Για όλα τα φλέγοντα ζητήματα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μίλησε στο Sputnik ο πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν.
Τι είπε για τα θαλάσσια σύνορα, το λαθρομεταναστευτικό, τη συνεργασία με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας και την προσευχή στην Αγία Σοφία.
«Το καθήκον συνεργασίας στo πλαίσιo του διεθνούς δικαίου δεν είναι μονόπλευρη υποχρέωση» δηλώνει ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Sputnik, στη σκιά των αιτήσεων της κρατικής εταιρείας πετρελαίου (ΤPAO)
για έρευνες και γεωτρήσεις σε σημεία που φτάνουν σε απόσταση έξι μιλίων από τη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη.
«Η Τουρκία», λέει μεταξύ άλλων, «είναι σήμερα έτοιμη, όπως ήταν και στο παρελθόν, να καταλήξει σε δίκαιες, έντιμες και ειρηνικές λύσεις σε όλα τα εκκρεμή ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της δίκαιης οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών», κάνοντας λόγο για προτάσεις εκ μέρους της Τουρκίας προς την ελληνική πλευρά που έχουν μείνει «αναπάντητες».
«Δεν είναι ποτέ αργά για διάλογο» σημειώνει, ενώ αναφορικά με το μεταναστευτικό ασκεί κριτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει την ανάγκη «συλλογικής προσπάθειας» στην «κοινή πρόκληση», επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιβαρύνουμε τις αντοχές μας».
Σχετικά με τη συνεργασία της τουρκικής πρεσβείας με το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας, ο Οζουγκέργκιν μιλά για «άρτια καθιερωμένους διαύλους», λέει πως οι Έλληνες διπλωμάτες «είναι πλεονέκτημα για τη χώρα τους» και τονίζει πως «θα καλύψουμε πολύ μεγαλύτερη απόσταση αν αρχίσουμε να αντιμετωπίζουμε ο ένας τον άλλον ως γείτονες και όχι ως ανταγωνιστές ή ακόμη και ως αντίπαλους».
Τέλος, σε ό,τι αφορά την προσευχή που διαβάστηκε πρόσφατα στην Αγία Σοφία με αφορμή τον εορτασμό της επετείου της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης ο ίδιος σχολιάζει μεταξύ άλλων ότι …
«Η Αγία Σοφία είναι ένας σημαντικός θησαυρός της Τουρκίας και της ανθρωπότητας», δηλώνει ότι «χάρη στη δέουσα μέριμνα, επιμέλεια και προσοχή της Τουρκίας, οι ιστορικοί χώροι στην Ιστανμπούλ ή οπουδήποτε αλλού στην επικράτειά μας επιβιώνουν μέχρι σήμερα ως μέρος της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».
Ολόκληρη η συνέντευξη του όπως παραχωρήθηκε από τον πρέσβη της Τουρκίας στην Αθήνα, Μπουράκ Οζουγκέργκιν, στο Sputnik: