Το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούν να στηριχθούν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς για να μετατρέψουν την Αμμόχωστο μια μεγάλη τουρκική πόλη στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι το βασικό θέμα συνεδρίου που διεξάγεται σήμερα στην κατεχόμενη πόλη.
Η σύνθεση του εν λόγω συνεδρίου δεν θεωρείται τυχαία: Διοργανώνεται από την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας με τη συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης και του κατοχικού καθεστώτος.
Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει εκείνο το νομικό πλαίσιο στη βάση της τουρκικής θεώρησης. Νομικό πλαίσιο το οποίο θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αμφισβητηθούν οι διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων σε ευρωπαϊκά δικαστήρια.
Παράλληλα, θα δημιουργηθεί το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο Τουρκία και ψευδοκράτος θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της επόμενης φάσης των σχεδίων τους που είναι το άνοιγμα της κλειστής πόλης υπό τουρκική διοίκηση.
Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται μέσα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο σημερινό συνέδριο να περιλαμβάνεται και η επιστροφή περιουσίας σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Με την προϋπόθεση ότι θα πάνε να κατοικήσουν στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση.
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ (τ/κ εφημερίδα «Σταρ Κίπρις», πηγή ΓΤΠ) μετά από 45 χρόνια έφτασαν στο τελικό στάδιο για να μπορεί να ανοίξει η περίκλειστη πόλη του Βαρωσίου «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου».
Αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, είπε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού ήταν η πρώτη ενέργεια της «κυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος.