4 χρόνων φυλάκισης επιβλήθηκε στον 54χρονο μάγειρα πλοίου.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, καταδικάζει την απόφαση της ελληνικής Δικαιοσύνης, ενώ «κουνά το δάχτυλο» στα ελληνικά ΜΜΕ ότι δημοσίευσαν «αβάσιμες ειδήσεις» με σκοπό «άσκηση πίεσης στο κοινό και τη Δικαιοσύνη».
Παράλληλα, η Άγκυρα επιχειρεί να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης, υποστηρίζοντας πως κατά την ακροαματική διαδικασία «καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του Δικαίου».
«Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας» αναφέρεται, μεταξύ άλλων.
Σχολιάζοντας την αντίδραση της Τουρκίας -μετά από ερώτηση του MEGA- διπλωματικές πηγές σχολίαζαν με νόημα: «Η Δικαιοσύνη στη χώρα μας είναι ανεξάρτητη! Για όσους θέλουν να το ακούσουν. Και δεν σχολιάζουμε τις αποφάσεις της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης».
Αναλυτική η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ
«Καταδικάζουμε την καταδίκη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας, ο οποίος εργάζεται στο Γενικό Προξενείο μας στη Ρόδο, σε βαριά φυλάκιση 5 ετών με την κατηγορία της λεγόμενης κατασκοπείας, ως αποτέλεσμα της ακρόασης που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες από τις 13 Δεκεμβρίου 2021 , στο Λαϊκό Δικαστήριο Δωδεκανήσου Ορκωτών Ορκωτών στη Ρόδο.
Με τη σύλληψη του Συμβεβλημένου Γραμματέα μας στις 18 Δεκεμβρίου 2020, διαπιστώθηκε ότι στον ελληνικό Τύπο έχουν δημοσιευτεί αβάσιμες ειδήσεις και αξιολογήσεις με στόχο την άσκηση πίεσης στο κοινό και στη Δικαιοσύνη.
Στην ακροαματική διαδικασία, που διεξάγεται εδώ και τρεις ημέρες στη Ρόδο, καταπατήθηκαν όλες οι βασικές αρχές του Δικαίου, συμπεριλαμβανομένου του διεθνούς δικαίου και του ιδιωτικού διεθνούς δικαίου. Ακόμα και το δικαίωμα υπεράσπισης έχει παραβιαστεί με τις διαδικαστικές παραβάσεις. Ο εισαγγελέας και η δικαστική επιτροπή έδρασαν με προκατειλημμένη στάση.
Το γεγονός ότι η δικαστική απόφαση καλύφθηκε στον ελληνικό Τύπο πριν καν ανακοινωθεί, αποκάλυψε για άλλη μια φορά την παρατυπία της διαδικασίας.
Για την προστασία των δικαιωμάτων του προσωπικού μας, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα μέτρα στο ελληνικό εσωτερικό και διεθνές δίκαιο».
Οι δυο τους αντιμετώπιζαν κατηγορίες για:
- Υποστήριξη της πολεμικής δύναμης του εχθρού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
- Παραβίαση μυστικών της πολιτείας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
- Κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση με κοινό ενιαίο σκοπό χρήσης για διαβίβαση κρατικών απορρήτων σε άλλον με σκοπό πρόκλησης κινδύνου στα συμφέροντα του κράτους.
- Το δικαστήριο, με ομόφωνη απόφασή του, τους έκρινε ένοχους μόνο για την 3η κατηγορία -κατασκοπεία (σε βαθμό κακουργήματος) από κοινού και κατ’ εξακολούθηση- και τους απάλλαξε για τα αλλά δυο αδικήματα που τους βάραιναν.
Το δικαστήριο αναγνώρισε στους δύο κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου και επέβαλε 5 χρόνια κάθειρξη για τον γραμματέα του τουρκικού προξενείου και 4 χρόνια φυλάκιση για τον μάγειρα.