Πτήσεις Ρώσικων μαχητικών Sukhoi Su-33 & Kamov Ka-27 στην ΑΟΖ της Κύπρου
Το γεγονός της συνεχιζόμενης παρουσίας του ρωσικού στόλου σε μια περιοχή στην οποία το θερμότερο σκαρφαλώνει επικίνδυνα προς το κόκκινο, αποτελεί μια δήλωση από μόνο του. Μεγάλη αεροναυτική άσκηση ξεκίνησε σήμερα ο ρωσικός στόλος στην Μεσόγειο, ανοικτά των ακτών της Τουρκίας και της Κύπρου. Στην άσκηση λαμβάνει μέρος σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσοφ», το οποίο έπλευσε νωρίτερα στην περιοχή από το Αιγαίο.
Σύμφωνα με το ανακοινωθέν, πραγματοποιούνται πτήσεις μαχητικών Sukhoi Su-33 και ελικοπτέρων Kamov Ka-27. «Αν ο καιρός είναι καλός, θα συνεχίσουμε τις πτήσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού.
Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποείται στο πλαίσιο μιας μεγάλης πλέον σειράς στρατιωτικών ασκήσεων που λαμβάνουν χώρα ως συνήθως σε μεγάλα τμήματα του FIR Λευκωσίας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως μπορεί να παρατηρηθεί στους χάρτες που δημοσιοποιούνται από το Κέντρο Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η Ρωσία διεξήγαγε μόλις πρόσφατα στην ίδια την περιοχή την μεγαλύτερη αεροναυτική άσκηση μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, με πολεμικά πλοία από διαφορετικούς στόλους – Μαύρη Θάλασσα, Βαλτική Θάλασσα και Βόρεια Θάλασσα. Η άσκηση πραγματοποιήθηε ταυτόχρονα σε δύο πολεμικά θέατρα: Μεσόγειος και Μαύρη Θάλασσα, με 23 κύρια σκάφη επιφανείας, στρατηγικές μονάδες της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας και Αεράμυνας. Ακριβώς το ίδιο σενάριο εξελίσσεται και τώρα, όπως ενεργοποιούνται και πάλι οι στρατηγικές αεροπορικές δυνάμεις.
Οι ασκήσεις αυτές δεν ανήκουν στο πλαίσιο της ρουτίνας. Είναι μια επίδειξη της ρωσικής ισχύος και της ενισχυμένης παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Σχετίζονται με την σύγκρουση στην Ουκρανία και αντικατοπτρίζουν τις προθέσεις της Ρωσίας να ενεργεί ως υπερδύναμη. Σχετίζονται με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, η οποία συνιστά μια απειλή κατά μήκος των συνόρων της Ρωσίας και των συμμάχων της. Σχετίζονται με τη σοβαρή κατάσταση στη Συρία, για να αποφευχθούν τυχόν σχέδια τρίτων για παρέμβαση στη Συρία. Ερμηνεύονται ως μια πιθανή κίνηση προστασίας της ακτής των Αλεβιτών, ως μια γραμμή άμυνας για τη δημιουργία ενός κράτους των Αλεβιτών.
Τέλος, πρόκειται για πολλαπλά μηνύματα στις περιφερειακές πρωτεύουσες: Η Ρωσία θέλει να έχει λόγο στα δρώμενα της Ανατολικής Μεσογείου. Έτσι, δεν μπορεί να αποκλειστεί το γεγονός της συνεχιζόμενης στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο ως μέσο πίεσης έναντι της Τουρκίας, η οποία αποτελεί μια αυξανόμενη πρόκληση για τα ρωσικά συμφέροντα στην περιοχή . Η Ρωσία ενδιαφέρεται να επεκτείνει την παρουσία και τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο Θάλασσα με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας με επιπλέον περιφερειακούς εταίρους, όπως η Ελλάδα, η Κύπρος και ίσως και άλλες χώρες.
πηγή: fox2magazine.net/
veteranos.gr